Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Alien Fysiologie

De kranten en andere media zijn het er wel over eens. Buitenaardse wezens zijn natuurlijk groen of grijs, zijn klein en smal met zo goed als geen neus, kleine mond en reusachtige ogen.  In zo goed als alle andere beschrijvingen duiken ook wezens op die, meer of minder, op de mens lijken.
Maar… Waarom zou buitenaards leven op ons moeten lijken ?

Hoe een eventueel buitenaards wezen er uit ziet, is natuurlijk pure speculatie. Er spelen zoveel factoren een rol, dat het onmogelijk is te voorspellen hoe ET er uit ziet. Gezien de grootte van ons heelal is er ook nog gerede kans dat er nog op veel meer planeten leven is ontstaan, allemaal onder eigen unieke omstandigheden van de betreffende planeet.  We zien ze dan wel niet, maar de wetenschap is het er wel over uit: Ze zijn er wel !

Toch zijn er een aantal dingen waar je wel met redelijke zekerheid iets over kan zeggen. Wezens die in staat zijn om een technische beschaving op te bouwen moeten wel aan een paar dingen voldoen. Hoe die “dingen” er dan in de praktijk uitzien weten we pas als we ooit oog in oog komen met onze “buren”.

Neem dolfijnen. Intelligente wezens waarvan wordt aangenomen dat ze ook in staat zijn te communiceren. Hoe primitief die communicatie ook mag zijn dan, de mens heeft er nog geen woord van ontrafeld. Dit alleen al maakt duidelijk communiceren met ET ook wel eens wat problemen kan gaan opleveren.

Daarnaast maakt het ook duidelijk dat wezens, hoewel intelligent, toch naast intelligentie meer eigenschappen moet bezitten om een technische beschaving op te bouwen. Immers, om te creëren heb je ledematen nodig die je in staat stellen om gereedschappen te maken en te gebruiken. De conclusie is dan ook dat elke technische beschaving gemaakt moet zijn door wezens met ledematen. Hoe deze ledematen er dan verder uit zien is pure speculatie. De mens mag zich gelukkig prijzen met zijn duimen bijvoorbeeld.  Probeer maar eens een klusje uit te voeren zonder gebruik van je duim !

In de evolutie van de aarde is de mens aan de top van de voedselketen terecht gekomen door de grootte van zijn hersenen. Het stelde de mens in staat dingen te beredeneren en op te lossen. Beter dan de “concurrentie” dat kon. Ondanks dat de mens fysiek lang niet superieur is aan alles wat met alle plezier een hap mens zou lusten. De mens is een product van de omstandigheden op de aarde en kon zich het beste aanpassen aan alle omstandigheden die onze planeet leverde. Toch is ook dit maar puur toeval. Zonder een “incident” zo’n 65 miljoen jaren geleden, waarbij een enorme meteoor een einde maakte aan bijna alle leven op de planeet, bleken warmbloedige dieren beter bestand tegen de nieuwe omstandigheden als de toen heersende klasse, de reptielen. Koelbloedig en hoogst afhankelijk van omgevingstemperatuur om zich op te warmen.

Zonder deze gebeurtenis zou leven hoogstwaarschijnlijk toch een hele andere koers gevaren zijn en waren we wellicht nu zelf wel groen met grote ogen en een gespleten tong.

Ook dit toont maar weer aan dat zelfs op planeten met exact dezelfde omstandigheden, leven een hele andere koers kan nemen.

De kans is groot dat leven op andere planeten er heel anders uit ziet dan wij ons zelfs maar kunnen voorstellen.  En niet alleen fysiek !

De mens kent emoties, liefde, blijdschap, mededogen en noem alle eigenschappen maar op waarvan iedereen vind dat ze menselijk zijn. Juist! Menselijk zijn !

ET zal waarschijnlijk niet alleen fysiek niet veel weghebben van een mens, maar ook het denken en handelen zal, in onze ogen, best wel eens “onmenselijk” kunnen zijn.

Wellicht is iets als liefde en mededogen inderdaad iets menselijks. De denkwijze van ET zou die emoties ook wel eens kunnen missen, en puur redeneren op basis van logica. En dat is geen goed nieuws voor de mensheid.

Natuurlijk is ook dit artikel speculatie. Er valt gewoon geen zinnig woord te zeggen over de fysiologie van ET. We kunnen alleen beredeneren dat een intelligent wezen dat in staat is een technische beschaving op te bouwen, wel aan enkele basis eigenschappen moet voldoen, zoals ledematen, een manier om de omgeving op te nemen, zoals de ogen bij een mens, en een manier van communiceren moet bezitten.

De oudste manier van menselijk communiceren is praten, of in ieder geval verbaal communiceren. Sommige mensen krijgen daar geen genoeg van ook.  Maar ook voor communicatie zijn verschillende manieren te bedenken. Even als voor de manier om de omgeving te bezien.  Vleermuizen bijvoorbeeld, vertrouwen niet alleen op hun ogen om om zich heen te kijken, maar bezitten ook een ingebouwde radar.

Wie alleen al om zich heen kijkt op onze eigen planeet, zal zien dat alleen al op onze aarde de variaties ontelbaar zijn.

De conclusie is dan ook: We weten het niet. Zelfs niet of leven wel op koolstof gebaseerd moet zijn. Wellicht komt leven van een andere planeet wel onder een dik pak ijs vandaan, en is ontstaan in een laag vloeibaar water tussen het ijs en de planeet. Omstandigheden zoals op de Jupiter maan Europa.

Hoe zoiets er dan uitziet zal pas duidelijk zijn als we het ook werkelijk zien.

Kortom, de kans is best groot dat de mens uniek is met zijn emoties, verschijning en zintuigen. Tenzij de natuur bepaalde regels hanteert die intelligent leven meer  op elkaar laat lijken in verschillende facetten, zoals een hele belangrijke, emoties.

Maar gezien de voorbeelden op onze planeet, zal dit wellicht ook niet het geval zijn.

Groene of grijze mannetjes ?  Misschien !

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x