Watervoetafdruk is groter dan je denkt

Deze week heb ik de meterstanden van ons waterverbruik weer eens ingevuld en opgestuurd. 29 m3 minder dan vorig jaar. Netjes, dacht ik bij mezelf. Dat is toch 29.000 liter minder water verbruikt. Vervolgens bedacht ik me dat, als ik naar een zwembad ga, er óók water verbruikt wordt. En als ik op mijn werk naar het toilet ga óók. En de boerenkool in de supermarkt die gewassen wordt. Al denkende kwam ik er achter dat een mens in Nederland veel ( en echt véél!!) meer water verbruikt dan hij of zij denkt.

Bij waterbesparing denken we meestal vooral aan korter douchen of douchen met een bespaarkop. En de kraan niet laten lopen bij tandenpoetsen. Of een waterzuinige afwasmachine. Maar nu ga ik u even laten schrikken: Er komt maar ongeveer 2% van het water dat je gebruikt uit je eigen kraan!!  De rest zit verborgen in je voeding, je kleding en in andere producten die je koopt.

Om dit watergebruik te meten en te kunnen vergelijken, is de watervoetafdruk ontwikkeld. Die laat zien dat voor 1 kilo rundvlees maar liefst 15.000 liter water nodig is. Een paar leren schoenen vraagt 8.000 liter water. Een katoenen T-shirt staat qua waterverbruik gelijk aan ongeveer 55 keer douchen!

De watervoetafdruk van een persoon, gemeenschap of bedrijf is de totale hoeveelheid zoet water die gebruikt is om alle goederen en diensten te produceren die door deze persoon of gemeenschap worden geconsumeerd, of die door het bedrijf worden geproduceerd. Het watergebruik wordt gemeten in geconsumeerde (verdampte) en/of vervuilde kubieke meter water per tijdseenheid.

Zo’n 80% van je water ‘verbruik’ je in het buitenland – vaak in landen waar zoet water schaars is. Daar zorgt het voor tekorten aan drinkwater en verwoestijning van de grond. Het watervraagstuk zal een van de grootste vraagstukken zijn waarmee de mensheid wordt geconfronteerd de volgende decennia.

De watervoetafdruk van onze wereldwijde consumptie bestaat voor 92% uit agrarische producten (granen: 27% van de wereldvoetafdruk, vlees: 22%, melkproducten: 7%) en voor 4,7% uit consumptie van industriële producten en tenslotte voor 3,8% uit huishoudelijk watergebruik (In Nederland dus ongeveer 2%).

Een paar voorbeelden: 1 appeltje kost 75 liter. Een kop koffie 140 liter, 1 boterham 40 liter en 1 biertje 75 liter. Eén velletje A4 papier kost 10 liter en 1 paar rundlederen schoenen maar liefst 8.000 liter water. Nu is dit uiteraard geen pleidooi om de kraan thuis maar lekker te laten stromen maar het is wél bedoeld om nog bewuster te zijn van ons totale waterverbruik. Dat is namelijk hoog. Heel hoog.

Voor nóg meer informatie: http://www.watervoetafdruk.org/Reports/H2O_38(4)37-41.pdf

En nu sta je natuurlijk te popelen om je watervoetafdruk te verkleinen. Toch?  Nou, dat kan. Ga bijvoorbeeld eens kijken op https://www.nudge.nl/projects/?category=water&order=-created of kijk bij http://waterfootprint.org/en/about-us/

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Je zou dr dorst van krijgen 🙂 Maar dat is inderdaad een enorme hoeveelheid. Het (enige) voordeel van het nadeel is dan wel weer dat water na gebruik nog steeds water is.

Vailixi

Alleen wel vaak vervuild water 😉

Rick

Ach ja, elk voordeel heeft zijn nadeel he 🙂

Vailixi

En dan te bedenken dat dit al het water op aarde is.

Rick

Als je dat zo grafisch ziet, dan zou je toch denken dat het niet kan kloppen. Hoe dan ook, het is ruimschoots genoeg om een wereld in leven te houden. Al is de verdeling van het water dan niet altijd even eerlijk verdeeld..

Vailixi
Vailixi
Vailixi

Tja je kunt niet alles weten 😉

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken