Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Neurenberg 14 April 1561

14 April 1561. In het Duitse Neurenberg komt de zon net op en het stadje begint wakker te worden. Mensen komen de straat op en zijn getuige van een wel heel bijzonder schouwspel. De lucht lijkt gevuld met vliegende staven, bollen en kruizen.  Een tijdje vliegt alles door elkaar heen, tot de vreemde objecten elkaar letterlijk te lijf gaan.

Zie hier, een van de best beschreven “massa”  waarneming uit de pre technologische geschiedenis. Inclusief afbeeldingen en nog steeds bestaande verslagen.  Een en ander is uiteindelijk terecht gekomen in de centrale bibliotheek van Zurich.

Men beschreef gigantische pijpen van waaruit bollen, bloedkleurige kruizen en zelfs schijven kwamen welke elkaar op een gegeven moment aanvielen. Enkele storten zelfs net buiten de stad neer, en verdwenen in een pluim van rook.

Volgens de oude verhalen waren er tientallen objecten met elkaar in een gevecht verwikkeld. Nadat de gevechten opgehouden waren, verscheen er, volgens de verhalen, nog een enorm pijlvormig object.

Dat een en ander uitgelegd werd aan de hand van het referentie kader mag wel blijken uit hoe de mensen in die tijd het hele voorval interpreteerden:

Godvrezende mensen zullen nooit of te nimmer deze tekenen negeren, maar zullen ze ter harte nemen als een waarschuwing van hun vergevingsgezinde Vader in de hemel, zodat zij hun leven trouw aan God leiden, en Gods toorn voorkomen, inclusief onze wel verdiende straf, zodat we hier kunnen blijven leven als Gods kinderen (Vrije vertaling)

In hetzelfde jaar schreef een lutheraanse voorganger:

God de almachtige heeft vele verschrikkelijke nooit eerder geziene dingen in onze hemel geplaatst. We hebben nu veel meer tekenen gezien dan in enig ander jaar. De zon en de maan waren verschillende malen verduisterd We hebben een crusifix in de hemel gezien, even als baren en kisten met zwarte mannen er naast.  Staven en zwepen en vele andere tekens zijn gezien op verschillende plaatsen, en bijna het hele jaar is nog niet voorbij gegaan zonder een verduistering van de zon of de maan.

Twee beschrijvingen, geïnterpreteerd aan de hand van de tijd waarin deze mensen leefden. In onze moderne tijd, zouden we dit soort gebeurtenissen heel anders interpreteren en beschrijven. Duidelijk is dat er boven Neurenberg een gebeurtenis heeft plaats gevonden die de bevolking de stuipen op het lijf heeft gejaagd.

Nu, bijna 500! Jaar later is het natuurlijk nooit meer mogelijk exact deze gebeurtenissen te onderzoeken. We moeten het doen met de verslagen, tekeningen en houtgravures die van deze bijzondere gebeurtenis zijn overgebleven. Vast staat echter wel dat dit voorval niet valt te verklaren aan de hand van zaken die wij in deze tijd al snel als verklaring zien en waarmee in veel gevallen ook veel zaken vallen uit te sluiten. Vliegtuigen en andere zaken die wij tegenwoordig als normaal in onze lucht beschouwen, bestonden nog niet. Het enige wat in die tijd in de lucht thuis hoorde waren vogels.

Het hele voorval boven Neurenberg is vastgelegd in de geschiedenis, en aan wat de mensen uit die tijd ons hebben nagelaten aan beschrijvingen en afbeeldingen valt ook eigenlijk niet te tornen. Een echte verklaring zal ook waarschijnlijk niet meer gevonden worden, maar het hele voorval maakt toch duidelijk dat dingen aan de hemel waarnemen, vreemde dingen, niet iets is van alleen onze tijd. Zeker in een tijd waarin je dingen niet kan verklaren aan de hand van vliegtuigen, satellieten of ander modern vliegend tuig, is een voorval als deze maar moeilijk uit te leggen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x