De Oorsprong. En het vervolg.

In het laatste boek van Dan Brown, getiteld De Oorsprong,  gaat het over hoe de mensheid is ontstaan en hoe we ons ontwikkelen. “Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe?  Een origineel verhaal, of niet dan?

Niet dat ik de illusie heb dat Dan Brown het van me afgekeken heeft maar ik, Erwin Noorman, uw aller paps, heb eenzelfde soort theorie al bedacht in 2012, met een wetenschappelijk verdund sausje er overheen. Het is destijds verschenen op de ter ziele gegane website Grenswetenschap.nl.  Tijd om het weer eens uit de mottenballen te halen. Zo was het:

Al vanaf de Big Bang tot aan het heden is er op elk niveau in het Universum sprake van een oerdrang tot samenwerking, van een steeds complexere samenwerking.
Het is eigenlijk wonderlijk dat deze oerdrang tot nu toe nooit volledig in kaart is gebracht zoals in onderstaande CCC tabel. Deze oerdrang manifesteerde zich al bij de simpelste basiselementen (quarks en elektronen) die direct na de Big Bang besloten om samen waterstof te gaan vormen.

Coöperatie in de meest basale vorm. Maar het gaat verder en verder en verder:

In de eerste seconde na de Big Bang was er een gigantische vuurbal van quarks en elektronen. Licht, materie, zwaartekracht, tijd. Vier krachten zijn aan het werk; quarks voegen zich samen tot kerndeeltjes, elektronen worden gevangen door atoomkernen en de kosmos transformeert in een uitdijend en afkoelend systeem van waterstof en helium.

De zwaartekracht trekt aan gaswolken en vormt sterren. In die sterren worden alle elementen gemaakt; goud, zilver, koolstof, ijzer, silicium, etc. Het gruis rond die nieuwe, jonge zon klontert samen tot planeten waaronder onze eigen blauwe knikker. Planeet Aarde koelt vervolgens af en ontvangt water waaruit oceanen gevormd worden. Basiselementen gaan samenwerken en vormen onder andere aminozuren (wellicht in de ruimte gevormd en via kometen tot ons gekomen, het zgn. panspermia model).

Uit deze “prebiotische oersoep” komt het eerste eencellige leven, bestaande uit samenwerkende aminozuren. Door samenwerkende cellen ontstaan de eerste zelf voortplantende organische systemen. Door de ontwikkeling van en de samenwerking van zintuigen kunnen de eerste simpele levensvormen op een hoger niveau functioneren. Het proces duurt inmiddels miljarden jaren maar het is nog steeds niet ten einde gekomen. De samenwerking blijft dus doorgaan. Cumulatief. Coöperatief. Complex. Mooie drie-eenheid.

Het is onweerlegbaar dat er sprake is van een cumulatieve, coöperatieve complexiteit met een steeds hogere vorm van organisatie. Deze is en blijft echter onder alle omstandigheden afhankelijk van de organisatie van de kleinere deeltjes in de laag eronder. De hersenen van mensen, een van de meest complexe samenwerkende systemen, kunnen niet bestaan zonder bloed, wat op zijn beurt weer niet kan zonder basiselement IJzer dat voor transport van zuurstof moet zorgen. Ons hele bestaan is opgebouwd uit een bijzonder complex gecomponeerd samenspel.

Is dat niet heel bijzonder als je er goed over nadenkt? Als je dit goed tot je laat doordringen moet je ook concluderen dat we allemaal veel meer met elkaar verbonden zijn dan dat we van elkaar verschillen.
Je kunt in dit verband ook eens denken aan de wijsheid uit de Bijbel: “Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” Na onze dood vallen we weer uiteen tot basiselementen. Stof, zo u wilt.

Of gaat het allemaal vanzelf? Net zoals het heelal schijnbaar vanzelf uitdijt? Zoals evolutie vanzelf gaat? De discussie over schepping of evolutie is hiermee ook niet beslist.
Maar als het God is, is het gevolgde pad overigens wel zonde van de tijd. Er is al 14 miljard jaar voorbij en pas sinds de laatste 100.000 jaar (0,000007% van de tijd) zijn er bewuste, intelligente, samenwerkende, biddende wezens die een beetje waardering kunnen opbrengen voor al het moois dat in 14 miljard jaar gemaakt is. Dat had toch wel een beetje vlotter gekund?
Of zit daar ook een bedoeling achter? Wie het weet mag het zeggen.
En degene die weet te voorspellen wat de volgende fase dan zal zijn, mag het ook zeggen.

Gaat heen en wordt complex!

Cumulatieve Coöperatieve Complexiteit Tabel

Fase Naam Omschrijving Kenmerk Tijdlijn
1 Big Bang De ontwikkeling van tijd, ruimte, massa, energie en zwaartekracht. Quarks, elektronen, atomen vormen samen waterstof. 15 miljard jaar
2 Basale ontwikkeling De ontwikkeling van sterren door zwaartekracht. Waterstofatomen vormen samen onder druk Helium. 15 miljard jaar
3 Nucleaire Chemische ontwikkeling De ontwikkeling van 88 chemische elementen uit de oorspronkelijke twee elementen door nucleaire samensmelt processen in sterren. Helium smelt samen tot basiselementen zuurstof, silicium, zilver, koolstof, etc. 15 miljard jaar
4 Basale Elementaire ontwikkeling De ontwikkeling van planeten uit samensmeltende elementen,eenvoudige verbindingen door koeling en condensatie. Basiselementen vormen verbindingen: H2O, CO2, H2CO3, silicaatgesteente. 4,5 miljard jaar
5 Verbindingen ontwikkeling De ontwikkeling van (complexere) verbindingen. Verbindingen vormen samen aminozuren. 4 miljard jaar
6 Abiogenese De ontwikkeling van organisch leven uit anorganisch materiaal: eencellig leven. Aminozuren vormen samen  DNA en eencellig leven. 3,5 miljard jaar
7 Meercellige ontwikkeling De ontwikkeling van meercellig leven. Complexe samenwerking tussen meerdere cellen met verschillende opdrachten. Eencelligen vormen samen de

eerste planten en dieren, algen, ongewervelden.

2,5 miljard jaar
8 Zintuiglijke Ontwikkeling De ontwikkeling van interactie met de omgeving door middel van zintuiglijke waarneming Samenwerking van zintuigen: voelen, ruiken, proeven, zien, horen.

Complexere dieren.

500 miljoen jaar
9 Bewustzijn Ontwikkeling Leven vanuit bewustzijn, samenwerking op abstract niveau.

Ontwikkeling hersenen tot meest complexe organische verbinding.

Bewuste samenwerking

eerste moderne mensen.

Organisaties van samenwerkende stammen, landen.

100.000 jaar tot heden
10 Technologische ontwikkeling Techniek gaat organische complexiteit verslaan. Samenwerkende computers complexer dan menselijke hersenen. Heden, nabije toekomst
11 Futuristische  ontwikkeling -Intergalactische samenwerking?

-Telepathische samenwerking?

-Technologische samenwerking?

-Robotica?

 

Onbekend. Toekomst
CCC Cumulatieve

Coöperatieve

Complexiteit

© Erwin Noorman  

 

 
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick

Nostalgie 🙂  Overigens, de echte “die hard” gelovige gaat uit van 6000 jaar, toch?

Rick

https://www.nieuwskoerier.nl/news/224039-de-oorsprong-en-het-vervolg

Ik plaats mijn artikelen daar ook altijd. Heb de jouwe ook gedaan. Reageren doe ik er zelden. Niet omdat ik daar geen zin in heb, maar soms zijn de reacties zo onbenullig dat ik me daar liever buiten hou 🙂

Vailixi

Wat als er nu geen oorsprong is, maar dat het gewoon altijd heeft bestaan, dat er geen begin of eind is aan het universum.

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken