< Terug

Het voorval in Roswell (New Mexico, USA) is waarschijnlijk het meest bekende voorval met een vermeende “vliegende schotel”, zoals ufo’s indertijd weden genoemd.
Frappant genoeg was het hele voorval nooit zo “groots” geworden als de toenmalige Amerikaanse luchtmacht niet zelf groots aankondigde een heuse vliegende schotel te hebben geborgen nadat het zou zijn gecrashed nabij Roswell.

Het voorval vond plaats in Juli 1947, en werd in de kranten breed uitgemeten. Een dag later werd het nieuws echter alweer ingetrokken. Het zou niks meer dan een weerballon geweest zijn. Wat stukjes hout, en meer waar een weerballon uit bestond. Er werd een persconferentie gehouden waar de resten door Majoor Jesse Marcel aan de aanwezige pers werd getoond.

Een vreemd voorval, maar “case closed”, zou men denken.

Het voorval sudderde door de decennia heen door, tot onderzoeker Stanton Friedman besloot het voorval te onderzoeken en er een boek over te schrijven (Crash at Corona) die in 1997 het daglicht zag. Friedman vond getuigen en wist documenten op te diepen die een heel ander verhaal vertelden.

Het boek was aanleiding voor discussie die tot op de dag van vandaag voortduurt: Is er nu wel of niet een heuse ufo neergestort en geborgen?

Feit is dat de Amerikaanse overheid, na publicatie van het boek, werd gedwongen met een andere verklaring te komen. De eerste verklaring was dat het een zogenaamde Mogul Ballon geweest was. (https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Mogul) Een interessante optie, maar een waar een hoop haken en ogen aan kleefde, waarop er uiteindelijk weer een andere verklaring volgde.

Uiteindelijk is de Amerikaanse overheid met verschillende verklaringen gekomen, en heeft dus zeker drie maal gelogen wat betreft het voorval.

Wel of niet een ufo blijft tot op heden dus voer voor discussie, want ondanks getuigen en documenten is er nergens hard bewijs en zijn aanwijzingen en verhalen niet genoeg om een definitief antwoord te kunnen geven op de vraag wat er nu werkerkelijk is neergekomen nabij Roswell (Corona)