Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

De Amerikaanse wapen-gekte.

Na de zoveelste “mass shooting” mag toch wel eens duidelijk zijn dat Amerika geen terroristen nodig heeft om toch bloederige aanslagen te hebben. Waarom veranderd er zelfs na zoveel slachtoffers niks in Amerika?

Een dag na de moordpartij op kerkgangers in Texas, liet president Trump zich weer eens van zijn kenmerkende kant zien. Desgevraagd naar wat hij nu van plan was te doen om dergelijke voorvallen in te dammen, was het antwoord dat het geen probleem met wapens was, maar dat van een psychisch gestoorde man.

Ieder weldenkend mens ziet uiteraard direct waar deze uitspraak mank gaat. Namelijk, hoe gestoord ook, zonder een wapen kan een voorval als deze niet eens plaatsvinden. Trump draait de zaken dus om, en het echte probleem wordt, zoals ook na de massamoord in Las Vegas, volledig genegeerd. En dat is kenmerkend voor Amerika wat betreft hun wapenwet.

Daarbij, een onderzoek uit 2015 liet zien dat psychische problemen bij maar 4% van incidenten met vuur-wapens waren toe te schrijven aan psychische problemen, en dat de kans dat een persoon met een psychisch probleem juist veel meer kans liep daar zelf het slachtoffer van te worden. Omgedraaide wereld dus.

Maar.. Hoe is dat mogelijk?

De Amerikaanse wapenwet

Het recht op het dragen van een wapen werd al in 1787 in de Amerikaanse wet opgenomen. Iets wat destijds inderdaad wel zin maakte. Anno nu mag gerust gezegd worden dat de wet al heel lang niet meer van “deze tijd is”. Althans, naar onze maat-staven. Meer dan de helft van de Amerikanen denkt daar duidelijk anders over, en blijft het normaal vinden dat mensen het recht hebben zichzelf te bewapenen. Of dat nu met een simpel pistooltje is, of met een heel arsenaal.

In 1791werd de wet helemaal in de Amerikaanse wetgeving opgenomen als de tweede van tien amendementen die het recht op het bezit en dragen van wapens waarborgde. In de tijd dat de wet werd ingevoerd was dat ook zeker geen overbodige luxe. Rondtrekkende bendes en pissed off Indianen die hun land niet zomaar lieten inpikken maakten dat het mogen dragen van wapens zeker geen overbodige luxe waren.

Tijd staat echter niet stil, en de redenen waarvoor de wet indertijd in de grondwet werd opgenomen zijn tegenwoordig niet meer relevant. De wapenwet is er echter nog steeds en, erger, is totaal ontspoort.

Wapenlobby

Wie denkt dat wetten gemaakt worden puur en alleen in het belang van de bevolking, komt bedrogen uit. Bij iedere besluitvorming die invloed kan hebben op een bepaalde branche, worden regeringsleiders beïnvloed door (grote) bedrijven die, uiteraard, een voor hun zo gunstig mogelijke wetgeving willen. Dat gebeurd ook in Nederland en daar gaan enorme bedragen in om. We noemen dat lobbyen, en de invloed van lobbyisten is niet te onderschatten. Een van de meest machtige organisaties wat wapens in Amerika betreft is de NRA (National Rifle Association).
De NRA werd al in 1871 opgericht in New York als min of meer een belangenorganisatie die zich inzette voor scherpschutters die het schieten als een sport zagen.
Anno nu is de organisatie uitgegroeid tot een enorme invloedrijke organisatie met over 5 miljoen betalende leden, en meer duister, enorme donaties van wapen-fabrikanten.

Over de moraal van deze organisatie hoeven we niet veel woorden vuil te maken. Waar het exact voor staat werd April dit jaar ondubbelzinnig duidelijk in een commercial van de organisatie.

Voor ons Europeanen een schokkend soort commercial die in Nederland dan toch waarschijnlijk nooit de huiskamers binnen zal komen. In Amerika kan het gewoon. Het is niet verbazingwekkend dat de NRA enorm veel geld in de Trump campagne heeft gestopt. Meer dan 30 miljoen rechtstreeks in de campagne van Trump. Daarnaast nog eens bijna 10 miljoen dollar in pro Trump advertenties en commercials. En tot slot nog eens een duizelingwekkende 21 miljoen Dollar in een anti Clinton campagne.

Bent u er nog?

Goed, want hier stopt het niet. De NRA strooit ook graag met geld voor campagnes van de mindere republikeinse goden in de Amerikaanse senaat, en houdt op die manier een dikke vinger in de pap bij besluitvorming rondom wapenregulering. In de praktijk komt dat er op neer dat iedere vorm van regulering wordt tegengewerkt.

NRA

Ondanks dit alles is het aantal leden in verhouding met het aantal wapen bezitters maar gering. De NRA is dan ook meer een instrument van wapen fabrikanten die via deze weg een enorme vinger in de pap hebben en in principe simpelweg hun belangen kopen bij Amerikaanse politici.

In 2012 verbijsterde de NRA wereld door te eisen dat iedere Amerikaan zich moest kunnen verdedigen. De beste manier om een slecht persoon met een wapen te stoppen, is een goed persoon met een wapen, aldus de NRA. En wilde gelijk ook maar dat alle scholen gewapende bewakers kregen. En dan ging het niet over een “normaal” pistool, maar automatische en half automatische wapens.

De doelstellingen van de NRA zijn simpel: Maak vuur-wapens zo simpel mogelijk te kopen. Zonder restricties en zo weinig mogelijk overheids controle. Iets waar een weldenkend mens van zou gruwelen, gezien de gevolgen.

Trump

Het mag duidelijk zijn dat Trump in zijn race naar het Witte Huis een geweldige steun heeft gehad aan de NRA. Maar dergelijke steun komt uiteraard ook voor Trump met een prijs-kaartje. De missie is duidelijk: Trump moet wapen wetgeving nog meer versoepelen, en is daar ook al met verve aan begonnen. En zie hier het resultaat….

Voormalig president Obama had een begin gemaakt om het aanschaffen van vuur-wapens toch wat meer aan banden te leggen. Een van deze maatregelen was de voor de hand liggende regulering van verkoop aan mensen geesteszieke mensen. In April dit jaar zorgde Trump er eigenhandig voor wetgeving die er voor zorgde dat dit weer teniet werd gedaan, en het ook voor geesteszieke mensen weer een stuk makkelijk werd om vuur-wapens aan te schaffen.

Des te ironischer dat nu na het bloedbad in Texas Trump letterlijk beweerd dat wapenbezit geen rol speelt, maar de mentale staat van de dader.
Iets wat dus mogelijk is juist dankzij Trump.

Tot slot

Met meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking achter het tweede amendement krijg je situaties zoals hieronder, waar kinderen in Amerika al vanaf een jaar of zeven oud vuur-wapens in de hand gedrukt krijgen.
Of wat te denken van een 10 jarig meisje dat een vuurwapen als cadeautje krijgt..

https://www.youtube.com/watch?v=86xdJH_XprE

Het ziet er naar uit dat met de grip die de NRA op de Amerikaanse regering heeft, er niet snel iets ten goede zal veranderen. Ondanks al de slachtoffers onderhand veranderd er maar weinig en blijft er van de pogingen van Obama om wapenbezit in te dammen nog maar weinig over.

De grote vraag is: Wat moet er nog meer misgaan voor ook Amerikanen het niet meer pikken?

Wellicht kan Lubach nog wat hoop bieden.
OmschrijvingWeblink
Second Amendment to the United States ConstitutionWikipedia (Engels)
Gun politics in the United StatesWikipedia (Engels)
National Rifle AssociationWikipedia
Roept deze NRA-advertentie op tot geweld?NRC
Verbijstering over voorstellen Amerikaanse wapenlobbyVolkskrant
WHAT IS THE NRA?NRA leden site
How Much Did The NRA Spend On Getting Trump Elected?Bustle
How has the US gun lobby been so successful?BBC
National Rifle AssociationWikipedia (Engels)
Donald Trump tells NRA: 'I am going to come through for you'The Guardian
How Trump turned against gun controlBBC
Donald Trump signs bill allowing mentally ill people to buy gunsIndependant
About The NRA FoundationNRA
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x