Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

De Kardashev scale

In 1964 kwam de Russische astronoom Nikolaj Kardasjevmet de zogenaamde Kardashev scale om de technologische ontwikkeling van beschavingen in het universum in te delen. Kardasjev deed dit aan de hand van het energieverbruik welke een dergelijke beschaving nodig zou moeten hebben om de populatie en technologie te onderhouden.

Kardasjev deelde technische beschavingen in de drie belangrijkste klassen. Andere astronomen hebben deze met verloop van tijd nog aangevuld en ook werden er nog enkele zeer hypothetische klassen aan toegevoegd, zoals de hoogste, en waarschijnlijk niet bestaande klasse, waarin een beschaving in staat is alle energie van dit en alle andere eventuele universums te gebruiken.

De vraag die onlosmakelijk is verbonden aan de vraag of en waar er zich ander buitenaards leven bevindt, is de vraag wat technische stand van zaken is van dergelijke beschavingen.  Een vraag waar geen duidelijk antwoord op te geven is, aangezien planeten met dergelijke beschavingen nog niet zijn gevonden. Ook vanuit de ufologie zijn hiervoor geen harde antwoorden te geven. Als het gedrag en uiterlijk van diverse nog steeds onverklaarde ufo voorvallen een indicatie kunnen vormen voor dergelijke technologie, dan mag duidelijk zijn dat dergelijke technologie die van de mensheid ver vooruit is. Echter, om dit als indicatie te kunnen gebruiken, zal wel eerst een buitenaardse herkomst van deze ufo voorvallen aannemelijk gemaakt dienen te worden.

Realistisch gezien hebben we geen enkel idee welk niveau  andere technische beschaving eventueel bereikt kan hebben. Gezien de ouderdom van het universum, en onze plek daarin, ligt het voor de hand te veronderstellen dat de grootste kans bestaat dat deze beschavingen (ver) op ons vooruit lopen. Hoever blijft vooralsnog open.

Dit jaar (2014) exact 50 jaren geleden, maakt de Russische astronoom Nikolaj Kardasjev al wel een indeling van klassen waarin de technische capaciteiten van buitenaardse beschavingen worden ingedeeld op de hoeveelheid energie een beschaving in staat is te winnen en gebruiken. Het idee hierachter is dat de mate waarin, en de manier waarop een beschaving energie gebruikt en wint, een afspiegeling is van het niveau van de gebruikte technologie.

Origineel waren er drie typen beschavingen ingedeeld.  Ter referentie, onze eigen beschaving valt nog steeds ruim buiten deze typen!

Type 1 beschavingen –

Een type 1 beschaving haalt zijn energie uit kernfusie, waterstof, wind en andere duurzame bronnen, nadat de natuurlijke reserves, zoals olie en kolen zijn uitgeput. Dergelijke beschavingen zijn in staat objecten te ontwerpen en te bouwen van meer dan 1000 kilometer in omvang/lengte. Zijn in staat tot interplanetaire ruimtevaart en kolonisatie van een zonnestelsel en het aanpassen van planeten naar de eigen wens (terraforming). Verder bezit, of is nabij het bezit,  een type 1 beschaving over kunstmatige intelligentie welke de eigen intelligentie overtreft, met waarschijnlijk een grote invloed op de aard en de natuur van een dergelijke civilisatie.  Een type 1 beschaving is nog steeds vatbaar voor uitsterving middels ziekte, oorlog en dergelijke.

Type 2 –

Een type 2 beschaving is in het bezit van alle eigenschappen die ook een type 1 beschaving bezit, maar op een veel grotere schaal.  De invloed van een type 2 beschaving gaat echter nog veel verder. Niet alleen kan dit type planeten beïnvloeden middels terravorming, maar is het ook in staat in te grijpen op een dieper niveau, zoals het naar de hand zetten van eventueel aanwezig leven (bio engeneering)  om zo de evolutie van soorten te sturen of naar de hand te zetten.

Type 2 is in staat tussen de sterren te reizen en te communiceren.
Type 2 is in staat een ster te gebruiken als directe energie bron, of zelfs te ontginnen voor grondstoffen. Ook is een type 2 in staat een ster bewerken met als doe deze aan te passen om bijvoorbeeld de levensduur te verlengen.
Type 2 kan zijn invloed uitoefenen op groepen sterren (sterren clusters)

Een type 2 beschaving is zodanig gevarieerd en uitgebreid dat het niet meer vatbaar is voor uitsterving.

Type 3 –

Een type 3 beschaving bezit alle eigenschappen van type 1 & 2, maar verschilt van type 1 & 2 doordat het in staat is een complete melkweg te bereizen via wormholes, of andere technieken en zodoende in staat is invloed uit te oefenen op een hele melkweg.

Een later toegevoegde type is type 4. Niet veel astronomen gaan er van uit dat een type 4 beschaving werkelijk kan bestaan.

Type 4 zou in staat zijn energie te halen uit alle mogelijke bronnen, inclusief eventuele paralle unoversums. Verder zou het in staat zijn in de tijd te reizen, en deze zelfs weten te manipuleren door het creëren van meerdere tijdlijnen. Een type 4 beschaving kan een hele universum beïnvloeden.

Type 5 is het laatst toegevoegde type, en beschrijft een beschaving dat van origine vanuit een paralel universum gekomen moet zijn, en met een directe invloed op universele schaal.

In de science fiction film 2001: A Space Odyssey en 2010: The Year We Make Contact komt de mens in contact met een dergelijke beschaving middels monolieten die de evolutie van de mens beïnvloed en zelfs een hele planeet terraformt voor nieuw leven.

Blijft over welk type de mensheid inneemt.

Carl Sagan berekende tijdens zijn leven dat de mens in deze schaal op ongeveer 0.7 zou zitten rond 2008!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x