De zon slaapt….

Dit jaar staat onze zon in het teken van zonnevlekken, of beter gezegd in het teken van het ontbreken daaraan. Alleen op 3 januari was een minuscuul zonnevlekje te zien dat donker afstak tegen het zon oppervlak. In mei 2010 was het de laatste keer dat de zon zo rustig was. Dat was tegen het einde van het vorige zonnevlekken minimum. De huidige schaarste aan zonnevlekken is dus een aanwijzing dat het volgende minimum in zicht is.

De aantallen zonnevlekken gaan op en neer met een periode van ongeveer elf jaar, van een maximum bewegend naar een minimum, in de huidige situatie bewegend naar een minimum en daarna de cyclus andersom weer oppakt; onderweg naar een nieuw maximum. Zonnevlekken zijn koude gebieden op de zon met een verhoogde magnetische activiteit. Een zonnevlek is vergelijkbaar een geschud flesje cola. De onderliggende lagen worden goed geschud, waarna er veel energie vrijkomt en er een uitbarsting plaats kan vinden.

Het verschil….rechts is nu.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is “het weer” in de ruimte niet minder wanneer zonnevlekken verdwijnen. De laatste nachten zijn het bewijs: De groene slierten Noorderlicht dansen rond de poolcirkel. Tom Arne Moldenaes uit Noorwegen noemde dit deze week : “Zoals groene lava uit een vulkaan stroomt”.
Zonnevlekken zijn echter wel een belangrijke bron van afwisseling in het ‘ruimteweer’.  Echter, er gebeuren ook interessante dingen als zonnevlekken verdwijnen. In tijden van weinig zonnevlekkenactiviteit neemt de extreem-ultraviolette straling van de zon sterk af in intensiteit. Dat heeft onder meer gevolgen voor de hoge atmosfeer van de aarde, die daardoor afkoelt en samentrekt.
Tijdens een periode met maximale zonnevlekken zijn er meer kansen op zonnestormen.

Deze zonnevlekken kunnen drie soorten zonnestormen produceren; C-klasse, M-klasse en X-klasse zonnevlammen. De X-klasse zonnevlammen zijn gevaarlijk en kunnen elektrische systemen vernietigen, ‘radio blackouts’ veroorzaken en geomagnetische stormen veroorzaken.

X-klasse zonnevlammen ontstaan door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden van de zon. Op 4 november 2003 werd de grootste zonnevlam waargenomen: een X28-zonnevlam. Deze was gelukkig niet naar de aarde gericht.

 
Bron:
http://spaceweather.com/archive.php?view=1&day=12&month=01&year=2017
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Ik vraag me af of dat ook invloed heeft op het weer.

Vailixi

Als die blijft slapen dan gaan we een nieuwe ijstijd in.

Rick

Nou, wellicht gaan we dan weer een paar koudere winters tegemoet 🙂 Meen wel eens ergens gelezen te hebben dat de staat van de zon inderdaad een directe invloed kan hebben op de globale temperatuur van de aarde. Maar dat is al weer wat jaartjes geleden en geen flauw benul meer waar ik dat heb gelezen ook. Waren het niet ook periodes van rond de 11 jaar dat de zon wisselt van actief naar minder actief?

 

Vailixi

Yup heb je helemaal gelijk in.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnecyclus

De Zonnecyclus van Schwabe is de elfjarige cyclus van zonneactiviteit, en samenhangend daarmee de periode waarin het aantal zonnevlekken op de zonvarieert.

 

Nou van mij mag de lente al wel weer beginnen, heb niks met die verrekte k*t kou. 😉

Rick

Door alle links stond je reactie in de spamlijst 🙂 Maar goed, dan heb ik toch iets onthouden. De komende jaren kan de winter dan dus iets kouder uitpakken weer.
Btw, ik ben een echt wintermens. Meters sneeuw en een elfstedentocht dus. Dat laatste uiteraard alleen om naar te kijken. Ik breek al bijna wat als ik aan schaatsen denk 🙂

Vailixi

Ja ik zag idd erbij staan in afwachting van …

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken