Bananenrepubliek

In 2009 trok piloot van Wulfen, Hercules piloot van het 336 squadron in Eindhoven, aan de bel dat collega piloten het met de procedures allemaal niet zo nauw namen. Uiteraard maak je daar onder collega’s geen vrienden mee. En ook Defensie zag de vuile was niet graag buiten hangen en deed dingen die je toch niet in Nederland zou verwachten..

Van Wulfen werd dan ook prompt een vliegverbod opgelegd, en zaken begonnen uit de hand te lopen. Uiteindelijk kwam van Wulfen meer dan 4 jaren thuis te zitten en het ministerie van defensie presteerde het zelfs van Wulfen te bestempelen tot psychiatrisch patiënt.

Het verhaal kreeg in December 2015 uiteindelijk toch een goede afloop toen de Onderzoeksraad Integriteit Overheid hem helemaal vrij pleitte.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/232114472/Klokkenluider+die+misstanden+Vliegbasis+Eindhoven+aankaartte,+moet+eerherstel+krijgen.aspx

http://www.ad.nl/binnenland/klokkenluider-luchtbasis-eindhoven-krijgt-eerherstel~a3b1f689/

Goede afloop zou je denken.

Het verhaal heeft echter nog een staartje gekregen. Het ministerie van defensie blijkt er niet vies van geweest te zijn gesprekken met een psychiater en zelfs de commandant van van Wulfen compleet te verzinnen en daar een rapport van te maken. Het tv programma Een Vandaag wist dit te achterhalen.

Een van de gefingeerde gesprekken bleek zelfs plaatsgevonden te hebben terwijl van Wulfen op vakantie was.

Van Wulfen vliegt inmiddels weer, al is het niet bij hetzelfde squadron.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/27502018/__Defensie_verzon_medisch_consult__.html

In Nederland vertrouwen we er op dat dergelijke zaken niet voorkomen, en het is ook nauwelijks voor te stellen dat het dan toch gebeurd. Het geval zal dan ook vast niet op zichzelf staan.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/01/26/bananenrepubliek/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik ben niet zo van de complotten maar dit is wel een complot geweest.  Een vies complot zelfs.

  1. Ik zag het nu net ook op het journaal voorbijkomen. Maar inderdaad, complotten heb je in het groot en in het klein en dan nog over dingen waarvan je je afvraagt: Waarom al die moeite 🙂

    

    

   1. Je kent de affaire Spijkers toch nog wel?

    Ik denk wel eens dat in het leger zoveel weggemoffeld en gechicaneerd wordt omdat iedere militair die een flinke fout maakt altijd een douw krijgt met gevolgen voor zijn promotiepad. Zo heb ik het althans als dienstplichtige destijds ervaren. Ik heb toen een lastige dienstplichtige gezien die ook gedwongen naar de psychiater moest.

    Daarnaast gaat een klokkenluider in feite in de aanval tegen zijn directe meerdere en daardoor ook diens meerdere, diens meerdere en zo voorts. Dan staan er heel wat carrières op de tocht.

    1. Kan me dat Spijkers niet echt herinneren. Ik heb wel bij mijn luchtmacht tijd iemand gezien die zelf weg wilde. Hij deed dat met een tennisbal. Hield dat ding altijd in de hand. Ging er mee douchen, slapen en eigenlijk overal had die dat ding in de hand. Na drie weken hebben we die niet weer gezien. S5 waarschijnlijk 🙂

     Klokkenluider lijkt me nergens een populair beroep btw.

     1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fred_Spijkers

      1. Nou, dat is me allemaal wat ontgaan dan 🙂 Maar de praktijken lijken wel wat op dit geval.

 2. op TV is een bepaalde ´dr´ die altijd zegt ,,een pannenkoek heeft 2 kanten,, je weet dus niet wat de kant is van de piloot , maar zoals het hier staat klopt iets niet ,das netjes uitgedrukt  voor mijn doen 😉

   

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: