Nieuwe nachtkaarten van onze aarde door NASA

Wetenschappers van NASA hebben voor het eerst sinds 2012 een nieuwe nachtkaart van de Aarde vrijgegeven. De nieuwe foto’s zijn prachtig en geven een bijzonder beeld van onze aarde als de zon onder is gegaan en de lichtjes aan gaan. Niet alleen mooi om naar te kijken maar de beelden zijn ook nuttig voor onderzoekers. Het VIIRS instrument aan boord van de NASA-NOAA Suomi NPP satelliet ontvangt hoge resolutiebeelden van licht op aarde zoals stadsverlichting, boten op zee of geografische veranderingen.

Zo kunnen wetenschappers op de foto’s bijvoorbeeld zien hoe en waar steden groeien en waar de stroom uitvalt als gevolg van natuurrampen.

Ook kunnen ze van alles afleiden uit de lichtintensiteit op aarde, bijvoorbeeld hoe er om wordt gegaan met energie en de omvang van de economische activiteiten in sommige gebieden. Later dit jaar wil NASA dagelijks foto’s beschikbaar stellen aan de wetenschap. Zo kunnen ze bijvoorbeeld snel reageren als ze zien dat ergens de stroom is uitgevallen. Ook kan er op de beelden gezien worden of er ergens illegaal gevist wordt.

Sommige stukken aarde vallen extra op, bijvoorbeeld België die dankzij de ruim verlichte autowegen heel goed zichtbaar is vanuit de ruimte. Of bijvoorbeeld de Nijl in Afrika. Ook valt op dat Australië voor een groot deel donker is op de steden aan de kust na. En vooral India is de laatste jaren veel meer licht gaan geven. Het zijn sombere tijden voor nachtdieren die van echt donker houden.

 

 

Bron: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/new-night-lights-maps-open-up-possible-real-time-applications

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MysteryX

Mooi Paps!

Een nadeel van al die verlichting is dat je de sterrenhemel niet meer goed ziet.

MysteryX
Rick

Ik vermoed dat zo lang exoplaneten alleen afgeleid kunnen worden via de invloed die ze op hun moeder ster uitoefenen, en de samenstelling daarvan alleen kunnen afleiden aan de hand van weerkaatst licht van die ster, de “resolutie” nog lang niet voldoende is om ook daadwerkelijk licht op zo’n planeet waar te nemen.

Kortom, ik denk dus dat dat (nog) niet mogelijk is.

Vailixi

Moet zeggen dat ik in Zwolle ook niet zoveel kan zien van de sterrenhemel.

Pas wanneer ik richting Hasselt ga zie je weer wat meer daarvan.

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken