Mega-rots scheert langs de aarde.

Op aanstaande donderdag 19 april scheert de gigantische asteroïde 2014-JO25 betrekkelijk dicht langs ons blauwe planeetje. Hoewel er geen kans is dat hij de aarde raakt noemt NASA het een “Close Approach” van een asteroïde van deze omvang.

De asteroïde heeft een diameter van ongeveer 650 meter en raast komende donderdag op een afstand van 1,8 miljoen kilometer langs. Dat is ongeveer vijf keer de afstand tot de maan (380.000 kilometer) en in astronomische termen is dat verdomde dichtbij. Om een idee te krijgen van de grootte: 2014-JO25 is ongeveer zo groot als de rots van Gibraltar. Hij is drie jaar geleden ontdekt door astronomen van het NEO (Near Earth Objects) project van NASA in samenwerking met de Universiteit van Arizona.

Kleinere asteroïden vliegen dagelijks langs onze planeet maar de laatste keer dat er een joekel van dit formaat passeerde was in 2004. Dat rotsblok, Toutatis genaamd, had een diameter van 5 kilometer en naderde de aarde tot een afstand van vier keer die tot de maan.

De volgende keer dat een asteroïde zo dicht bij komt is pas weer in 2027. Dan passeert de 800 meter grote 199-AN10 op slechts één keer de afstand tot de maan (380.000 kilometer). Die asteroïde heeft een weerspiegelend en glad oppervlak en zou dus goed zichtbaar moeten zijn.

De volgende keer dat we 2014-JO25 hier terugzien is pas over een jaar of 600, aldus NASA.

Bron: https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6807

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Op dit moment kon Noord Korea wel eens voor meer vuurwerk gaan zorgen dan een groot stuk puin 🙂 Wat me overigens het meest “beangstigt” is niet dat ze zo dichtbij komen, maar hoe vaak ze zo dichtbij komen. Er is niet eens een echt grote nodig om een grote impact te hebben, mocht er eens een inslaan.

 

Rick

Overbevolking is ook relatief. Het probleem is meer dat iedereen op een kluitje is gaan wonen.

Bruce Willis heeft zijn beste tijd onderhand ook wel gehad, dus ik denk meer aan Deep Impact 🙂

Vailixi

Het is natuurlijk niet alleen de mensen zelf, we hebben ook nog eten nodig. Dus dan heb je ook landbouw en veeteelt erbij.  Plus nog andere industrieën.

En alle dieren op aarde hebben ook een leefgebied nodig, alles bij elkaar denk ik dat we toch wel aan onze taks zitten.

Alhoewel sommigen weer zeggen dat we door kunnen gaan tot 10 miljard

https://nl.wikipedia.org/wiki/Overbevolking#Alternatieve_visies

Vailixi

hahaha ja denk het ook. 🙂

MysteryX

Ze worden pas opgemerkt als ze de aarde relatief dicht genaderd zijn. Er is dan geen tijd meer om er iets tegen te doen. Dat doet ons beseffen dat we heel nietig zijn. Het leven kan ineens afgelopen zijn.

Rick

Ja, als het een betreft die niet eerder is opgemerkt of in kaart is gebracht, dan vallen ze pas op het laatste moment op. Wellicht een goed idee om wereldwijd een klein gedeelte van het defensie budget te besteden aan iets nuttigs. Het lijkt me dat het technisch best mogelijk moet zijn om een beter detectie systeem op te zetten zodat er tijd is om maatregelen te treffen. Die maatregelen lijken me technisch ook niet onmogelijk met genoeg tijd ze uit te voeren. Op tijd detecteren betekent immers ook dat er wellicht tijd is om dergelijke objecten een beetje uit… Lees verder »

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken