Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Robbert van den Broeke

Opkomst en ondergang van een enge "knuffel charlatan"

De website Ufoplaza, destijds een zeer druk bezochte site, kreeg in 2004 het eerst te maken met Robbert van den Broeke toen deze bekendheid verwierf met zijn zogenaamde “Alien foto’s”. De foto’s leken zo gemaakt dat werd aangeboden langs te komen met eigen camera’s om ons te laten overtuigen van zijn gaven. Zomaar geloven ging toch net te ver. Toen ook nog een medewerken van de site zo goed als exact dezelfde foto’s wist te fabriceren in maar enkele minuten, was het helemaal gedaan met de geloofwaardigheid, en werden zowel Robbert als Pa van den Broeke boos. Het langskomen konden we dus wel vergeten.

Populair

Het was dus ook wonderbaarlijk te zien dat Robbert van den Broeke in de jaren er na steeds meer aan populariteit won, en uiteindelijk met “Er is zoveel meer” een heus eigen tv programma kreeg. En zelfs toen hij door de mand viel met zijn “genverbrander” debacle, was het nog niet gedaan met de populariteit van deze man.

Bedreigingen

Een van de “alien” foto’s waarmee van den Broeke in 2004 in de bekendheid kwam

Toch begon er in de jaren die volgden de eerste scheurtjes wat betreft zijn persoonlijkheid op te borrelen, en die waren niet fris. De zomer van 2012 verschenen er op de Ufoplaza website onder enkele artikelen over hem, de meest verschrikkelijke verwensingen en nogal expliciet taalgebruik. Woorden als schijten, keel open snijden en meer van dat fraais.

De link met van den Broeke was toen echter nog niet gelegd. De link werd pas gelegd toen duidelijk werd dat ook de stichting Skepsis te maken had gehad met dergelijke “bedreigingen”. Echter hadden zij deze ook via mail gekregen, en konden zijn ip adressen vergelijken met mailtjes welke van Robbert zelf afkomstig waren en die waarmee de bedreigingen waren verzonden. En deze bleken overeen te komen.

Wijs geworden hierdoor, werden ook het ip adres van de computer die werd gebruikt voor de commentaren op de Ufoplaza website vergeleken met mail van een naaste vriend van van den Broeke die min of meer het woord voerde voor Robbert, Stan Pluijmen.

En verdomd, een exacte match.

In een mail verklaarde Stan echter dat dit het werk van een hacker was geweest. Maar erg waarschijnlijk is dit niet, aangezien de hacker dan ook het ipadres van zijn computer overgenomen moet hebben.

En waarom zou iemand ook de moeite nemen om een computer te hacken, als het voordoen als iemand anders op internet een koud kunstje is. Ook mail verzenden met als afzender een andere naam, zoals van den Broeke, is immers maar een koud kunstje.

Meer bedreigingen

In Januari 2016 kwam van den Broeke dan ineens weer in het nieuws. Ditmaal omdat hij werd gearresteerd! Ditmaal niet om weer een van zijn fantasieverhalen, maar wegens 5 aangiften van (doods) bedreigingen. Blijkbaar hadden de uitermate groffe dreigingen bij anderen wel gezorgd voor meer dan een meewarende glimlach.

Schijnbaar was de zaak dan toch zwaar genoeg om Robbert ook daadwerkelijk drie dagen vast te houden voor verhoor. Drie dagen!

Een van de mensen die aangifte deed was schrijver Henk Verhaeren. Verhaeren werd gedreigd met een ontvoering. Waarna dan ook nog de volgende bedreiging kwam:

Na de ontvoering, snijd ik je keel door en in de open wond ga ik zout strooien, terwijl je nog leeft. Zodat je een gruwelijke pijnlijke dood krijgt

En inderdaad is deze bewoording exact dezelfde als die van den Broeke in de jaren eerder gebruikte. Ook nu gebruikte van den Broeke weer de al lang achterhaalde hacker als boosdoener.

En nu?

Een jaar verder lijkt er na de aangifte en arrestatie nog niet veel gebeurd te zijn. De website van van den Broeke was echter na de arrestatie een tijdje uit de lucht en al zijn lezingen e.d. kwamen te vervallen.

De site lijkt anno nu wat verlaten. Het laatste nieuwsbericht dateert van 21 Juli verleden jaar, en de laatste lezing zou, volgens de site, op 17 september gegeven zijn.

Alternatieve media

Na zijn arrestatie verleden jaar, stonden meerdere alternatieve media op hun achterste poten. De mensen hadden van den Broeke al jaren op handen gedragen, en uiteraard werd hij er nu ingeluisd.

http://www.wanttoknow.nl/nieuws/robert-vd-broeke-wordtis-erin-geluisd/

Ook andere websites spraken er schande van.

Tot slot

Tot op heden lijkt het er op als heeft de aangifte geen gevolgen gehad voor Neerlands knuffelmedium. Al lijkt de knuffelfactor niet meer wat het ooit was. Het was al erg lang geleden duidelijk dat het voor zowel pa als zoon van den Broeke ook om de centen ging. Ten tijde van de allereerste bekendheid met de zogenaamde alien foto’s, had pa van den broeke al zijn baan bij de Rabobank opgegeven om zich toe te leggen op een boek over zijn zoon.

Ook in de jaren die volgden bleek duidelijk dat enig commercieel inzicht de familie van den Broeke niet ontzegd kon worden.

Open en kritisch onderzoek naar van den Broeke’s kunstkes werden krampachtig op afstand gehouden. Alleen wie niks negatiefs te zeggen had, werd uiteindelijk toegelaten in huize van den Broeke.

Een van de belangrijkste daarvan was Nancy Talbot, een “deskundige” op graancirkel gebied die de claims van van den Broeke zondermeer slikte en er ook veelvuldig over publiceerde.

Het lijkt er nu toch echter op dat het “Robbert tijdperk” tot een einde is gekomen. Laten we hopen dat het zo blijft, en de aangifte een dezer dage nog een staartje zal hebben.

Boontje komt om zijn loontje, zullen we maar zeggen.

http://www.skepsis.nl/blog/2012/10/robbert-en-de-sok-van-tanja/

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x