€ 20,- per uur (en goed voor het milieu)!

De nood is hoog bij veel mensen: de crisis heeft er in gehakt, mensen raken hun baan kwijt, komen in de schulden of moeten de broekriem stevig aanhalen. Veel Nederlanders hebben al moeten bezuinigen. Abonnementen opgezegd, de goedkoopste gasleveranciers uitgezocht, dure aankopen worden uitgesteld en een bezoekje aan de horeca is een zeldzaamheid geworden.

Gelukkig zijn er ook nog hele simpele bespaartrucs en wij hebben er eentje gevonden die ook nog eens goed is voor het milieu.  Wat zegt u? Zonnepanelen zeker? Dat is ook een leuke die we van harte aanbevelen maar onze tip vereist geen enkele investering, hooguit beheersing en een kleine tijdsinvestering.  We gaan vanaf nu wat eerder van huis en we rijden wat relaxter naar ons werk.

Laten we als voorbeeld een gemiddelde forens nemen die in een 8 jaar oude benzineauto elke dag 30 km heen en 30 km terug van en naar zijn werk. We vergelijken twee types.
Bestuurder A is een gehaast type die zo snel mogelijk wil opschieten. Tijd is geld tenslotte. Denkt hij. Liefst met gierende banden door de bocht, vol gas de bocht uit en stevig tot 6000 rpm doortrekken in de 3e versnelling. Hoppa! Gas!  Sukkeltjes die de auto laten uitrollen in afwachting van een naderende rotonde vindt hij maar irritant.

Bestuurder B is een relaxte gozer die op tijd vertrekt, niet boven de 2500rpm draait en zelden harder dan 100 km/u rijdt.

Bestuurder A haalt een gemiddelde van 120km/u op zijn traject van 30 kilometer en dat mag dan ook wat kosten. Naast stevige slijtage aan banden, remblokken, motor en schokbrekers kost zijn rijstijl een verbruik van 1:10 op benzine. Op 30 kilometer betekent dat dus 3 liter verbruik. Maar hij is wel wat sneller. Over de 30 km doet hij 15 minuten. (120km/u : 30 = ¼ uur).

Bestuurder B haalt een gemiddelde van 90 km/u en houdt zijn banden minstens 10.000 km langer onder zijn auto en hij haalt een verbruik van 1:15. Op 30 kilometer betekent dat dus 2 liter verbruik. Hij is natuurlijk wel iets langzamer. Over 30 kilometer doet hij 20 minuten. (90km/u : 30 = 1/3 uur).

Het verschil tussen heel hard rijden en een gemiddelde van 120 km/u halen en relaxt rijden en een gemiddelde van 90 km/u rijden is in tijd uitgedrukt dus 5 minuutjes. En wat kosten die 5 minuutjes dan?

Als je uitgaat van € 1.65 per liter benzine is bestuurder A dus 3 x 1,65 = 4,95 kwijt en is bestuurder B  2 x 1,65 = 3,30 kwijt. Voor 5 minuten tijdswinst is bestuurder A dus € 1,65 kwijt. Als je dat naar een uurloon omrekent betekent dat dus 12 x 1,65 = € 19,80!! Per uur!

Ons advies: Ga 5 minuutjes eerder van huis, rijd relaxed naar je werk en cash elke dag een uurloon van bijna 20 euro per uur. En nog goed voor het milieu ook.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/02/12/e-20-per-uur-en-goed-milieu/

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: