Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Mensenmelk

Ooit gehoord van “genderinclusieve” taal? Maar weinig mensen hebben dat. Toch bestaat het, en een Brits ziekenhuis gaat het toepassen. Uitgerekend op de kraamafdeling.

Jaren geleden was er al ophef over toiletten. De twee gebruikelijke, voor mannen en vrouwen, voldeden ineens niet meer. Er moest meer keuze komen. De toiletten zelf waren niet het probleem, maar meer het bordje op de deur. Een voor mannen, een voor vrouwen was discriminerend. Er moesten meer bordjes komen, passend bij hoe mensen zichzelf voelen. En dat kan soms best verwarrend zijn.

Het “probleem” is genderidentiteit. Alhoewel, geen enkel probleem voor ieder weldenkend mens, want de natuur speelt soms wrede spelletjes en geeft niet ieder mens het juiste lichaam bij de juiste identiteit. Maar dat is enkel het topje van de spreekwoordelijke ijsberg, want buiten de twee traditionele genders, mannelijk of vrouwelijk, kunnen mensen zichzelf ook nog tot andere geslachten rekenen. 

Zover niks aan de hand. Vrijheid, blijheid en iets wat voor iedereen acceptabel zou moeten zijn.

Toch is het voor velen wat storend als een genderidentiteit tot vervelens toe onder de neuzen van de medemens gewreven moet worden. Sommigen weten er zelfs een businessmodel van te maken. Uiteindelijk wordt ieder mens als een man of een vrouw geboren. Soms zelfs met beide seksen, zowel man als vrouw. Meer mogelijkheden zijn er simpelweg niet, ongeacht tot welke identiteit iemand zichzelf rekent.

Dat de hele samenleving meer en meer gedwongen wordt om zich te conformeren aan de genderidentiteit die, hoe dan ook, toch een kleine minderheid binnen de hele samenleving representeert, geeft soms hilarische gebeurtenissen.

Geen meisjes en jongens afdelingen meer in speelgoed zaken. We moeten koste wat het kost vermijden dat een kind zomaar opgedrongen krijgt dat hij, of zij, een jongen of een meisje is. Sterker nog, krijg je een kind, dan is het geen zoon of dochter, maar “iets” wat later zelf mag kiezen wat het wil zijn. Alsof die keuze er toch niet altijd al was.

Laten we dan over de dames en heren afdelingen maar niet spreken.

Maar het kan dus nog gekker.

Een kraamafdeling waar moedermelk mensenmelk genoemd gaat worden, en een moeder geen moeder meer wordt genoemd, maar mens die net is bevallen.

Voor sommigen bittere ernst, voor de meeste mensen waarschijnlijk niet meer dan hilarisch.

Respect voor elkaar hoort normaal te zijn, maar ergens zou er toch een grens moeten zijn aan wat je kan eisen van een samenleving.  Het is toch vrij logisch dat alleen iemand met een vrouwelijk lichaam een kind kan baren. Wellicht is het handiger om voor welke genderidentiteit dan ook te accepteren dat wie een kind baart ook moeder is geworden.  En wat is er eigenlijk mis met moeder zijn?

Wellicht is de term moeder simpelweg genderneutraal en hebben we al die gekkigheid helemaal niet nodig.

https://www.ad.nl/gezin/brits-ziekenhuis-maakt-taal-op-geboorteafdeling-genderneutraal-mensenmelk~a8e35663/

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x