De schaal van Waarschijnlijkheid.

Hoe kom je tot een goede hypothese of een volslagen nieuw wetenschappelijk feit? ? Dat lukt eigenlijk alleen als je een zekere mate van waarschijnlijkheid in kunt bouwen, met andere woorden; je zult een redelijke kans moeten kunnen aantonen dat je hypothese ook ooit eens een bewezen stelling kan worden. Als je wilt bewijzen dat de aarde tóch plat is zul je weinig tot geen mogelijkheden krijgen om gelijk te krijgen; immers, het is onzin. Sommige wetenschappers accepteren alleen keihard bewijs. Ze blijven keurig binnen de parameters van door henzelf gestelde onderzoek voorwaarden. Elk vakgebied heeft zo zijn eigen regeltjes. Voor een vakgebied als sociologie worden andere eisen gesteld dan aan de vakken natuurkunde of sterrenkunde. Maar alle nieuwe bewijzen worden altijd voorafgegaan door een hypothese. Of een vermoeden. 

Nu is het in het algemeen zo dat de hypothese te bewijzen moet zijn volgens de geldende regeltjes van het vakgebied. Als een socioloog aan de hand van vele interviews met proefpersonen er achter wil komen dat bepaald gedrag van mensen op een bepaalde manier beïnvloedbaar is, zal dat onderzoek aan bepaalde eisen moeten voldoen. Anders telt het niet. Als een sterrenkundige denkt dat een sterrencluster zich op een bepaalde manier ontwikkeld heeft, zal hij met goede telescopen en volgens de juiste afspraken met bewijs moeten komen. Anders is het een hypothese en geen bewijs. 

Nu is het echter ook zo dat nieuwe hypotheses zich in het algemeen vrij dicht aan de rand van de huidige wetenschap bevinden. Je kunt niet te ver vooruit denken in het algemeen. Een holbewoner gaat geen jachtgeweer uitvinden, die probeert eerst zijn huidige knots te verbeteren of zijn huidige speer scherper te maken. Als je nog geen hout kunt bewerken omdat je geen zaag, mes of bijl hebt, kun je geen tafel maken, laat staan dat je gaat nadenken over tafelmanieren. Een hypothese moet dus niet te ver voor de wetenschappelijke muziek uitlopen, want dan kunnen de meesten het niet meer bijhouden. Dat wordt het afgedaan als fantasie of onzin. We kunnen dus rustig de volgende stelling poneren:

Hoe verder een hypothese van de huidige kennis verwijderd is, des te lager zal deze hypothese scoren op de Schaal van Waarschijnlijkheid.

Of een hypothese dus te bewijzen valt, weet je vooraf nooit helemaal zeker maar je kunt vooraf natuurlijk wél een behoorlijk goede inschatting maken. Ze hebben echt geen miljarden euro’s uitgegeven aan de ondergrondse CERN als ze vooraf niet ingeschat hadden of ze wel in staat zouden zijn bepaalde ontdekkingen te doen. Helaas zijn er ook wetenschappers die behept zijn met een armoedig voorstellingsvermogen en alleen kunnen denken in de huidige, bekende parameters.  Gelukkig blijken er ook visionaire geesten te zijn die niet bang zijn om eens dieper in de toekomst te kijken dan de duur van hun eigen leven. Of de komende 10 jaar.

Afijn, terug naar de hypotheses. Als een willekeurige hypothese voor u als onbegrijpelijke science fiction in de oren klinkt, zult u dit zeer onwaarschijnlijk vinden. Laten we zeggen dat iemand de hypothese opstelt dat er buiten ons Melkwegstelsel minstens een miljard Intergalactische oorlogen woeden tussen miljoenen verschillende alien-soorten, neem ik aan dat u dit vrij laag gaat scoren op de Schaal van Waarschijnlijkheid. U schat dit in als vrij onwaarschijnlijk, vooral ook omdat dit erg ver af staat van onze mogelijkheden om dit überhaupt te toetsen of te bewijzen. Als u daarentegen beweert dat u nat gaat worden als u in gewoon water springt onder normale omstandigheden, zal dit maximaal scoren op de Schaal de Waarschijnlijkheid, namelijk 100 punten op een schaal van 1 tot 100. Dan is er dus geen waarschijnlijkheid meer maar zekerheid. Dan is het dus bewezen waar. 

Zo komen we dan aan een Schaal van Waarschijnlijkheid. In een wereld waarin vooral Welles-Nietes heerst is deze schaal een verademing van nuancering. Niet 50 tinten grijs maar 100. Of eigenlijk 101. Want 0 is ook een waarde.

Ø      0 punten:                             Bewezen onmogelijk

Ø      1 – 10 punten                       Aan zekerheid grenzend onwaar

Ø      10-20 punten                      Met grote zekerheid onwaar

Ø      20-49 punten                      Enige mate waarschijnlijk onwaar

Ø      50 punten                             Even waarschijnlijk waar of onwaar

Ø      50-80 punten                      Enige mate waarschijnlijk waar

Ø      80-90 punten                      Met grote zekerheid waar

Ø      90-99 punten                       Aan zekerheid grenzend waar

Ø      100 punten                           Bewezen waar

Dan mag u, als een kleine vingeroefening voor de geest, de volgende stellingen beoordelen op de Schaal van Waarschijnlijkheid.

1) Dulcet.nl is over 10 jaar de grootste website van Nederland.

2) U reist binnen 25 jaar naar de ruimte met een commercieel bedrijf.

3) Ergens in het Universum is op zijn minst microscopisch leven buiten onze aarde.

4) Een Ufo kan een (onbemand) voertuig van buitenaardse afkomst zijn in sommige gevallen.

5) Er zijn meer dan 50 soorten aliens verenigd in een Galactische Federatie.

6) Er zijn dolfijnen die kunnen channelen met de Holle Aarde.

7) Wilders wordt onze volgende president.

8) Politiek wordt ooit afgeschaft en onze wereld wordt dan geregeerd door professionals.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Uiteraard is Dulcet over 10 jaar bewezen waar de grootste website van Nederland. En laten we eens gek doen, van België ook 🙂

 

Rick

Geef het wat tijd 🙂

Rick

Vooruit dan 🙂 1) Dulcet.nl is over 10 jaar de grootste website van Nederland.- 2 2) U reist binnen 25 jaar naar de ruimte met een commercieel bedrijf. -25 3) Ergens in het Universum is op zijn minst microscopisch leven buiten onze aarde.-99 4) Een Ufo kan een (onbemand) voertuig van buitenaardse afkomst zijn in sommige gevallen. -75 5) Er zijn meer dan 50 soorten aliens verenigd in een Galactische Federatie. -0 6) Er zijn dolfijnen die kunnen channelen met de Holle Aarde. -0 7) Wilders wordt onze volgende president.-30 8) Politiek wordt ooit afgeschaft en onze wereld wordt dan… Lees verder »

Rick

Ik heb het idee dat Wilders met de jaren extremer aan het worden is. Niet mijn ding.

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken