Even aandacht voor zeewier.

Zeewier is een losse aanduiding van groepen niet verwante algen die in zee leven. Doorgaans doelt men daarbij op meercellige, relatief grote (macroscopische, met het blote oog herkenbare) algen of wieren die aan de bodem gehecht zijn. Zeewieren vinden we onder de groenwieren (Chlorophyta), de roodwieren (Rhodophyta) en de bruinwieren (Phaeophyta). De termen algen en wieren worden gewoonlijk zonder veel onderscheid door elkaar gebruikt. Zeewier is rijk aan mineralen zoals jodium en calcium en sporenelementen. Afhankelijk van de soort bevat het tevens vitaminen als vitamine C en E. Bruinwier bevat ongeveer 5-10%, roodwier en groenwier ongeveer 10-30% eiwit. Een deel van zeewier wordt niet door het lichaam afgebroken en kan als voedingsvezel worden gezien.

Voedsel

Zeewier wordt ook gebruikt als voedsel, al is het in Europa veel minder bekend dan in landen als Japan en Korea. Het kan als groente worden gegeten maar ook worden gebruikt als decoratie en als smaakmaker. In Sushi worden strookjes Nori gebruikt om de verschillende rijst- en vis-ingrediënten bij elkaar te houden door een smalle strook om het hapje te wikkelen. Meestal is het donker groen of zwart van kleur, maar Nori is gewoon het Japanse woord voor eetbaar zeewier en rode algen. Het wordt gemaakt door het zeewier plat te drukken waardoor het lijkt op vellen papier. Nori groeit ontzettend snel en kan geoogst worden binnen 45 dagen na het zaaien.

Kombu, of kelp, is een groot eetbaar zeewier dat behoort tot de familie van bruine algen. Meer dan 90 procent van alle kombu wordt gekweekt en geoogst in Japan. Het komt uitgebreid voor in de Japanse keuken, met name voor dashi, een bouillon die gebruikt wordt om misosoep mee te maken.

Japanse zoutjes, een soort rijstcrackers of rijstzoutjes, worden vaak ook met wat zeewier bedekt om ze een pittige smaak te geven. In Indonesië wordt zeewier verwerkt tot agar-agar, een vegetarisch bindmiddel of een substraat voor de kweek van bacteriën. Dit voedingsmiddel staat bekend om de hoge concentraties aan calcium, kalium en ijzer.

Hijiki is een bruin zeewier wat groeit in het wild rond de kusten van Japan, Korea en China en wordt al eeuwen lang gebruikt. Boordevol met vezels en mineralen, is hijiki volgens de Japanse traditie, ook een natuurlijke gezondheidsmiddel met cosmetische toepassingen: het geeft een glanzend en donker haar bij regelmatige consumptie van hijiki!

Wakame zeewier is nauw verwant aan Kombu. Naast de vele genoemde voordelen, hebben onderzoekers in Japan een stof gevonden in wakame dat schijnt te helpen tegen obesitas. Het is ook een van de beste vegetarische bronnen van een omega-3 vetzuur.

Biomassa

Naast voedsel kan zeewier nog een andere functie hebben: Biomassa uit de Nederlandse wateren, zoals zeewier, blijkt in 2035 maar liefst 53 PJ aan primaire energie te kunnen leveren. Dit is 26 procent van het totale Nederlandse biomassapotentieel. Dat blijkt uit een studie van DNV GL naar het potentieel van biomassa in Nederland tot 2035. Daarmee kan de zeewierteelt een belangrijke bijdrage leveren aan CO2-reductie en het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Gasunie en Natuur & Milieu verkennen samen de mogelijkheden voor het vergroenen van de Nederlandse economie en zijn aangenaam verrast door de potentie die zeewier blijkt te hebben om hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Met de studie van DNV GL is voor het eerst een uitgebreide analyse gemaakt van het potentieel van biomassa. De studie laat zien dat in Nederland in 2035 in totaal circa 203 PJ aan biomassa beschikbaar kan zijn voor de productie van groen gas. Zeewier blijkt hierin het grootste aandeel te hebben. Als bron voor hernieuwbare energie biedt het onder andere als voordeel dat het niet met voedselgewassen en landbouwgrond concurreert.

Boerderijen op zee

Innovatieprogramma Zeewierteelt staat nu nog in de kinderschoenen. Om het potentieel van zeewier te ontsluiten, is een krachtig innovatieprogramma nodig. Hierbij moet zowel gekeken worden naar de meest efficiënte ontwikkeling van de teelt, als naar de beste opties om het gewas optimaal te gebruiken. Via het proces van zogenoemde cascadering kan zeewier optimaal worden gebruikt. Hierbij worden eerst de hoogwaardige componenten zoals eiwitten en suikers gewonnen voor diverse (industriële) toepassingen. Daarna kan bovendien groen gas worden geproduceerd als duurzame vervanger voor aardgas.

Meer lezen?

https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/zeewier-grote-potentie-als-bron-biomassa/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Zolang het een beetje op spinazie lijkt, wil ik het wel eens proberen 🙂

Rick

Toch zie ik het nog niet zo snel op tafel staan. Insecten waren een tijdje terug ook zo’n “rage”, maar dat waaide ook weer over, geloof ik.

Rick

Compleet met zeepaarden, zeekoeien, zee komkommers en, tegen de eenzaamheid, een kudde zee meerminnen 🙂

Vailixi

Ik zou het best wel eens willen proberen, om te proeven hoe het smaakt.

Rick

Ik zou het best wel eens willen proberen, om te proeven hoe het smaakt.

Uiteindelijk is alles een kwestie van smaak. Ik vind koffie smerig bijvoorbeeld, en kijk hoe populair dat is 🙂

herman50

ik blijf dan altijd maar zitten met ,, wáár om is het dan al niet véél eerder op de mark gekomen als het zo goed/gezond is ,, zoals gezegd over de insecten oid het waaide over, tuurlijk zijn er altijd zeggen heerlijk, oke

neem ik een mok koffie , zonder melk ,, lekkere -fijne dag nog 😉

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken