Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Zien astronomen ze dan niet vliegen?

Een veelgehoorde tegenwerping in het debat rond het ufofenomeen is dat astronomen nooit een ufowaarneming doen. Zij lijken immers de aangewezen personen waarvan je mag verwachten dat zij in ieder geval ook iets zien als er iets te zien valt. Deze professionele hemelkijkers speuren immers voor hun beroep, of zelfs hobby, de hemel af. Maar wie zegt eigenlijk dat deze mensen nooit iets zien?

In 1952 werd er een onderzoek gedaan onder 44 astronomen welke de vraag voorgelegd kregen of zij ooit een ufo hadden waargenomen. Vijf astronomen antwoorden op deze vraag met een ja.
Dat is een aantal van 11%! Een significant hoger percentage dan de “normale” bevolking waarneemt, ook in die tijd.
Een van de astronomen die de vraag met ja beantwoorden was de ontdekker van Pluto Clyde Tombaugh, die een formatie van blauw/groene rechthoeken had gezien waarvan het leek of ze deel uitmaakten van een nog groter geheel.

Het onderzoek werd gedaan door astronoom J. Allen Hynek, die in opdracht van de Amerikaanse luchtmacht onderzoek deed in het kader van het zogenaamde Bluebook. Op de vraag waarom zij dit dan niet gemeld hadden rapporteerde Hynek dat de angst niet serieus genomen te worden of zelfs geridiculiseerd te worden de doorslag gaf om iets dergelijks niet aan de grote klok te hangen.

Eenzelfde soort onderzoek werd meer dan 20 jaren later nog eens over gedaan door P.A. Sturrock, professor of Space Science and Astrophysics aan de Stanford University.  In 1976 werd, onder andere, dezelde vraag gesteld aan leden van American Astronomical Society.  1350 astronomen kregen de vragen voorgelegd. Ongeveer 5% antwoorde bevestigend. Welgeteld 1 astronoom had er ook officieel melding van gemaakt.  Als reden voor het niet melden van de waargenomen ufo’s werd, alweer, dezelfde redenen aangegeven als in het onderzoek in 1952. Wat doet vermoeden dat niet iedere astronoom in het onderzoek ook de vraag naar waarheid had beantwoord. Hoe dan ook, 5% van deze astronomen is alweer nog steeds een significant hoger percentage dan de doorsnee bevolking meldt.

Het aantal mensen wat in 1978 een ufo had gezien bedroeg volgens de statistieken van de Verenigde Naties 63144. Een enorm aantal, maar als percentage van de wereldbevolking in die tijd maar peanuts, en zeker geen vergelijk met de 5% van de astronomen die verklaarden wel degelijk iets gezien te hebben.

Ook mag gerust gesteld worden dat waarnemingen door astronomen meer impact hebben dan de waarneming van de doorsnee burger, die vaak de kennis ontbeert om een waarneming aan de hemel goed te kunnen interpreteren. Een astronoom zal niet snel Venus aanzien voor wat anders dan een planeet bijvoorbeeld.

Kortom, de conclusie moet zijn dat astronomen juist meer ufo’s waarnemen dan de doorsnee bevolking. De cijfers liegen er niet om.  Het melden van deze ufo’s is echter een heel ander verhaal. Een wetenschapper die openlijk rond gaat bazuinen een ufo te hebben gezien, of zich er alleen maar voor interesseert, kan in de huidige tijd al snel zijn carrière vaarwel zeggen. 

Een duidelijke waarschuwing aan elke wetenschapper mocht die het ooit in zijn hoofd halen buiten de gebaande paden te treden! Geen wetenschapper haalt het in zijn hoofd het voorbeeld van Vermeeren te volgen wanneer baan of subsidie op het spel staat, en dat is logisch.

Het niet melden van waarnemingen door astronomen kan dus ook wel eens een hele gezonde en menselijke reden hebben. Het schaadt je aanzien en carrière.  Maar wanneer astronomen anoniem hun zegje kunnen doen, blijkt ineens een groot deel wel degelijk toch dingen waar te nemen en geven voor het niet melden zelf ook deze motivatie.

De conclusie kan alleen maar zijn dat astronomen wel degelijk ook ufo’s waarnemen, en dat zelfs in een hoger percentage dan de doorsnee bevolking.

Toch verrassend.

Bronnen voor eigen huiswerk:

http://en.wikipedia.org/wiki/J._Allen_Hynek
http://science.howstuffworks.com/space/aliens-ufos/j-allen-hynek.htm
http://www.ufoevidence.org/documents/doc604.htm
http://www.scientificexploration.org/journal/jse_08_3_sturrock.pdf
http://wiki.answers.com/Q/How_many_people_have_seen_a_UFO

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x