Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Deel:
Meldingen
Alles wissen

Bacterie overleeft jaar buiten ISS


(@Anoniem)
New Member Gast
Deelgenomen: 1 seconde geleden
Berichten: 0
Topic starter  

Wetenschappers hebben een bacterie geïdentificeerd die verrassend genoeg in staat lijkt te overleven in het vacuüm van de ruimte.
Wetenschappers hebben lang gespeculeerd over welke processen mogelijk tot leven op andere werelden hebben geleid.

Een van die processen, die bekend staat als panspermia, houdt in dat leven van de ene planeet naar de andere wordt getransporteerd op asteroïden en kometen die in contact zijn gekomen met een bewoonde wereld.

Gegeven hoe lang het zou duren om organismen op zulke grote afstanden te vervoeren, zouden ze echter mogelijk miljoenen jaren achter elkaar in het vacuüm van de ruimte moeten kunnen overleven.

Hoewel dit misschien onmogelijk klinkt, heeft een bijzonder sterke aardbacterie onlangs aangetoond dat het idee om extreem lang in de ruimte te overleven misschien niet zo vergezocht is.

Bekend als Deinococcus radiodurans, bleek de bacterie die oorspronkelijk in een blik vlees werd aangetroffen zonder problemen te overleven op een speciaal platform buiten het ruimtestation.

Eerdere studies hebben ook aangetoond dat het veel langer kan overleven minstens drie jaar.

"Deze onderzoeken helpen ons de mechanismen en processen te begrijpen waardoor leven buiten de aarde kan bestaan, en vergroten onze kennis over hoe te overleven en ons aan te passen in de vijandige omgeving van de ruimte", zei biochemicus Tetyana Milojevic van de Universiteit van Wenen.

"De resultaten suggereren dat overleving van D. radiodurans in LEO (Low Earth Orbit) gedurende een langere periode mogelijk is vanwege het efficiënte moleculaire reactiesysteem en geven aan dat zelfs langere, verder weg gelegen reizen haalbaar zijn voor organismen met dergelijke capaciteiten."

https://www.livescience.com/bacterium-survives-year-on-space-station.html

https://www.scientias.nl/weerbarstige-bacterie-overleeft-een-jaar-lang-aan-de-buitenkant-van-het-iss/

 


   
Citeren
Deel: