In gedachten een grens over gaan.

Een aantal onderwerpen waar we onze hersens over breken worden begrensd. Meestal bij gebrek aan het oprekken van verdere mogelijkheden maar soms ook door gebrek aan tastbaar bewijs. Zoeken naar bewijzen voor natuurkundige hypotheses laten zich voor een deel oplossen doordat er in dure laboratoria (bv het CERN in Zwitserland) gecontroleerde experimenten gedaan kunnen worden om deze hypotheses te toetsen.
Soms ook kun je door langdurig observeren tot nieuwe kennis komen, denk bv in dit verband eens aan de telescopen die het universum bestuderen. De sterren en planeten bewegen zich voort volgens bepaalde patronen; met verbeterde techniek, betere telescopen, kun je weer nieuwe hypotheses toetsen en ontdekkingen doen.
In het geval van Ufo’s echter kun je geen langdurige observaties doen, kun je geen laboratoriumexperimenten uitvoeren en kun je situaties niet nabootsen of oproepen.  Ufo’s zijn een ongrijpbaar mysterie waardoor er vooralsnog uitsluitend ruimte is om te speculeren. Speculeren is, het woord impliceert dit al, is een grens over gaan zonder dat je bewijzen hebt dat je het gelijk aan je zijde hebt. Je stelt in het geval van Ufo’s een hypothese op en een veel gebruikte daarvoor is een buitenaardse verklaring.

Het lastige van een grens over gaan is dat je zelf niet exact kunt voorspellen waar de grens dan wél hoort te liggen en in dit grijze gebied duikelen vele ufologen, skeptici en gewone stervelingen over elkaar heen.

Als je dan toch de grens over gaat; een gedachtenexperiment:

De ene persoon houdt zich bijna krampachtig vast aan het bestaande wereldbeeld en is alleen bereid om een nieuwe gedachte te onderzoeken als er onomstotelijk bewijs is geleverd. In deze categorie zitten vaak de verstokte skeptici met een klein uitgevallen voorstellingsvermogen.

Een ander gaat een stapje verder de grens over en staat voorzichtig open voor buitenaards leven maar neemt eigenlijk al genoegen met microscopisch leven op een planeet die miljoenen lichtjaren ver verwijderd is. Als iemand de nieuwe grens nog verder verlegt, kun je je voorstellen dat er, ver weg, planeten bestaan waar zelfs intelligent leven zou kunnen zijn. De grens nóg verder verleggen zou kunnen inhouden dat er elders leven bestaat dat zelfs nog intelligenter is dan ons, de al bijna perfecte schepping van God/Moeder natuur. En vooruit, laten we dan nóg een stapje verder gaan en zelfs aannemen dat deze intelligente wezens zelfs de techniek hebben om al die lichtjaren te overbruggen en ons hier te bezoeken.  En als we toch aan het grenzen verleggen zijn, waarom worden er dan geen mensen (of koeien) ontvoerd en bestudeerd/gemarteld door aliens? Vooruit, we raken er aan gewend: we gaan nóg maar een stapje verder. Sommige mensen beweren zelfs dat ze zwanger zijn gemaakt door aliens. En dat er ook mooie aliens zijn. Er zijn ook mensen die menen te weten dat er 57 verschillende soorten aliens zijn aangesloten bij een Galactische Federatie. En dan zijn er, nog wéér een stapje verder, ook mensen die claimen dat ze in gedachtencontact staan (channelen) met deze aliens. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze ook precies weten welke alien-soorten vijandig zijn (de Greys!)  en welke vriendelijk (de Nordics).

U ziet, als men de grens van onze huidige kennis oversteekt, is het een kwestie van smaak, van gevoel, van inschatting waar u die vervolgens zelf weer wilt leggen.

Wat mij echter het meeste verbaast is dat de zo veel ruzies onderling worden uitgevochten op uitgerekend dit terrein! Voorbij de grens van onomstotelijk bewijs heeft niemand absolute zekerheid waar die grens nu precies hoort te liggen! Het is eigenlijk toch op zijn minst uitzonderlijk curieus dat intelligente mensen ruzie kunnen maken over iets waarvan ze geen van beiden zeker kunnen zijn. Dat geldt dus inderdaad óók voor de mensen die helemaal nergens in geloven wat dit betreft, want ook zij zijn absoluut niet in staat om te bewijzen dat de huidige grens de absolute, definitieve grens is. Tenzij ze hoogstpersoonlijk elke planeet in het hele Heelal gecontroleerd hebben en iedereen weet dat dat niet kan.

Het is wellicht daarom ook dat ik sterk de neiging heb om geen ruzie te maken met andersdenkenden. Ik heb uiteraard mijn gedachten geformuleerd en na langdurig beraad getoetst aan mijn eigen Schaal van Waarschijnlijkheid. ( http://www.dulcet.nl/2017/01/29/de-schaal-van-waarschijnlijkheid/ ) Daarmee is een bepaalde hypothese voor mij hooguit te beoordelen op gradaties van meer of minder waarschijnlijk maar nóóit als De Waarheid.

Om een concreet voorbeeld te geven: Coen Vermeeren heeft wat mij betreft de grens véél te ver gelegd. Hij is nieuwe mogelijkheden gaan opnemen in zijn eigen gedachtegoed en dat en passant tot waarheid gaan verheffen. Bovendien haalt hij zaken door elkaar heen, toetst hij zijn kennis niet nauwkeurig en maakt hij nog meer fouten in zijn aannames maar dat terzijde. Wat mij betreft komt hier een bekend adagium tevoorschijn: Wie een uitzonderlijke claim doet moet ook met uitzonderlijk bewijs komen. Tot die tijd is het speculeren. En een kwestie van smaak.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Een quote van Carl Sagan

We wish to find the truth, no matter where it lies. But to find the truth we need imagination and skepticism both. We will not be afraid to speculate, but we will be careful to distinguish speculation from fact.

Ik denk dat dat wel de spijker op z’n kop is.

Vailixi

Ach van mij mag iedereen denken wat ze zelf willen.

Zolang ze maar niet hun gedachtegoed gaan opdringen bij mij, want ik bepaal zelf wel wat ik wil geloven. Maar als iemand met iets komt en een goede onderbouwing heeft dan sta ik daar natuurlijk wel voor open.