Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Deel:
Meldingen
Alles wissen

'Ruimte-orkaan' waargenomen boven de Noordpool


(@Anoniem)
New Member Gast
Deelgenomen: 1 seconde geleden
Berichten: 0
Topic starter  

Wetenschappers hebben voor het eerst een orkaan ontdekt die plaatsvindt in de bovenste atmosfeer van de aarde. Orkanen die zich in de lagere atmosfeer van onze planeet vormen, zijn zowel alledaags als goed gedocumenteerd, maar tot nu toe leek het idee van een orkaan die zich in de bovenste atmosfeer van de aarde zou vormen meer een concept uit een sciencefictionfilm dan iets dat in werkelijkheid zou kunnen gebeuren.

Desalniettemin heeft een nieuwe analyse van gegevens die op 20 augustus 2014 zijn geregistreerd door onderzoekers van de Chinese Shandong University de detectie onthuld van wat wordt aangeduid als een 'ruimte-orkaan' die zich vormde boven de Noordpool en zich uitstrekte over een gebied van meer dan 1.000 km in diameter.

Deze opmerkelijke atmosferische gebeurtenis, die een hoogte reikte van 110 km tot 860 km, bestond voornamelijk uit plasma en bestond uit verschillende spiraalarmen die tegen de klok in ronddraaiden.

Het centrum of "oog" van de orkaan bleef stil, net als bij reguliere orkanen in de lagere atmosfeer.

"Tot nu toe was het onzeker dat er zelfs ruimte plasma orkanen bestonden, dus om dit te bewijzen met zo ‘n opvallende waarneming is ongelooflijk", zei natuurkundige Mike Lockwood van de Universiteit van Reading.

"Tropische stormen worden geassocieerd met enorme hoeveelheden energie, en deze ruimte-orkanen moeten worden veroorzaakt door een ongewoon grote en snelle overdracht van zonne-windenergie en geladen deeltjes naar de bovenste atmosfeer van de aarde."

Aangenomen wordt dat hetzelfde fenomeen waarschijnlijk ook op andere planeten zal voorkomen.

"Plasma en magnetische velden in de atmosfeer van planeten bestaan door het hele universum, dus de bevindingen suggereren dat ruimte orkanen een wijdverbreid fenomeen zouden moeten zijn", zei Lockwood.

https://www.sciencealert.com/for-the-first-time-a-plasma-hurricane-has-been-detected-in-space

 


   
Citeren
Onderwerp trefwoorden
Deel: