Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Deel:
Meldingen
Alles wissen

Orthorexie Nervosa


 paps
(@paps)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 142
Topic starter  

De gezond eten trend is bij sommige mensen zodanig doorgeslagen dat het tegenovergestelde bereikt wordt;
Onlangs is vastgesteld dat je ook té gezond kunt eten. Het kan leiden tot een eetstoornis, orthorexia nervosa (gerelateerd aan anorexia nervosa). Iemand is dan zodanig geobsedeerd door gezond eten dat het lichaam tekorten krijgt. Hij of zij eet helemaal geen zogenaamd ongezond voedsel meer, hetgeen dus betekent dat het lichaam bijvoorbeeld geen vet of dierlijke producten meer binnenkrijgt. Die voedingsstoffen heeft het lichaam echter wel nodig. Gelukkig gaat het maar om een kleine groep mensen die aan deze aandoening lijdt maar het is wel een zorgwekkende ontwikkeling.

Waarom zou iemand alleen nog maar biologisch geteelde groente, fruit, brood en dure voedingssupplementen willen eten? Deskundigen zeggen dat sommige mensen hun lichaam niet willen vergiftigen, terwijl anderen bang zijn voor een allergische reactie of buikklachten. Deze 'healthfood junkies' weten alles van gezond voedsel en raken er zo mee verweven dat het hun leven gaat beheersen.
Critici beweren dat dit soort gedrag wordt aangewakkerd door onze consumptiemaatschappij. "Alles is te koop" is het motto, dus ook je gezondheid. Iedereen wil er uitzien als die superslanke, gebruinde fotomodellen, vaak ook graatmager. Veel mensen halen hun voedingsadvies nu van het internet, uit tijdschriften en van alternatieve therapeuten, die allemaal wat anders zeggen.

Bij personen met een eetstoornis wordt vegetarisch eten (of veganistisch) soms ook als alibi gebruikt om de eetstoornis in stand te houden. Onderzoek wijst in deze richting: Hoewel de meeste vegetariërs gezond zijn, blijken vegetariërs vier keer zo veel kans te hebben om een eetstoornis te ontwikkelen.

Er zijn hiervoor twee mogelijke verklaringen. Een eerste verklaring is dat sommige vegetariërs zo perfectionistisch omgaan met hun voedselopname dat ze erdoor geobsedeerd geraken. Overbezorgd zijn over gezond eten kan mogelijkerwijze evolueren in een (te streng) dieet en zo leiden tot anorexia of boulimia nervosa.
Een tweede verklaring legt het verband tussen het vaker voorkomen van eetstoornissen bij vegetariërs 'omgekeerd'. Personen die een aanleg hebben voor het ontwikkelen van een eetstoornis gebruiken het vegetarisch of veganistisch worden als een manier om hun voedselbeperking te structureren of te rechtvaardigen.

Advies: Eet gevarieerd. In alle opzichten.


   
Citeren
 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
 

Ik denk dat een menselijk lichaam helemaal niet is gemaakt voor te gezond en te schoon enzo. Van te schoon wordt je alsnog ziek, en van te gezond dus ook 🙂

Veel mensen slaan gewoon door.

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
BeantwoordenCiteren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

Uhhmm hier heb je een ‘healthfood junkie’ 😉

Ik eet zo min mogelijk e-nummer troep en mijn bespoten fruit spoel ik eerst goed af voordat ik het ga eten.

Als je namelijk gaat kijken waar het om gaat in een kapitalistische maatschappij dan is dat om zo veel mogelijk geld te maken en als je dit toepast op de voedselindustrie dan gooien ze dus allemaal chemische troep in het eten om het maar zo lang mogelijk goed te houden of om er een mooi kleurtje aan te geven of om er meer smaak aan te geven etc.

Dus idd ik eet dan liever biologisch dan e-nummer troep.


   
BeantwoordenCiteren
 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
 

Och, ik prop gewoon alles in m'n mond wat ik in m'n vingers krijg hoor 🙂 Maar voor de rest heb je wel gelijk. Je ziet bij de supers bijvoorbeeld ook nooit groente of fruit wat misvormd is, en ook de kleuren zullen hier en daar wel overgeschilderd zijn. Net als met vlees, waar ook nog eens water in wordt gepompt. Je wordt ook opgelicht waar je bij staat.

Zelfs je dure biefstukje kon wel eens bestaan uit aan elkaar gelijmde stukjes. Denk je ook eens wat lekkers te kopen 🙂

Van e-nummers heb ik verder ook niet zoveel verstand. Ik kan eigenlijk niet zeggen dat ik ze wantrouw. Uiteraard zullen er best mensen zijn die hier en daar toch allergisch zijn voor een e-nummer. Maar dat kan je ook zijn voor puur natuur, zoals pinda's of zelfs melk (lactose).

Overigens vind ik het mogelijk maken dat dingen langer houdbaar zijn, of beter smaken op zich geen slecht ding. Scheelt ook een hoop verspilling. Het zou een probleem zijn als het dan ook ongezond zou zijn, en ik neem aan dat jij denkt dat dat zo is?

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
BeantwoordenCiteren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

Op zich is er zeker niks mis mee om het langer beter te houden, maar als dat wordt gedaan met chemische producten die niet goed zijn voor een menselijk lichaam, dan is het natuurlijk niet goed.

En inderdaad ik denk dat dit zo is.


   
BeantwoordenCiteren
 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
 

Ja, ik moet zeggen dat ik me er eigenlijk nooit in heb verdiept. Wellicht eens doen als de site af is en er dan ook eens een artikel aan wagen. Tot dan kan ik je geen gelijk of ongelijk geven 🙂 Ik heb gewoon geen idee nog wat er aan e-nummers is en wat de eventuele bezwaren dan zijn.

Maar goed, geloof zo ook wel dat het vast de gezondheid ook vast niet zal bevorderen.

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
BeantwoordenCiteren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

Ik heb thuis dit boekje, staan de meeste e-nummers in en er wordt beschreven wat voor uitwerking deze heeft op je lichaam.
https://www.bol.com/nl/p/wat-zit-er-in-uw-eten/1001004005600642/


   
BeantwoordenCiteren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

Moet trouwens wel toegeven dat ik me soms laat gaan en gewoon patat haal bij de patatboer met 2 kip frikandellen speciaal en een grote bak satesaus 😀


   
BeantwoordenCiteren
 paps
(@paps)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 142
Topic starter  

Frituur is helemaal niet zo erg , mits met mate.

Ik heb al jarenlang een aversie tegen E385. Dat zit in veel mayonaises en zo. In o.a. Australie is die troep verboden en volgens mij niet voor niks. De meeste E-nummers zijn overigens onschadelijk maar er zijn inderdaad een aantal verdachte E-nummers en een paar echte schadelijke, zoals 385 en 460.

Verder kook ik haast nooit "uit pakjes" maar maak ik alles zelf; pastasaus van tomaten en kruiden en uien en knoflook. Etc.
Maar ik eet dus gerust ook een dikke biefstuk (wel een goede) en ook een tosti met (goede) mayonaise.

Volgens mij moet je gewoon gevarieerd eten; aardappels, rijst, bonen, pasta, met of zonder vlees of vis. En veel groente.


   
BeantwoordenCiteren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

   
BeantwoordenCiteren
 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
 

In veel producten zit niet alleen suiker voor de smaak. Veel bak producten, en ook oliebollen, hebben suiker nodig om een kleurtje te krijgen bij het bakken. Uiteraard is dat in verhouding dan niet zo veel als dit.

Ik vraag me af of al doe toevoegingen voedsel ook niet duurder maken. Ik kan me zo voorstellen dat wanneer je minder toevoegt, er ook minder kosten aan hebt wat betreft grondstoffen en bewerking.

Mijn vlees hoeft niet zoet te zijn. In tegendeel zelfs.

Overigens, wat ook veel gebeurd, vooral als je iets als shoarma hebt, dat er idioot veel water uit komt bij het bakken. Eigenlijk kook je je vlees eerst dan voor je het bakt.
Dat zou pas verboden moeten worden 🙂 Je denkt dat je een halve kilo vlees koopt bijvoorbeeld, maar eigenlijk koop je een groot gedeelte water. Verlakkerij is dat.

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
BeantwoordenCiteren
(@vailixi)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 391
 

Tja ze doen het zelfs bij garnalen

zie voor meer info: http://newsmonkey.be/article/71829


   
BeantwoordenCiteren
 Rick
(@rick)
Beheerder Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 609
 

Nou ja, ik neem zo aan dat het niet allemaal even gezond is 🙂 En dat neppen met water, ik dacht dat dat jaren geleden al eens was verboden?

If we knew what it was we were doing, it would not be called research, would it?
-Albert Einstein


   
BeantwoordenCiteren
Deel: