Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Deel:
Meldingen
Alles wissen

Moet de huidige Nederlander zich schuldig voelen over het slavernij verleden?


 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
Topic starter  

Onlangs kwam ik dit tegen..

Weinig dingen laten witte Nederlanders zo snel in een historische reflex schieten als het slavernijverleden. Je kent het wel: je zegt iets over het Nederlandse aandeel in het systeem van de trans-Atlantische slavenhandel, en dan begint meneer opeens over de zware onderdrukking van Brabanders.

https://medium.com/@sanderphilipse/twaalf-vragen-over-slavernij-die-je-maar-beter-niet-had-kunnen-stellen-f79e3020e410

Ik ben het eens met iedereen die zegt dat het slavernij verleden een donkere vlek in onze geschiedenis is. Maar, er is altijd een maar, moet ik me als witte Nederlander, zoals dat zo plastisch wordt gezegd, nu ook schuldig voelen?

Ik voel me in het geheel niet schuldig eerlijk gezegd. Iets wat is gebeurd ver voor ik er ook maar invloed, of zelfs maar een mening over kon hebben, is niet iets wat mij aangerekend kan worden. Is mijn mening. Daarbij gruwel ik steeds weer van dat in hokjes plaatsen van mensen gebaseerd op een opvatting. Witte boze man? Ik ben helemaal niet boos. Ik vind alleen dat dingen ook wel op een andere manier gedaan kunnen worden.

Ik gruwel ook van discriminatie op huidskleur of geloof. Dat is wel het domste wat iemand kan doen. Maar ik voel me niet schuldig over iets waar ik geen invloed op had en ook niks aan kon doen.

 

 

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
Citeren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

Je kunt je inderdaad beter bezig houden met het hier en nu, dan in het verleden.

Ik voel me dus ook totaal niet schuldig over het slavernij verleden.

 

Daarentegen erger ik me wel dood aan mensen die racistische uitingen doen op bijvoorbeeld internet of gewoon 'in person'.

Hoorde het laatst nog bij mij op het werk, dat ging erover dat er spul werd gejat op scholen, en dan moest je vooral oppassen met die Turken en Marokkanen werd er gezegd. Als of dat de enige personen zijn die spul jatten.


   
BeantwoordenCiteren
 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
Topic starter  

Mensen verdenken puur en alleen om huidskleur of afkomst is natuurlijk oerdom. Wat de geschiedenis betreft, daar kan niemand van ons nog iets aan veranderen. Wel aan de toekomst. En ik denk niet dat dat in hokjes stoppen daar iets positiefs aan bijdraagt. Iets vinden over bijvoorbeeld zwarte piet maakt van iemand niet direct ook een racist. Zoveel mensen, zoveel meningen. 

 

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
BeantwoordenCiteren
Deel: