De Sceptici verliezen steeds meer terrein.

Hoe verder de wetenschap vordert, hoe meer dat ten koste gaat van het behoudende gedachtegoed van de conservatieve geesten. De Sceptici. Hun eeuwenlange bestaan hebben ze te danken aan het neersabelen van alles wat (nog) niet bewezen is, zonder zich oprecht af te vragen of het nu wel of niet ooit tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

In die zin zijn ze behept met een armoedig voorstellingsvermogen. We hoeven dan ook niet op hun inbreng te rekenen als het gaat om vooruitstrevende gedachten, vernieuwende concepten of radicale veranderingen. En van de Schaal van Waarschijnlijkheid hebben ze niet gehoord. Het is waar of niet waar, het is zwart of wit, het bestaan van vele grijstinten kunnen ze niet waarnemen. Dat vinden zij  “speculatie”.

Ten tijde van de Batavieren verkeerden de Sceptici in een ruime meerderheid. Wetenschap ging niet verder dan “trial and error”, je probeerde eens wat maar een gebrek aan kennis ging gepaard met een vrijwel even groot gebrek aan voorstellingsvermogen. Een Batavier die beweerde dat er ooit mensen zouden zijn die hun speer 80 meter ver konden gooien kon rekenen op hoon en spot. Immers, de allerbeste speerwerper kon met de allerbeste speer in de allerbeste omstandigheden hooguit 30 meter ver gooien. De Sceptici hadden hier groot gelijk. Met de kennis van toen was het inderdaad niet mogelijk.

Zij konden niet weten dat er in de 20e eeuw carbon uitgevonden zou worden.  Dat er veel betere voeding en trainingsmethoden beschikbaar zouden zijn. Dat een mens in 1984 ruim 104 meter ver kon gooien lag veel te ver buiten hun voorstellingsvermogen. Zo was het ook eeuwen later, toen Gallileo Gallilei beweerde dat de Aarde niet plat maar rond was. De Sceptici waren meer dan verontwaardigd. Immers, hoe kun je onder een bol staan? Je zou er af vallen. Vol spot en hoon werden deze vernieuwende gedachten afgekeurd. Van zwaartekracht hadden de Sceptici nog nooit gehoord.

Tot aan de Industriële Revolutie waren de Sceptici er van overtuigd dat vliegen onmogelijk is. Immers, wat zwaarder is dan lucht kan niet vliegen.  In alle gevallen bleken de Sceptici het bij de toenmalige stand der wetenschap gelijk te hebben maar de huidige wetenschap heeft inmiddels genadeloos afgerekend met de onjuiste denkbeelden.

In recentere tijden zien we het gedachtegoed van de Sceptici ook in hoog tempo verschralen. Als er 50 jaar geleden gedacht werd aan buitenaards leven werd er lacherig verwezen naar Marsmannetjes. Immers, er bestonden alleen maar planeten in ons zonnestelsel. En die waren te heet (Mercurius en Venus) of veel te koud (Mars en verder). De gedachte dat er mogelijk planeten bij andere sterren konden zijn werd weggehoond. Onbewezen. Ondenkbaar. Inmiddels zijn we duizenden exoplaneten rijker. Ook hier hebben de Sceptici terrein verloren.

Ik denk dat dit de komende jaren nog veel verder zal gaan. De wetenschap zal meer en meer geheimen van ons universum en ons bestaan ontrafelen. Beweren dat nu iets onmogelijk is kan binnen de kortste tijd gelogenstraft worden.

Gelukkig ontstaan er ook steeds weer nieuwe vragen, nieuwe onbekendheden, nieuwe uitdagingen.  De Sceptici zullen pas uitsterven als alle vragen beantwoord zijn en dát kan nog wel even duren.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vailixi

 

Tja als je de hele tijd oogkleppen op houdt dan zie je ook niet meer.

Wat dat betreft zijn sceptici net fanatieke religieuzen, er bestaat alleen hun waarheid en niets meer. Als iedereen zo’n instelling zou hebben wordt er ook niets meer uitgevonden.

Ik ben blij dat ik een ‘open mind’ heb en niet zo bekrompen ben als die sceptici.

Pepijn van Erp

Wat een gek stukje. De ‘Sceptici’ worden bij elk onderwerpje met een hoofdletter aangeduid, suggererend dat het om een groep gaat waar enige continuïteit vanuit gaat. Erg grappig.

Btw, Galileo ging natuurlijk uit van een bolvormige Aarde, zoals bijna iedereen in die tijd. Waar Galileo (mede) bekend om is komen te staan, is zijn conflict met de Kerk om zijn nogal compromisloze opstelling mbt het uitdragen van het heliocentrische model voor het zonnestelsel.

Frans

Precies.

“DE” skeptici, alsof het een eeuwenoud genootschap betreft dat eeuwenlang consequent de verkeerde opstelling kiest. Ik mis overigens dat stoomtreinen de melk van koeien zouden verzuren en dat de mens niet tegen dergelijke snelheden bestand was.
En pijnlijk dat uitgerekend op deze site de mythe van Galileo nog steeds voortleeft.

Jammer, smetje voor Dulcet.

herman50

je zult van goeie huize moeten komen om nu nog als scepticus het vol te houden, als je steeds maar zegt wat ik juist vindt is het ware … ben je toch wat bekrompen bezig

herman50

hoe komt het dat iets dat 12 uur later is geschreven er wel staat en ik niet , vind ik vreemd heel vreemd

Frans

Het moet dus zijn dat “er altijd wel mensen zijn die roepen dat iets niet kan wat later blijkt wel te kunnen”, maar ja, dat zijn niet per definitie sceptici.

Maar skeptici zitten meer op de lijn “het kon niet, het kan niet, want er is geen bewijs of plausibele theorie”. Zie kwakzalverij, homeopathie

herman50

Ja maar dat de wereld of mensen zo zouden veranderen wist je ook niet dus oke

Account
Inloggen of Account maken
Meest Gelezen
Laatste Artikelen
Ook Interessant
Rubrieken