Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Deel:
Meldingen
Alles wissen

Nabije planeet is bijna net zo oud als het universum


(@Anoniem)
New Member Gast
Deelgenomen: 1 seconde geleden
Berichten: 0
Topic starter  

Astronomen hebben een nabije extrasolaire wereld geïdentificeerd die niet alleen aards is, maar ook oud.

Gelegen op slechts 280 lichtjaar van de aarde in een baan rond de oranje dwerg TOI-561 een van de oudste sterren van ons melkwegstelsel is deze rotsachtige wereld, die ongeveer 1,5 keer zo groot is als de aarde, een van de oudste aardse planeten ooit gezien van maar liefst 10 miljard jaar oud.

Dit maakt het twee keer zo oud als ons zonnestelsel en bijna zo oud als het universum zelf.

Het is onwaarschijnlijk dat de planeet genaamd TOI-561 b geschikt is voor leven vanwege zijn baan van 10,5 uur en het feit dat hij geen getijden heeft en een oceaan van magma aan de permanente dagzijde.

Desondanks is het bewijs dat aardse werelden zoals de aarde opmerkelijk lang stabiel kunnen blijven en geeft het een idee van het uiteindelijke lot van onze eigen planeet.

"TOI-561 b is een van de oudste rotsachtige planeten die tot nu toe zijn ontdekt", zegt Lauren Weiss van de Universiteit van Hawaï. "Het bestaan ervan toont aan dat het universum bijna sinds zijn ontstaan 14 miljard jaar geleden rotsachtige planeten heeft gevormd."

Deze planeet opent ook nog een andere mogelijkheid. Gezien het feit dat het miljarden jaren kan duren voordat complex leven zich heeft ontwikkeld, zoals op aarde, kunnen oude planeten zoals deze onder de juiste omstandigheden bijzonder veelbelovende kandidaten voor leven zijn.

Er kunnen zelfs buitenaardse beschavingen zijn die al langer bestaan dan ons hele zonnestelsel.

https://m.youtube.com/watch?v=ubLhDY_ZVnw

https://www.sciencealert.com/an-astonishing-super-earth-exoplanet-is-nearly-as-old-as-the-universe

 


   
Citeren
Deel: