Blue Monday valt dit jaar op maandag 16 januari

Blue Monday is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De geestelijk vader van deze ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een “wetenschappelijk verantwoorde formule” waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou onder andere te maken hebben met het feit dat goede voornemens van 1 januari al weer mislukt zijn en de zomervakantie nog ver weg is. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks hebben veel grote kranten  aandacht aan Blue Monday besteed. Ook gebruiken diverse bedrijven (reisbureaus, vitamine preparaten,  het om hun waren aan de man te brengen.

Verschillende media beschuldigden Arnall, die op het moment van publicatie werkzaam was bij de er van zijn naam aan de formule ‘verkocht’ te hebben. Volgens o.a. The Guardian was het hele persbericht al geschreven in opdracht van reisbureau Sky Travel Om geloofwaardigheid aan het bericht te geven, boden ze verschillende academici geld aan om hun naam aan de volgende formule te verbinden.

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Ook inhoudelijk kreeg het bericht veel kritiek. Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld en meet de formule niet in de grootheid ‘tijd’. Arnall heeft ook andere formules gepubliceerd, onder andere voor de “gelukkigste dag van het jaar” en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Ook deze formules missen elke wetenschappelijke en logische basis; zo is, volgens Arnall, een weekendje weg het leukst als je niet gaat.

De redactie wenst u allen veel kalmte om deze dag goed door te komen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Dan had je het wellicht iets eerder moeten plaatsen, aangezien de site net nieuw is en indexeren nog niet echt een prioriteit is 🙂

Maar alle beetjes helpen, en we komen dr wel!

Vailixi

Zou deze docent nu expres op blue monday zelfmoord hebben gepleegd?

http://www.nu.nl/binnenland/4392351/docent-springt-van-dak-middelbare-school-bosch.html

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken