Westerbork Telescoop: gloednieuwe radio ontvanger.

Een belangrijke moment voor de Westerbork Synthese Radio Telescoop: de eerste radio beelden zijn gemaakt met de gloednieuwe radio ontvanger “Apertif”. Met deze nieuwe ontvangers kunnen veel grotere delen van de hemel veel sneller in kaart gebracht worden. De “oude” Westerbork ontvangers konden in één waarneming een deel van de hemel ongeveer zo groot als de volle maan bekijken.

Met het nieuwe Westerbork/Apertif systeem kan nu een stuk hemel wat wel 40 keer zo groot is in één keer bekeken worden. Dit is een belangrijk moment voor de Westerbork telescoop. De nieuwe Apertif ontvangers, door ASTRON in Dwingeloo ontworpen en gebouwd, zijn het afgelopen jaar in de Westerbork telescoop geïnstalleerd en zullen later in 2017 volledig operationeel zijn.

Met de verbeterde Westerbork telescoop kunnen nu veel nieuwe studies gedaan worden die tot nu toe niet mogelijk waren. De Apertif ontvangers zullen met name gebruikt worden om radio beelden te maken van grote delen van de hemel die nog niet eerder in zulk detail en met zulk oplossend vermogen bestudeerd zijn; ook zal de hemel afgezocht worden naar nieuwe soorten melkwegstelsels en sterren. Uiteindelijk zal dit leiden tot een publiekelijk toegankelijke database van beelden en catalogi die beschikbaar zullen zijn voor astronomisch onderzoek door sterrenkundigen uit de hele wereld.
Lees meer:

Persbericht: http://www.astron.nl/node/1379

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Dat ze maar snel wat leuke plaatjes maken wat nieuws vinden zodat we ook weer wat voor de site hebben 🙂

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken