Dulcet naar Bali: de vulkaan Mount Agung

Met een hoogte van 3142 meter is deze indrukwekkende en kegelvormige vulkaan Mount Agung de hoogste berg van Bali, gelegen in het noordoosten van het eiland. Het aantal aardbevingen onder deze vulkaan blijft al dagen lang onveranderd hoog. Meer dan 140.000 inwoners die dicht bij de vulkaan woonden zijn geëvacueerd. Een uitbarsting kan ieder moment gebeuren, maar kan óók uitblijven. Het verleden leert dat Mount Agung tot zeer grote uitbarstingen kan komen waarbij veel slachtoffers kunnen vallen. De laatste keer dat dit gebeurde, in de jaren 60, kwamen 1700 mensen om het leven.

Uw verslaggever paps aka Erwin is ter plekke (ijs en weder dienende) van 20 oktober tot 30 oktober. Uiteraard is het niet alleen de vulkaan die me naar Bali drijft maar vooral de aanwezigheid van mijn dochter aldaar. Zij loopt er stage in het kader van haar opleiding aan HBO MW van Windesheim Zwolle. Uiteraard zullen we verslag doen van de indrukken van niet alleen de vulkaan maar ook van de rest van het eiland Bali. Er is me verteld door mensen die er geweest zijn dat het een betoverend mooi eiland is. Er is dus méér dan alleen een vulkaan.

Al wekenlang is er een grote toename van het aantal aardbevingen gemeten bij Mount Agung. Het alarmniveau is sindsdien verhoogd van 1 (normaal) naar de vierde en hoogste fase op 22 september. Er wonen zo’n 77.000 mensen in een straal van tien kilometer van de vulkaan. Met het opschalen van deze alarmfases is ook de niet-toegankelijke zone uitgebreid naar 9 kilometer rondom de krater en 12 kilometer in de andere kwetsbare gebieden. Dit heeft geleid tot een langdurige evacuatie van een groot aantal mensen. De evacuatiezones blijven voorlopig gehandhaafd en de mensen die er noodgedwongen moeten verblijven vervelen zich na al deze weken van wachten inmiddels te pletter. Sommigen trekken zich niets aan van de waarschuwingen en blijven in hun woning of tempel.

Nu is het eerst de vraag of de reis naar Bali überhaupt wel door zal gaan. Dat is uiteraard afhankelijk van het gedrag van de vulkaan de komende tijd. Piloten worden gewaarschuwd voor de mogelijke aanwezigheid van vulkanische as in het luchtruim met een VONA (vulkaan observatie kennisgeving voor de luchtvaart). Op 26 september werd de VONA code verhoogd van code geel naar oranje vanwege de toenemende activiteit van de vulkaan. Sinds 29 september komt er een witte pluim uit de vulkaan, die voornamelijk bestaat uit waterdamp en een hoogte van 50-200 m bereikt. Satellietbeelden van de krater bevestigen dat er stoom uitkomt. Er is nog geen as in de lucht en de luchthaven van Bali is nog steeds geopend.

So far so good maar aangezien de reis ruim 20 uur duurt kan er zelfs tijdens de reis nog het een en ander veranderen. Het aantal vulkanische aardbevingen is nog steeds hoog en deze vinden plaats binnen een afstand van 20 km van de krater. De kracht van de aardbevingen neemt toe en ze kunnen soms gevoeld worden. De grootste aardbeving, op 27 september, had een sterkte van 4,3 op de schaal van Richter. Mijn dochter zit ook in het noorden maar op ruime afstand (iets van 30 kilometer) en ze heeft regelmatig laten weten dat ze he-le-maal niks van die vulkaan merkt. Dat stelt mijn vaderhart weer gerust.

Als Mount Agung uitbarst, is het grootste gevaar de hete gloedwolken van een mengsel van as, gassen en gedeeltelijk gestolde lava die met enorme snelheden naar beneden komen razen en een afstand van enkele kilometers kunnen bereiken. Het woord “Inferno” komt dan automatisch bij me op.  Niet echt aantrekkelijk om er eens even lekker dichtbij te gaan komen. U hoeft dan ook geen fraaie close ups van Agung van me te verwachten.

Daarnaast zijn ook vulkanische modderstromen gevaarlijk, lahars genoemd. Een lahar kan snelheden van 100 km/uur bereiken en over tientallen kilometers alles op zijn pad verwoesten. De laatste uitbarsting van Mount Agung, in 1963-1964, was meteen een van de grootste in de twintigste eeuw, een zogenaamde VEI5 uitbarsting, waarbij as uitgestoten werd tot een hoogte van 20 tot 26 kilometer. VEI is de vulkaan explosiviteitsindex voor de grootte van uitbarstingen die loopt van 1 tot 8.

Grote vulkaanuitbarstingen, zoals de laatste van Mount Agung, komen wereldwijd niet vaak voor. Er waren slechts 25 VEI5-6 uitbarstingen in de laatste 1000 jaar. Een VEI5 komt elke 10 tot 100 jaar voor. De laatste was in 2011 van vulkaan Cordon Gaulle in Chili. Ter vergelijking, de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in IJsland, die in 2010 het vliegverkeer in Europa plat legde, was slechts een VEI4 uitbarsting.

Alle Nederlanders die zich op Bali bevinden of er binnenkort naar toe gaan worden verzocht zich te registreren bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2017/09/26/bericht-over-situatie-bali

Dat hebben wij dus ook maar even gedaan…

Bedankt voor uw aanmelding bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken

U ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een activatielink op het door u opgegeven e-mailadres. Let op: deze link is beperkt geldig.

Bronnen: Wikipedia, KNMI, Ministerie van Buitenlandse Zaken, dochter.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vailixi

Nou Erwin ik hoop dat je goed overkomt en terug komt natuurlijk 😉

Wanneer je weer terug bent moet je maar een mooie foto reportage maken, dan kunnen we ook genieten van Bali.

 

Over vulkanen gesproken, als deze gaat dan zitten we mooi.

http://www.express.co.uk/news/science/865071/yellowstone-volcano-eruption-2017-supervolcano-usgs-prediction-earthquake

Dan mogen we wel meteen thermo ondergoed halen.

Rick

Tja, reageren op artikelen is niet meer zo als het ooit was 🙂 Denk dat dat overal wel zo is. Maar belangrijkste is dat het wel gelezen wordt.

Rick

Dan hebben we het allemaal wereldwijd wel gehad. Vergeet het methaan onder Siberië niet ook, en zat daar ook niet ergens een supervulkaan verscholen? Of vergis ik me nou..

Ik heb goede hoop dat het onze tijd wel zal duren 🙂

Vailixi
Rick

Het is niet echt een supervulkaan geloof ik. Maar goed, als dat gaat zijn de gevolgen ook nog steeds wel rampzalig voor de omgeving..

 

Rick

Fijne vakantie (alweer 🙂 ) Erwin. We horen het wel of het nog verschroeide aarde wordt.

Rick

Hebben vrouwen niet toch al standaard te veel bagage ? 🙂 Laat het gelijk even weten of het daar nu dan ook rommelt en beeft..

Rick

Het zal je tijd vast wel duren 🙂

Vailixi

Ik neem aan dat als het gedonder begint je al ruim van te voren bevingen en dergelijke voelt.

En als die wel gaat dan:

Rick
Rick
Rick
Rick

Als ik het goed onthouden heb was er een veiligheidszone van 10 km. 16 km is ruim verder. Kan ze de vulkaan ook zien? Of alleen de rookpluim..

Vailixi

Toch ziet het er wel mooi uit.

Bali

Hoop dat je dochter het er wel heelhuids vanaf brengt.

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken