Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

10 regels voor het gebruiken van een lift

Niemand staat er bij stil, maar een lift zet mensen in een unieke situatie. Met een beetje drukte staan mensen zo stijf tegen mensen aan die ze nooit van hun leven eerder hebben gezien.  En de aard van het beestje maakt dat de mens niet graag andere mensen toelaat in wat iedereen toch ziet als zijn eigen persoonlijke ruimte. Naar deze ruimte is, uiteraard in Amerika, al eens onderzoek gedaan en gebleken dat de mens de ruimte om zich heen indeelt in vier stukken.  Publieke ruimte is minstens 3.5 meter van iemand vandaan. Sociale ruimte is minstens 1 meter, persoonlijke ruimte ongeveer 50 centimeter en tot slot de intieme ruimte waarbij mensen hele andere dingen aan hun hoofd hebben.. In een lift, zeker als die aardig vol zit, komen vreemde mensen toch al snel in de persoonlijke ruimte of meer. En dat mensen zich onbehagelijk gaan voelen.

Regel nummer 1: Hoef je maar een of twee trappen op? Waag het niet de lift te nemen. Andere mensen in de lift rollen op zijn minst met hun ogen als jij de volgende verdieping alweer uitstapt en de rest moet wachten tot de deuren weer dichtgaan. Tenzij je minstens zwaar gehandicapt bent of iets moet tillen wat minstens de helft van je schoonmoeder weegt, is het nemen van de lift op zijn minst “Not done”.

Regel nummer 2: Als er bij meerdere liften een rij mensen staat te wachten, loop deze niet voorbij om op de, vast toch al gedrukte knop naar boven of beneden te drukken.  Veel goodwill kweek je daar niet mee, en die ene rij staat er niet voor niks. Er is geen rij per lift, er is maar een rij die de eerste de beste beschikbare lift in stapt! Wees geen druiloor, en sluit netjes achter aan.

Regel nummer 3: Dames eerst!  Deze regel is voor de gentlemen onder ons en hangt een beetje van de omstandigheden af. Op kantoor doe je er goed aan om de vrouwelijke genen te charmeren door je van je beste kant te laten zien, en even een stapje op zij te doen. Ben je een bruut, zoals ondergetekende, dan komt het idee al niet eens bij je op. Toch is het wel zo netjes.

Regel nummer 4: Het knopje om de liftdeuren open te houden. En dan meer de vraag wie gaat er op drukken in een vollere lift. Jij ? Iemand anders? Iedereen is vast wel bekend met het fijne effect dat optreedt in een groepje mensen wanneer er iets gebeurd. Iedereen wacht gewoon af tot een ander actie onderneemt, en aan het eind van de rit deed niemand iets. Zo ook met het knopje om de liftdeuren open te houden.  Een paar handige tips voor het knopje zijn: Altijd de deuren even openhouden voor iemand als je alleen in een lift staat. In een vollere lift gelden andere regels. Zag die gene die aan komt lopen je gezicht? Knopje drukken!  Is het je baas? Knopje drukken! Je schoonmoeder? Twijfelgeval. In alle andere gevallen is het aan je eigen beleefdheid.
Is de lift propvol? Doe net of je niks ziet en blijf van het knopje af.

Regel nummer 5: Waar ga je staan? Alleen in een lift levert geen problemen op. Bij twee mensen treedt al snel een ander effect op. Laten we dat voor het gemak het “Pisbak effect noemen”. De mannen onder ons zijn er bekend mee. Alle pisbakken vrij, loop naar de dichtstbijzijnde. Een bezet? Loop naar die het verste weg van de bezette. Meerdere bezet? Hou tenminste een vrij tussen jou en de andere bezette pisbakken en kijk vooral nergens anders naar dan naar de muur voor je en wat je daar nog meer kan zien. Alles, behalve richting buurman.  Alles, op een na bezet? Stevig afknijpen tot er weer wat meer vrij is. Vreemd genoeg gedraagt iedereen in een lift zich zo. Twee mensen? Ieders aan de kan van de lift. Drie of vier? Dan zijn de hoeken de place to be. Lift aardig vol? Verdeel de ruimte, armen langs je lichaam en raak vooral niemand anders aan. Lift bijna vol? Verbijt je pech, en wacht op de volgende.

Regel nummer 6: Ga met je gezicht richting liftdeuren staan. Andersom is wederom not done! Tenzij je iedereen zich ongemakkelijk wil laten voelen. Ga dan vooral in een drukke lift andersom staan en kijk iedereen recht in het gezicht.

Regel nummer 7: Maak geen oogcontact en blijf lachen alsof je je perfect thuis voelt in de persoonlijke ruimte van een ander. Oogcontact lijkt alleen overtroffen te kunnen worden door een scheet laten in een lift. Alweer not done en hoogst oncomfortabel.

Regel nummer 8: Baas over de knopjes. Sta je in een volle lift het dichtste bij de knopjes? Gefeliciteerd, je bent unaniem en in alle stilte verkozen tot de baas over de knopjes. Vanaf nu mag je op de knopjes drukken voor iedereen die de volle lift in stapt en zelf niet bij de knopjes kan komen.  Voor de rest geldt dat mocht de knopjes baas onverwacht uitstappen dat de volgende die het dichts bij de knopjes staat volledig automatisch en unaniem is verkozen tot de nieuwe knopjes meester.

Regel nummer 9: Bellen in een volle lift. Bellen in een volle lift is van alle zonden in een lift wel de meest ergerlijke voor anderen.  Met de mate van hoe prive een gesprek is, neemt de ergernis ook in het kwadraat toe. Hou je telefoon in je zak, het liefst met het geluid uit. Al is berichten versturen dan wel weer toegestaan, zolang dat niet te veel herrie maakt. Met uitzondering van de baas over de knopjes. Die heeft het te druk voor wat anders.

Tot slot. Regel nummer 10: Ellebogenwerk. Sta je achter in een volle lift en stopt de lift op jouw verdieping, dan zal je er toch uit moeten. Hiervoor zijn twee manieren. De eerste is de meest gebruikte: Pers je je met wat ellebogenwerk tussen iedereen door snel naar buiten voor de deuren weer dicht gaan. Of.. Zeg een verdieping eerder met een vriendelijke doch dwingende stem dat jou verdieping de volgende is. Uiteraard is iedereen dan zo beleefd jou door te laten en hebben de voorste mensen in de lift de plicht even een stapje uit de lift te doen en de deuren voor je open te houden. Met uitzondering van de baas over de knopjes uiteraard. Die heeft ander werk te doen.

U ziet het. Een lift is een hele ervaring op zich met eigen regels en fatsoensnormen.  Doe er je voordeel mee!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x