Ons aller stamvader: Saccorhytus

Maak kennis met onze stamvader. Niet alleen van alle mensen van ook van alle dieren.  Dat heet, alles wat een mond heeft en dan heb je wel alle dieren te pakken. Het onlangs gevonden minuscule zeediertje had een grote mond en waarschijnlijk geen anus.Onderzoekers, die het microfossiel vonden in de Shaanxi provincie in China, hebben het prehistorische organisme de naam Saccorhytus coronarius gegeven. Het organisme had een ovaal gevormd “lichaam” en een grote mond (Ik had het Saccorhytus Trumpus genoemd maar dit terzijde). Saccorhytus leefde waarschijnlijk tussen de zandkorrels op de zeebodem en was maar liefst een hele millimeter groot.

Met het blote oog zien de fossielen eruit als kleine zwarte korrels, maar onder de microscoop is het niveau van detail verbazingwekkend. Alle deuterostomes (nieuwmondigen) hadden een gemeenschappelijke voorouder en we denken dat dit degene is waar we naar zochten. “, zei co-auteur Prof. Simon Conway Morris, van de Universiteit van Cambridge.

Saccorhytus zou de meest primitieve zogenaamde nieuwmondige zijn die tot op heden is teruggevonden. Nieuwmondigen (Deuterostomia) is een superstam binnen het onderrijk Eumetazoa. Het belangrijkste onderscheidend kenmerk van deze diergroep ten opzichte van andere soorten is dat bij de ontwikkeling uit het embryo zich een spijsverteringkanaal met twee openingen vormt. In een embryo van een nieuwmondige wordt de eerste opening de anus, de tweede de mond. Bij de Protostomia (oermondigen) is dit precies andersom. Andere dieren hebben óf één opening óf geen expliciet spijsverteringskanaal.

Als het inderdaad de meest primitieve nieuwmondige is die onderzoekers ooit hebben ontdekt, is het kleine organisme de voorouder van een breed scala aan soorten en de oudste bekende voorouder van de mens. “Alle nieuwmondigen hadden een gezamenlijke voorouder en wij denken dat dit die voorouder is, Saccorhytus coronarius geeft ons nu een opmerkelijk inzicht in de allereerste stadia van de ontwikkeling van een groep die zich later tot de vis en uiteindelijk tot de mens ontwikkelde.” stelt onderzoeker Simon Conway Morris.

Jian Han et al. Meiofaunal deuterostomes from the basal Cambrian of Shaanxi (China). Nature, published online January 30, 2017; doi: 10.1038/nature21072

 

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Ik zie de gelijkenis met sommige mensen nog steeds wel 🙂

herman50

nou klopt er wel wat want pas als men iemand onder de microskoop heeft gehouden/gelegd weet je wat voor vlees je in de kuip hebt ,, daarintegen heb ooit ook wel aardappelen gezien met een grote ´donkere´plek -dan was ie beurs- en kleine uitstulpingen ,,

Vailixi

Praat geen poep gold dus niet voor dit beestje 😉

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken