De zin en onzin van het "alternatieve" nieuws.

Meldingen
Alles wissen

Sint Elmsvuur

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
525 Bekeken
 paps
(@paps)
Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 142
Topic starter  

De matrozen keken bevreesd naar de kreunende spanten en hoorden de mast vervaarlijk kraken in de verwoestende storm die het schip teisterde. Bliksemflitsen schoten door de inktzwarte lucht en schuimkoppen vlogen over het zeeoppervlak. Plotseling liepen spookachtige blauwe vlammen over de boegspriet en de toppen van de masten. De matrozen slaakten een zucht van verlichting. Hun gebeden waren verhoord: de beschermheilige Sint-Elmus was gekomen om over ze te waken.
Sint-Elmusvuur, ook bekend als Elmsvuur of Saint Elmo’s fire is vernoemd naar de beschermheilige Erasmus van Formiae, een katholieke bisschop die leefde in de derde eeuw na Christus. Erasmus - niet te verwarren met die andere Erasmus - was de patroonheilige van zeelui.
Op het internet zijn er in het Nederlands helaas amper artikelen te vinden over dit fascinerende verschijnsel, dus het wordt eens tijd voor een uitgebreide verkenning van dit fenomeen.
Elmsvuur is al eeuwenlang als verschijnsel bekend bij diverse grootheden. In zijn dagboeken schreef Julius Ceasar al: “Tijdens de tweede wacht van de nacht in februari verscheen plotseling een dikke wolk waaruit een hagelbui neerstortte terwijl op hetzelfde moment de speren van het Vijfde Legioen begonnen te gloeien als blauw vuur.”
In scheepsjournaals is in voorgaande eeuwen meermaals melding gemaakt van Elmsvuur.

Interessant? Lees verder op:
http://www.dulcet.nl/2017/01/13/sint-elmusvuur/


   
Citeren
Deel: