Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Is ET een kunstmatige intelligentie?

Stephen Hawking waarschuwt er maar weer eens voor: Kunstmatige intelligentie. Als we niet oppassen kan het maarzo eens de mensheid overnemen. Als het hier zou kunnen, waarom niet ook “elders” in het universum.

Dit artikel is uiteraard een geval van “wat als”. Speculatie dus. Maar dat buitenaards leven bestaat, daar is tegenwoordig nog maar weinig twijfel over.

Onze aarde is ongeveer 4.6 miljard jaren oud in een universum dat ongeveer 13.5 miljard jaren oud is. En daarmee dus ook relatief jong. Aan het einde van deze duizelingwekkende aantallen jaren komt de mens net kijken. We beseffen het ons niet, maar als we naar boven kijken is alles wat we zien onnoemelijk veel ouder dan ons, als mens. Met een technische beschaving van nog geen 200 jaar, zijn we eigenlijk nog maar belachelijk kort aanwezig in dit universum.

En toch staan we nu al voor een ontwikkeling die in potentie gevaarlijk kan zijn voor onze samenleving. Kunstmatige intelligentie. En vergis u niet, de ontwikkelingen gaan snel, en levert nu al situaties op die toch best beangstigend genoemd kunnen worden.

Eerder deze zomer moest Facebook een experiment met kunstmatige intelligentie afbreken om een wel heel creepy reden. Twee gekoppelde chatbots met kunstmatige intelligentie begonnen met elkaar te communiceren. Wat op zich al bedenkelijk is. Toen beide bots ook nog een eigen taal ontwikkelden om met elkaar te communiceren  die niet meer door mensen gevolg kon worden, trok Facebook de stekker er uit.

Iets dergelijks overkwam ook Google.

Uiteraard hebben dit soort dingen nog geen gevolgen. Toch is het wel beangstigend dat zo gauw KI gekoppeld wordt, het ook zijn eigen gang lijkt te gaan en met een eigen taal mensen buiten sluit. En dat terwijl KI nog maar in de kinderschoenen staat.

Multipliceren

Mocht KI inderdaad een een gooi naar de macht doen, dan stelt het uiteraard nog niet zoveel voor als het zich zelf niet kan repareren, vervangen of zelfs uitbreiden. Je komt dan al snel in het gebied van science fiction zoals de “Terminator” films. Toch lijkt zoiets al heel wat meer voorstelbaar dan toen de eerste Terminator film in de bioscopen draaide. En dat dankzij een nieuwe technologie, ook nu nog min of meer in de kinderschoenen, met de naam 3D printen.

Combineer KI met 3D printen, en je hebt een in potentie explosieve combinatie. Uiteraard nu nog niet, maar met het tempo dat ontwikkelingen elkaar opvolgen, zal het toch niet zo heel erg lang meer op zich laten wachten voor dat met een techniek als 3D printen er nog maar weinig is wat niet gemaakt kan worden.

Ruimtevaart

Het idee om KI en een techniek als 3D printen ook in de ruimtevaart te gebruiken ligt voor de hand. Het idee om het zonnestelsel, of verder, te doorgronden met machines die zelf beslissingen kunnen maken, zichzelf kunnen repareren of uitbreiden en wellicht zichzelf kopiëren zal ongetwijfeld ook ruimtevaart ingenieurs aanspreken.

Als het zo voor de hand ligt, wat zijn de kansen dat een buitenaardse beschaving daar al niet veel eerder mee aan de slag is gegaan?

ET

Tot zover de realiteit. Tot het moment dat we ook daadwerkelijk een buitenaardse beschaving vinden, of wellicht een grotere kans, het ons vindt, heeft simpelweg niemand een idee wat we ervan kunnen verwachten. En, in deze context, of het wel biologisch is. Een beschaving die een dergelijke techniek bezit en kan controleren, is oppermachtig.

Wat wel realiteit is, is het feit dat mochten we toch ooit eens oog in oog staan met een buitenaardse beschaving het bijna zeker op technologisch gebied enorm op ons voor zal liggen. Biologisch of niet, dat simpele feit is naar alle waarschijnlijkheid voor ons geen goed nieuws. Voor dat hoeven we alleen maar naar onze eigen geschiedenis te kijken, waar alle “primitieve” volken compleet onder de voet werden gelopen, ziek werden van ziekten waar zij geen weerstand tegen hadden, en werden uitgemoord en misbruikt.

Zoals in een eerder artikel al uiteen is gezet, zal het heelal doorkruisen met machines een stuk simpeler zijn.

Von Neumann machines

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x