Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Als Obamacare verdwijnt.

Een hoogst onzekere toekomst voor met name HIV patiënten

Wanneer Trump geen vervanging biedt voor “Obamacare” zullen zeker 20 miljoen van zijn landgenoten zonder zorgverzekering komen te zitten. En dat zal grote gevolgen hebben. Met name voor mensen met een HIV besmetting.

Voormalig president Obama moest regeren per “decreet”, wat inhield dat hij de meeste van zijn besluiten zonder medewerking van het Senaat er door moest drukken. Obamacare is dus ook niet helemaal geworden wat het moest worden. Het zorgde er echter wel voor dat zeker 20 miljoen mensen nu verzekerd zijn en verzekeringsmaatschappijen geen mensen meer mochten weigeren.

Affordable care act, wat de officiële naam is van Obamacare, maakte een einde aan het weigeren van mensen op grond van hun medische status door de 22 grootste verzekeringsmaatschappijen die Amerika rijk is. Het maakte daarmee een einde aan de vicieuze cirkel waarin de meeste HIV besmette mensen zich bevonden. En dan met name juist weer die mensen met geen of een laag inkomen.

Vicieuze cirkel

Voor Obamacare ten tonele verscheen was het voor HIV besmette mensen niet mogelijk zich tegen ziektekosten te verzekeren. Mensen werden botweg geweigerd op grond van hun medische status. Voor de meeste mensen is het onbetaalbaar om de HIV onderdrukkers zelf te kopen, wat een vreemde situatie opleverde: HIV besmette mensen kregen pas een gedeeltelijke bijdrage voor hun ziektekosten wanneer zij te ziek werden om nog te kunnen werken.

De enige oplossing voor aids patiënten was om te wachten tot ze ook daadwerkelijk ziek werden om dan pas in aanmerking te komen voor medicatie.

Een rare vicieuze cirkel waar Obamacare een einde aan heeft gemaakt.

En nu?

Het systeem dat Trump in de plaats van Obamacare wil hebben zou er ook voor moeten zorgen dat verzekeringsmaatschappijen geen mensen mogen weigeren op grond van een bestaande medische status. Echter, Obamacare wordt nu al deels teniet gedaan, en wat er voor concreet in de plaats moet komen is nog steeds niet bekend, maar een voorstel hierover door republikeins senator Rand Paul belooft in ieder geval al weinig goeds. Paul wil het weer mogelijk maken voor de maatschappijen om wel weer mensen te weigeren op grond van een bestaande medische status.

Kortom, het hoe het verder zal gaan is nog steeds hoogst onzeker. Wat Obamacare ook zal vervangen, het zal voor mensen met een laag inkomen zeker niet goed uitpakken. En ondertussen zijn de HIV onderdrukkers de laatste jaren ook nog eens een stuk duurder geworden, zodat dit voor de meeste mensen onbetaalbaar blijft wanneer het zelf aangeschaft moet worden.

Hoogst onzekere tijden voor met name HIV patiënten waarvan velen nu vrezen voor hun gezondheid en zelfs hun leven.

http://gizmodo.com/the-uncertain-future-of-hiv-treatment-after-the-afforda-1791537084

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x