We eten steeds meer plastic! Echt waar!

Zonder dat je het wellicht weet eet je plastic. Plastic komt via de voedselketen in onze maag terecht en de hoeveelheid blijft vermeerderen zolang we niets aan het probleem doen. We gebruiken veel te veel plastic en gooien het veel te lichtzinnig weg. De verwachting is dat in de komende jaren de industrieën wereldwijd massaal doorgaan met het produceren van kunststoffen en dat in 2050 meer plastic in de oceanen rond drijft dan dat er vis zwemt. Het probleem van kunststof en plastic in de wereldzeeën is vooral dat het nooit wordt afgebroken. Op den duur valt het wel uiteen in minuscule deeltjes, microscopisch klein zelfs. Wetenschappers noemen dit fragmenten. Maar het verteert niet.

Uiteraard zorgt ook het grotere plastic dat rond drijft voor problemen bij dieren. Zo zijn er kilo’s plastic gevonden in de maaginhoud van dolfijnen, zeerobben en walvissen. Men schat dat de zogenaamde mesopelagische vissen met elkaar jaarlijks 12 tot 24 duizend ton plastic afval inslikken. Schildpadden denken dat stukken plastic die in zee drijven kwallen zijn. Om nog maar niet over vogels te spreken zoals meeuwen en stormvogels. In de magen van deze beesten wordt bijna altijd kunststof door onderzoekers aangetroffen en dat is zeer zorgwekkend. Vooral ook omdat landdieren, zoals bijen en insecten, maar ook grazers, niet zelden plastic aanzien voor voedsel.

Maar met name de fragmenten vormen een bedreiging voor het leven in zee en op aarde. Het gevaar van plastic in de zeeën moet niet onderschat worden want de zeer kleine deeltjes plastic komen dus uiteindelijk in onze voedselketen. De deeltjes worden op den duur zo klein dat vrijwel alle beesten in zee ze binnenkrijgen.  In sommige vissen worden zelfs tot 300 piepkleine deeltjes aangetroffen. Daarnaast worden in honing tegenwoordig vaak fragmenten van plastic aangetroffen. Dat betekent dat kunststof al ver in onze voedselketen is doorgedrongen. En nogmaals: het verteert niet!

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. De troep die geconcentreerd op vaste plekken in de oceanen en zeeën op wordt aangetroffen noemen we ook wel plastic soep. De bekendste is de North Pacific Gyre, een gebied in het noorden van de Stille Oceaan (coördinaten 135° tot 155°W en 35° tot 42°N) waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven.  Het afval verzamelt zich juist op vaste plekken doordat de ringvormige zeestroom van de  Oceanen het afval daar naar toe transporteren.  De plasticsoep is in de afgelopen jaren ontstaan door steeds verder toenemende zeevervuiling en bevat een van de hoogste concentraties van plasticdeeltjes in water ter wereld. Als gevolg daarvan is het een van de plekken waar veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van fotodegradatie van plastic. In tegenstelling tot afval dat verdwijnt door biodegradatie, blijft afval dat door fotodegradatie verdwijnt altijd bestaan uit polymeren, zelfs wanneer het wordt afgebroken tot moleculair niveau. Door het zoute zeewater en ultraviolet licht valt het plastic uiteen in kleine deeltjes die in een voedselketen kunnen worden opgenomen. De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op zoöplankton waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen of vissen die op grotere dieptes leven en ‘s nachts aan de oppervlakte voedsel zoeken. Er werden monsters genomen in 2001 waaruit bleek dat de concentratie plasticdeeltjes in de soep groter was dan de concentratie zoöplankton. En via plankton komt het terecht bij alle andere vissen die dit weer opeten.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook actie ondernemen en daarmee voorkomen dat er plastic in ons voedsel komt. Neem bijvoorbeeld alleen die boterhamzakjes al. Neem in het vervolg je brood mee in een (bij voorkeur) blikken of metalen trommel. En als het echt niet anders kan door een broodtrommel van hard plastic. Gebruik voortaan nooit meer huishoudfolie voor het inpakken of bewaren van eten in je koelkast. Zorg er ook voor dat je de groenten in de supermarkt niet in een plastic tasje stopt.  Neem sowieso altijd je eigen boodschappentas mee en accepteer geen plastic tasjes, ook niet als je er maar 10 cent voor hoeft te betalen.

Gebruik vanaf nu nooit meer plastic wegwerpbekertjes voor koffie, thee of soep op het werk of waar dan ook. Door de hoge temperaturen smelten de bekertjes, ook al merk je dit vaak niet. Zelfs in bepaalde voedingsmiddelen verwerkt men plastics! Zo is dat bijvoorbeeld het geval in poedermelk voor koffie. Ditzelfde geldt voor plastic rietjes. Veel voedingssupplementen die je in een keer door moet slikken zijn omhuld door een coating van kunststof. Dit is ook schadelijk.

Drinkwaterflesjes, zeer vervuilend!

Tenslotte nog even aandacht voor drinkwaterflesjes. Supermarkten staan er vol mee en op elke hoek van de straat kan je ze kopen. Ze blijken enorme vervuilers te zijn! En wist je dat voor 1 drinkwaterflesje veel olie nodig is om te produceren? Als je de inhoud van 1 plastic drinkwaterflesje neemt, dan zou die voor 1/3 deel uit olie bestaan! Niet meer kopen dus.

Andere oplossingen:

Bij TEDxDelft2012 presenteerde Delftse luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent Boyan Slat een concept om op grote schaal plastic te verwijderen van de vijf hotspots van plastic in de oceanen. Met The Ocean Cleanup stelt hij een grootschalige schoonmaakoperatie voor waarbij oppervlaktestromingen gebruikt zouden worden om het plastic via drijvende armen naar verzamelplatforms te laten drijven. Zo zouden de exploitatiekosten vrijwel nul zijn en zou de operatie zo efficiënt zijn dat het mogelijk zelfs winstgevend zou zijn. Volgens Boyan Slats berekeningen zou één hotspot binnen 5 jaar opgeruimd kunnen worden en zou 7,25 miljoen ton plastic uit de vijf plaatsen verzameld kunnen worden. Wel stelt hij als kanttekening dat een schoonmaakoperatie slechts het halve werk zou zijn en het gepaard zou moeten gaan met ‘ingrijpende preventiemaatregelen op het gebied van plasticvervuiling om succesvol te zijn’.

Probeer eens 1 dag (ÉÉN DAG!) helemaal geen plastic te gebruiken, je zult versteld staan hoe moeilijk dat is.

Voorkomen is beter dan genezen!!

Bronnen:

http://www.plasticsoupfoundation.org/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasticsoep

https://infobron.nl/Plastic-in-ons-voedsel

 

 

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Je zegt het zelf al: Hoe moeilijk het is geen plastic te gebruiken. Ik denk dus ook dat het voorlopig niet reëel is om het dan ook niet te gebruiken, tot er ook echt alternatieven zijn. Wat mij betreft is het gebruik niet het probleem, maar de onverschilligheid wat er na gebruik mee wordt gedaan. Als iedereen nou eerst een begon om zooi na gebruik gewoon in vuilbak te mikken, dan is het grootste probleem al weg, want dat komt niet meer in het milieu terecht. Hoe gek het ook klinkt, aan afval is een tekort 🙂 Het is goud… Lees verder »

Vailixi

En dan heb je het nog niet eens gehad over de plastic deeltjes die via wasmachines in ons water terechtkomen door het wassen van synthetische kleding.

https://vroegevogels.vara.nl/nieuws/plastic-deeltjes-via-wasmachine-in-water

 

Ben trouwens benieuwd of we hier nog wat meer van horen:

http://www.dulcet.nl/aangebracht-nieuws/plastic-etende-rups-geeft-mogelijke-oplossing-voor-afvalprobleem/

Rick

Eigenlijk lijkt het mij zelf dan toch duidelijk waar de oplossing moet beginnen: Het voorkomen dat dit kan gebeuren. Of meer realistisch, beperken. We gaan echt niet stoppen met wassen, of met de hand wassen. Plastic is vast niet iets wat zomaar niet meer gebruikt gaat worden. Als er zoveel plastic ronddrijft en slingert, zal er ook best wel iemand zijn die met het opruimen ook weer weet te verdienen 🙂

Frans

Je hebt enerzijds het “slijtageplastic” dat via de riolen en zuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater terecht kan komen. Ook zitten er in steeds meer cosmetica plastic scrubdeeltjes. Die scrubdeeltjes moeten er gewoon niet in als ze niet biologisch snel(!) afbreekbaar zijn. Dit lijkt mij het grootste probleem voor de ontwikkelde landen. Ik zie het probleem van plastic tasjes en flessen niet in een land als Nederland waar je goede voorzieningen hebt en goede afvalverwerking. Voor de rest zal er een omdenken moeten komen dat plastic alleen voor zeer beperkte doeleinden niet-biologisch-afbreekbaar mag zijn. Eigenlijk geldt dat voor elk stofje wat we… Lees verder »

herman50

kan me de tijd nog heugen dat -bijna- alles in vetvrij papier werd gedaan en zo de boodschappentas in, nou hoor ik al,, Ja ga met zo´n ding lopen,, tegenvraag , ga je wél graag met een plasticreclametas lopen..

betalen doen we ook met plastic, is makkelijk tóch?, ojee nou ,waarom wat is er mis met het gewone geld,, –

oke fine dag nog 😉

 

 

Frans

Ik ben als kind nog wel met een tas vol pannen naar de chinees/indo geweest om een rijsttafel op te halen.
De tijd van het opscheppen of inschenken in een zelf meegebrachte kan is natuurlijk voorbij.
Maar als je ziet dat 140 gram salade in een plastic bakje wordt geleverd waar je nog 20 jaar spijkers in kunt bewaren…

 

herman50

weet je wat ik dan zo vreemd vind , je zegt tijd van opscheppen is voorbij, kijk eens naar wat men doet tidens BBQ opscheppen , dat alles moet toch -hoe dan ook -klaar gemaakt zijn en op schotels gelegd, maar helaas komt het wel weer uit plastic dat wel , ….. en idd heb hier nog een timmerkist -houten- van grootvader -échte timmerman-  met allerlei spijkers en rest.. 😉

Rick
Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken