Koeien in paniek [UPDATE]

Nederland heeft er weer een mysterie bij. In het noorden van Nederland, het Groningse dorpje Stitswerd, raken bij meerdere melkvee bedrijven op exact de zelfde tijden de koeien in paniek. Volgens de betrokken veehouders is het echt doodsangst en breekt de dieren ook letterlijk het zweet uit.

De voorvallen zijn vreemd te noemen omdat de voorvallen op exact dezelfde tijden plaatsvinden bij meerdere bedrijven in de omgeving. Volgens een van de ondernemers steken de koeien op een gegeven moment de kop in de lucht, alsof de oorzaak daar vandaan komt, en raken dan in paniek.

Ook een veearts werd geraadpleegd en kon geen oorzaak vinden. Het komt wel vaker voor dat koeien onrustig zijn, maar op deze schaal en exact dezelfde tijden is heel vreemd, volgens de veearts.

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/173269/Wat-mankeert-de-koeien-van-Stitswerd

Update: Het “fenomeen” schijnt hier en daar toch vaker voorgekomen te zijn. In enkele op zichzelf staande gevallen werd er wel een verklaring voor gevonden, in de andere, waarbij de dieren op hetzelfde moment in paniek schijnen te raken, dan weer niet. Wel zijn er al mogelijke oorzeken geopperd: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/173291/Voorspellen-de-schrikkoeien-onheil-of-hebben-ze-last-van-spanning

Wordt ongetwijfeld vervolgt.

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/01/26/koeien-in-paniek/

10 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Aardtrillingen?

  1. Ik ben geen deskundige, maar zolang ik me kan herinneren doet de grond in de provincie wel trillen en rommelen, en de laatste jaren ook zelfs beven. En, voor zover ik weet, is dit de eerste keer dat zoiets opduikt.

   Wellicht een geluid die voor mensen buiten bereik valt?

 2. Iemand heeft ze verteld dat het geen melkkoeien zijn maar slachtkoeien..?

  1. Wie moet dat gedaan hebben dan? The Cowwhisperer? 🙂

  2. Of het rundvlees is weer in de bonus bij AH.

   1. Zou het taaier vlees zijn dan? 🙂

 3. De uitrol van het 5G netwerk kan de oorzaak hiervan zijn. Noordgroningen is hiervoor de proeftuin. (Ik zou het eerder een real-life proeflaboratorium met proefpersonen en proefdieren noemen.)

  Hoewel talloze onderzoeken schadelijke effecten van elektromagnetische straling aantonen wordt dat door de Nederlandse overheid en instanties stelselmatig genegeerd.

  https://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Nederland/10423/groningen_wat_mankeert_de_koeien_van_stitswerd

   

  1. Ik ben geen expert, maar het lijkt me dat een dergelijke frequentie toch wat te ver buiten het bereik is om zo rechtstreeks gehoord te worden door die dieren. Maar, als we toch aan het speculeren zijn, ik vermoed ook wel dat het iets dergelijks is. Een hoog, of juist laag, geluid wat die dieren wel oppikken.

   Wat het ook was, ik neem aan dat we er niks meer over gaan horen.

 4. Is er dan niemand die de koeien wil interviewen..?

 5. 5G frequenties

  De beschikbare spectrumruimte voor mobiele netwerken is beperkt. Draadloze communicatie vindt nu plaats tussen 600 MHz en 3 GHz. Hoe dichter richting de 600 MHz, hoe langer de golven en hoe groter het bereik. Vandaar dat KPN en Vodafone in Nederland ervoor hebben gekozen om het grootste gedeelte van het 4G-netwerk op de frequentie 800 MHz aan te bieden, een relatief lage frequentie. Ze kunnen daarmee per 4G-mast een groter gebied afdekken. Bij 5G werkt dit op dezelfde manier. De lage golflengte heeft wel als belangrijkste nadeel dat de antennes relatief groot zijn.

  Een frequentie in de richting van 3 GHz is haalbaar met kleinere antennes, maar heeft als nadeel dat het een erg klein bereik heeft. We kunnen de spectrumruimte niet verder uitbreiden, maar we kunnen er wel slimmer mee omgaan. Eén van de oplossingen zijn small cells: zenders met een laag bereik die maar een klein gebied hoeven te bedienen. Je kan bijvoorbeeld een small cell op kantoor neerzetten, om te zorgen dat medewerkers in het gebouw overal goed bereik hebben (hoewel het natuurlijk verstandiger is om medewerkers via Wi-Fi te laten internetten). Ook is het mogelijk om stukken spectrum te hergebruiken: de verschillende small cells kunnen frequenties gebruiken die met elkaar concurreren, maar omdat ze geografisch ver genoeg uit elkaar liggen, storen ze elkaar niet.

 1. […] 26 Januari berichtte RTV Noord dat om een onbekende reden de koeien op verschillende boerderijen in de provincie Groningen tegelijkertijd volkomen in paniek raakten. […]

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: