Paniekerige koeien nu toch onderzocht

Eerder berichtte RTV Noord al over koeien die om onbekende reden maar tegelijkertijd op verschillende boerderijen in paniek raakten. Een vreemd verhaal zonder aanwijsbare oorzaak. Het verhaal krijgt nu onverwachts toch een staartje, nu LTO Noord zich er ook mee gaat bemoeien.

26 Januari berichtte RTV Noord dat om een onbekende reden de koeien op verschillende boerderijen in de provincie Groningen tegelijkertijd volkomen in paniek raakten.

Ondertussen zijn er al verschillende mogelijke oorzaken aangedragen, zoals 4G of 5G netwerken. In dat geval zou het “fenomeen” zich echter niet alleen beperken tot dit relatief kleine gebied.

Kortom, nog steeds geen oplossing.

Na de ophef heeft LTO Nederland besloten een meldpunt op te zetten waar dit vreemde gedrag van de koeien gemeld kan worden. Men hoopt zo overeenkomsten te vinden waarmee het vreemde gedrag van de koeien eventueel verklaard kan worden.

En een beetje dialect tussendoor

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/173269/Wat-mankeert-de-koeien-van-Stitswerd

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/174047/LTO-Noord-komt-met-meldpunt-voor-koeien-in-paniek

Wordt ongetwijfeld weer vervolgd!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/02/13/paniekerige-koeien-nu-toch-onderzocht/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Er sluipt ergens een wolf rond…. wat ik je brom.

  1. Dat verklaart niet waarom het op verschillende boerderijen tegelijk op het zelfde moment gebeurt 🙂

    

 2. Ik had wel gelijk over die wolf…

   

  😉

  1. D’r lagen anders geen koeien op de snelweg 🙂

 3. Veearts Jan Peutz van Diergeneeskundig Centrum Groningen spreekt van problemen met stroom als meest voor de hand liggende oorzaak. ‘Mogelijk is er sprake van een te hoog voltage op de leidingen. Dat kan ertoe geleid hebben dat er in de stal stroom geweest is.’

  ‘Koeien zijn uitermate gevoelig voor heel lage voltage. Mensen reageren pas als ze in aanraking komen bij 42 volt, koeien al bij 2.’ Volgens een woordvoerder van netbeheerder Enexis is er geen sprake van een te hoog voltage in de leidingen bij Stitswerd.

  Peutz stelt dat geluiden die klinken tijdens het in aanraking komen met stroom zorgen dat de dieren dit geluid meteen associëren met gevaar. ‘Dan krijg je een soort pavlov-effect’, zegt Peutz. ‘De stroombeheerder heeft iets gerepareerd, maar het geluid is nog een tijd aanwezig. Als het geluid er is, schrikken de koeien.’

  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/173291/Voorspellen-de-schrikkoeien-onheil-of-hebben-ze-last-van-spanning

  Lijkt me een redelijke verklaring.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: