Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

De papieren ufo

Iedereen kent ze wel. De vrijgegeven documenten met als onderwerp ufo’s en aanverwante zaken, waarbij gedeelten, soms bijna de hele inhoud, zwart is gemaakt. Nog steeds duiken dergelijke documenten op.  Soms is het ook veelzeggend wat niet opduikt. Zoals in Engeland, waar de overheid, naar eigen zeggen, alle ufo gerelateerde documenten zijn vrijgegeven, maar  waar toch in ieder geval een spraakmakend geval uit 1980 compleet lijkt te missen.

Het mag toch op zijn minst vreemd genoemd te worden dat overheden die openlijk verklaren niks van en over ufo’s te weten en zich er ook niet mee bezig te houden, kennelijk dan toch meer weten dat ze eigenlijk kwijt willen.

 

Iemand wordt al snel een complotdenker genoemd, maar feit is dat er wel degelijk informatie wordt achtergehouden. De overbekende met zwarte balken onleesbaar gemaakte gedeelten in documenten zijn daar immers het beste bewijs voor. Iemand hoeft geen complotdenker te zijn om zo ook wel te zien dat onder de zwarte balken informatie staat die overduidelijk niet voor de ogen van iedereen zijn bedoeld.

De logische vragen die dan rijzen liggen voor de hand. Hoe kan het dat overheden die verklaren niks te weten over ufo’s en niks te verbergen hebben wat betreft ufo’s zo overduidelijk dus toch iets verbergen? Die verklaring strookt niet met wat iedereen met eigen ogen kan zien.  De conclusie moet in dat geval zijn dat deze betreffende overheden niet helemaal de waarheid vertellen, ze bezitten wel degelijk meer informatie en zijn niet bereid dit te openbaren.

Dit gaat niet alleen op voor ufo’s, maar ook andere onderwerpen die tot op de dag van vandaag de gemoederen bezighouden vallen soms onder geheimhouding waarbij men soms ook botweg weigert documenten vrij te geven. Te denken van bijvoorbeeld aan de moord op Kennedy waarbij de Amerikaanse overheid tot op de dag van vandaag weigert bestaande documenten over deze aanslag vrij te geven.

Alles wat overheden en hun (geheime) diensten doen wordt gedocumenteerd, rapporten worden geschreven en memo’s gaan van hand tot hand tot uiteindelijk alles gearchiveerd wordt voor later gebruik. Hoewel een potentieel zwak punt is het toch nodig om informatie beschikbaar te houden. Alle informatie wordt dus bewaard. Ook dat wat een overheid ten koste van alles geheim wil houden.

Toch hebben veel landen via de wet geregeld dat burgers documenten kunnen opvragen. Nederland kent de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), in Amerika Freedom of Information Act (FOIA) genoemd. Een wet die in de VS veelvuldig gebruikt wordt door allerlei burgers en instellingen op zoek naar meer  informatie over allerlei onderwerpen.

Wie nu denkt dat alle overheden die wij als beschaafd beschouwen niet de vreselijkste dingen kan doen met haar eigen burgers moet vooral het volgende stukje niet lezen.  Over de jaren heen, de jaren na de tweede wereldoorlog tot in de jaren zeventig, heeft de Amerikaanse overheid experimenten uitgevoerd op haar eigen bevolking. Vaak ook op de zwakkere medemens, zoals geestelijk gehandicapten. Experimenten met radioactiviteit, LSD en zelfs Fallout! Een goed scenario voor een horrorfilm die eigenlijk niet in ons beeld van een beschaafd land past. Maar de feiten spreken voor zich. In het geval van de experimenten met LSD hebben mensen zelfs zelfmoord gepleegd onder invloed van het goedje. Een bekend slachtoffer was Frank Olson, waarvan de familie eerst dacht dat de man depressief was en in die gemoedstoestand zelfmoord had gepleegd. Later bleek echter dat de CIA LSD en andere drugs op de man hadden getest en zijn gedag onder invloed van deze middelen monitorde.  De hele zaak kwam achter boven water en zelfs de toenmalige Amerikaanse president, Gerald Ford, bemoeide zich ermee. De president wist, samen met de toenmalige hoofd van de CIA William Colby, de familie te overtuigen om de zaak niet voor te laten komen en het hele geval werd “afgekocht” voor 750.000$, een geweldig bedrag nog in de mid jaren 70.

Hoe weten we dit?

Alles staat op papier en heel soms is een overheid niet zo precies met het achterhouden van informatie.  Het bovenstaande dient als illustratie voor het feit dat ondanks dat dingen verborgen dienen te blijven, er zo goed als altijd toch wel een papierspoor achterblijft. Dit geldt ook voor wat betreft informatie over ufo’s en aanverwante zaken.

In sommige gevallen valt ook juist op wat niet vrijgegeven wordt.

In December 1980 vond er een incident plaats pal nabij de Bentwaters luchtmachtbasis van de VS in Engeland. In het nabij gelegen Rendlesham forrest speelde zich iets af wat in iedere SF film niet zou misstaan. Een object welke met zich met veel kleuren licht in het bos bevond.  Bewakers van de nabij gelegen vliegbasis zagen de gloed en dachten aan een brand of wellicht een neergekomen vliegtuigje, en waarschuwde commandant van wacht die er manschappen heen stuurde om polshoogte te nemen. Wat ze aantroffen was echter geen brand of een vliegtuig.  De betrokken militairen EN de destijds commandant van de basis, kolonel Charles Halt, houden tot op de dag van vandaag vol dat wat zij aantroffen niet van deze wereld was.  En dat pal naast een basis waar nucleaire wapens waren opgeslagen.

Wat het object ook geweest is, feit is wel dat ondanks dat de Engelse overheid zegt alles vrij gegeven te hebben, er nergens over het voorval nabij Bentwaters gerept wordt. Ondanks dat al lang bekend is dat er film en geluidtape verscheept is aangaande het geval naar Rammstein in Duitsland en het hele geval in die tijd nogal voor ophef gezorgd heeft.  Ook onderzoek is er in die tijd wel degelijk geweest, ook omdat de nabij gelegen kernwapens mogelijk bedreigd werden.  Ondanks dit heeft de Engelse overheid hiervan geen letter vrijgegeven.

De vraag is wat bewijzen al die documenten, of zoals in bovenstaande geval, het ontbreken van documenten?

Inhoudelijk bewijst het niks. De feitelijke informatie is zo goed als altijd onleesbaar gemaakt waardoor ze juist voor de reden waarom ze werden opgevraagd onbruikbaar geworden zijn.  Immers wanneer documenten over een specifieke zaak opgevraagd worden en de inhoudelijke informatie is onleesbaar gemaakt, dan heeft het document wat betreft informatie geen waarde meer. Alleen de zekerheid dat de overheid zich er wel mee bezig houdt of heeft gehouden.

Echter alleen al het feit dat overheden zich wel met ufo’s bezig hielden en houden en zelfs informatie achterhouden, spreekt ook al boekdelen. In een tijd dat ufo’s veelal als een waan van de dag wordt beschouwd mag men zich gerust afvragen waarom dan die duidelijke interesse en geheimhouding.

Wat mag dan niet bekend worden en waarom niet?

Ook zonder een complotdenker te zijn kan iedereen zo wel opmaken dat informatie aangaande ufo’s toch nog steeds een hot topic zijn.  Wat niet geheim hoeft te zijn, hoeft immers ook niet onleesbaar gemaakt te worden.

Bronnen voor eigen huiswerk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_MKUltra
http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Olson
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_I._Halt

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x