Zonnepanelen op het water draaien mee met de zon.

Op een zandafgraving bij het Drentse Tynaarlo realiseert projectontwikkelaar Groenleven (o.a. sponsor van SC Heerenveen) één van Nederlands grootste zonnepanelenprojecten. Met 23 megawatt is het direct ook een van de grootste drijvende zonneparken ter wereld. Bovenop de zandput van zandwinbedrijf Roelofs in Tynaarlo installeert Groenleven 23 megawatt aan drijvende zonnepanelen. Uitgaande van gangbare panelen gaat het om ongeveer 80.000 zonnepanelen. Met het drijvende zonnepark zet Roelofs een serieuze stap richting CO2-neutrale productie. De zonnepanelen leveren de elektriciteit voor zandzuiger en verdere verwerking op het terrein. Volgens RTV Drenthe heeft het project genoeg capaciteit om naast het eigen stroomverbruik van Roelofs in Tynaarlo ook het jaarverbruik van 7.000 Drentse huishoudens te dekken.

Installatie van zonnepanelen op drijvende pontons is niet direct goedkoper dan in een weiland of op een dak. Dankzij de reflectie van zonlicht op de zandwindplas en het koelende effect van het water onder de panelen verwacht Groenleven echter een 14 procent hogere stroomopbrengst ten opzichte van een even groot zonnepark op het droge.  Volgens de Nederlandse startup Sunfloat is met drijvende én met de zon meedraaiende zonnepanelen zelfs een meeropbrengst tot 30 procent per paneel mogelijk. De ‘draaicirkel’ van de vlotten maakt dan wel dat er op het beschikbare wateroppervlak minder zonnepanelen passen. Of er op de zandwinplas ruimte is om de panelen te laten draaien, is onduidelijk. De zonnepontons zijn in ieder geval verplaatsbaar zodat ze bij de zandwinning niet in de weg liggen.

 Zon op water biedt in Nederland sowieso veel kansen. Waar zonnepanelen in weilanden of op akkers concurreren met de voedselproductie, helpen zonnepanelen op spaarbekkens, plassen en vijvers juist het verdampen van water tegen te gaan. Na platte bedrijfsdaken zijn pontons misschien wel de meest economische plek om zonnepanelen te plaatsen.

Bron: Groenleven, RTV Drenthe, Sunfloat.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/04/11/zonnepanelen-op-water-draaien-mee-zon/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Zag een poosje terug ergens op tv, weet niet meer zo waar, dat iemand iets van 2 jaar terug een mooi huis had gekocht in een buiten gebied. En daarna hadden ze een zonnepanelen veld aangelegd achter zijn huis. Hij zei dat er niets over in het bestemmingsplan had gestaan.

  Maar nu schitterde die panelen zo erg dat ze niet meer normaal achter het huis konden zitten. Kun je toch wel weer zien dat er niet alleen maar goede kanten zit aan zonnepanelen.

  1. Raar verhaal.
   Ik neem aan dat dat veld op pakweg ooghoogte staat, dan volstaat een schuttinkje om in je tuin niet tegen de weerkaatsing van de zonnepanelen aan te kijken. Je moet trouwens wel een heel breed veld hebben staan dat je heel lang last van de weerkaatsing van de zon hebt. Bij een paar panelen naast elkaar is het na een uurtje afgelopen. En het zal ook maar 2 keer een deel van het jaar voorkomen.

   1. Ik heb er niet zoveel verstand van, maar draaien panelen in een dergelijk veld niet met de zon mee? Wellicht dat in een dergelijk geval de reflectie ook langer duurt.

    Ik gok ook maar wat 🙂

    1. Mijn gevoel zegt dat de reflectie dan korter duurt 😉

     1. Ik heb geen idee 🙂 Aangezien de aarde draait en dus relatief niet op dezelfde plek blijft staan, zul je vast gelijk hebben 🙂

      Wat ik bedoelde is dat wellicht die collectoren, mochten ze meedraaien, de hoek tussen de zon en dat huis zo houdt, dat de weerspiegeling langer is te zien.  Maar goed, het huis ten opzichte van de collectoren blijft hetzelfde, dus dat zal dan ook wel niet 🙂

      1. Ik heb het geheel nog eens overdacht.
       Als zonnepanelen in het horizontale én verticale vlak met de zon meebewegen dan staan de panelen altijd loodrecht op het invallende licht en kaatsen een reflectie dan altijd precies naar de zon terug.
       Als ze niet verticaal of horizontaal meebewegen dan is de gangbare vaste hoek met de grond 36 graden, gericht op het zuiden. Dat is zó plat, dat je in het zuiden t.o.v. de panelen dus nooit reflecties kan hebben, dan zou de zon in het noorden moeten staan. Reflecties kunnen dan alleen ten oosten van de panelen in de laagstaande avondzon of ten westen in de ochtendzon.
       Als ze niet verticaal meebewegen maar wel horizontaal, kan je dus ook nooit reflecties aan de oost- of westkant krijgen.
       Bewegende zonnepanelen hebben trouwens veel ruimte om zich heen nodig zodat ze niet de nabije panelen in hun schaduw zetten. Als je een plat dak optimaal wilt benutten kan het beter zijn ze platter dan 36 graden te leggen, dan kun je meer panelen op het dakoppervlak kwijt. En niet alleen zonlicht, maar ook ‘bewolkt’ licht levert stroom op.
       Als het hele complex als één geheel in het water kan draaien is dat natuurlijk een enorm plaatsbesparend voordeel.
       Overigens vraag ik me wel af hoe die panelen op het water een storm van kracht 10 of 12 doorstaan.

 2. Het is een betrekkelijk nieuw fenomeen waar we zeker nog moeten leren van fouten. Net als windmolens. Die maken lawaai en zorgen voor horizonvervuiling zoals dat dan heet.

   

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: