Is planeet IX een zwerfplaneet?

Is planeet IX een zwerfplaneet

Planeet IX (ook wel Planeet X of Niburu genoemd) zou nog vreemder kunnen zijn dan astronomen tot nu toe gedacht hebben. De hypothetische planeet, die zich ver voorbij de omloopbaan van Pluto zou bevinden, is wellicht een zwerfplaneet in plaats van een planeet uit ons eigen zonnestelsel (met weliswaar een héle ruime omloopbaan maar toch behorend bij ons zonnestelsel). Dit is vorige week bekend gemaakt op de vergadering van de American Astronomical Society.

De wetenschappers van AAS, olv Paul Mason, hebben 156 computersimulaties gedraaid waarin het binnendringen van een zwerfplaneet in ons zonnestelsel werd nagebootst. Het blijkt dat in 60 procent van de gevallen de indringer het zonnestelsel weer rustig verlaat. In tien procent van die gevallen zal hierbij ook één planeet van het zonnestelsel meegetrokken worden. Die planeet zal dan eveneens een zwerfplaneet worden.

Maar in 40 procent van de gevallen zal de indringer worden geannexeerd door de zon en dus worden opgenomen in ons zonnestelsel. Dit zal meestal zonder ongelukken gebeuren, hoewel in sommige gevallen één of meerdere lokale planeten bij binnenkomst worden uitgestoten. Nu lijkt dit enigszins onwaarschijnlijk maar vergeet niet dat het volgens berekeningen moet wemelen van de zwerfplaneten in ons Universum. Volgens sommige modellen zijn er zelfs honderd tot duizend keer méér zwerfplaneten dan gewone planeten!

De simulaties hebben daarnaast uitgewezen dat de binnendringer nooit meer massa dan Neptunus (17 x de Aarde) moet hebben gehad. Zou dat wel het geval zijn, dan zou het binnendringen gevolgen gehad moeten hebben op de omloopbanen van de binnenplaneten en daar is geen bewijs voor. Dat komt mooi overeen met de geschatte massa van Planet IX, die met een omgerekende massa van ongeveer tien Aardes inderdaad minder zwaar is dan Neptunus.
Bron:
http://www.space.com/35277-planet-nine-captured-rogue-exoplanet.html?utm_source=facebook&utm_medium=facebook&utm_campaign=socialfbspc&cmpid=social_spc_514630

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Deze planeet moet een hoop plottertjes toch op zijn minst een erectie bezorgd hebben 🙂

Rick

Ik heb in het verleden wel eens vaker contact met hem gehad, en vond het eigenlijk geen onsympathiek persoon. Kundig op zijn gebied ook. Maar zoals vaak met kundige mensen, zijn ze soms te zeker van zichzelf en laten dan geen ruimte over voor andere opties. Zeker niet als zij het van te voren al als niet mogelijk zien. Indertijd was Nibiru/Planet X vooral iets voor de plotters onder ons, en een associatie met dat dient ten koste van alles vermeden te worden 🙂 Nu blijkt hij dan toch te bestaan. Al is het uiteraard niet de Nibiru of planet… Lees verder »

Rick

Het enige wat mij bijstaat is dat ze afleiden uit bepaalde afwijkingen dat de planeet bestaan moet, maar dat niemand nog een glimp gezien heeft.
To be continued denk ik.

Vailixi

Heeft die dan deze baan door ons zonnestelsel?
http://www.altheadlines.com/up/p/9/0/51009/nibiru_orbit.jpg

Vailixi

Omloop Niburu

Vailixi

Bijzon of toch iets anders?

https://www.youtube.com/watch?v=OnnJNlPKBw8

Rick

Ik ben geen expert, maar mijn eerste reactie is toch dat het een effect is van het richten van de lens direct op de zon. Wolken lijken er wel voor langs te gaan. Hoe dan ook, als het werkelijk een echte planeet oid zou zijn, dan neem ik toch aan dat de astronomische wereld op zijn kop zou staan. En daarbij, dan zouden we dit “dingetje” ook wereldwijd moeten zien met zon opkomst mocht het een planeet zijn. Het kan niet zo zijn dat de planeet dan op de ene plek wel te zien zou zijn, en de andere weer… Lees verder »

Vailixi

Ja idd als een planeet zo goed zichtbaar zou zijn, dan zat elke astronoom te glijen op zijn/haar stoel 😉

Het zal dan ook wel een soort van bijzon zijn aangezien de wolken er voor langsgaan.

Bijzonnen ontstaan doordat het zonlicht wordt gereflecteerd en gebroken door zeshoekigeplaatvormige ijskristallen in de atmosfeer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Parhelium

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken