Connectie Bende van Nijvel & Gladio?

In België is weer ophef ontstaan over de beruchte Bende van Nijvel. Een van de leden zou geïdentificeerd zijn. Een ex-rijkswachter en voormalig lid van de elite eenheid Diane. En dat levert ook gelijk een mogelijke link op met het beruchte Gladio, die door heel Europa voor dood en verderf zorgde.

Het Algmeen Dagblad publiceerde vanmorgen onder de kop “Bende van Nijvel: ‘De Reus’ is ontmaskerd” het nieuws over een 61 jarige ex rijkswachter die vlak voor zijn dood in Mei 2015 aan familie bekend zou hebben dat hij een van de leden van de beruchte Bende van Nijvel geweest zou zijn. 

Onderzoek zou inderdaad uitgewezen hebben dat de man compleet in het plaatje past van een van de bendeleden die “de reus” werd genoemd. En daarmee lijkt er voor het eerst dan toch een doorbraak bereikt te zijn in de zoektocht naar de bende leden.

Maar wat het nog interessanter maakt is de mogelijke link met Gladio. De link met Gladio werd door onderzoekers al vermoed, maar kan met de waarschijnlijke identificatie van een van de daders van de bende nu ook beter onderbouwd worden. 

Gladio was een initiatief van de VS en de Navo om door heel Europa gewapende groepen in het diepste geheim te laten opereren met als doel het communisme buiten de deur te houden. Gladio was ook een zogenaamd “Stay Behind” netwerk in het geval Rusland Europa binnen zou vallen om zo gewapend verzet te kunnen bieden. Het ontaarde echter in aanslagen, ontvoeringen en een hoop slachtoffers. Gladio ging “officieel” in 1952 van start, maar was al jaren eerder actief als afzonderlijke groeperingen.

In Belgie werd al vermoed dat de de speciale eenheid Diane, waar de man toe behoorde, connecties had met Gladio en was er al het vermoeden dat de leden van de bende binnen de rijkswacht gezocht moest worden.

Officieel is overigens nog niks bevestigd. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

http://www.knack.be/nieuws/belgie/is-de-reus-van-de-bende-van-nijvel-na-35-jaar-ontmaskerd/article-normal-915533.html

https://www.ad.nl/buitenland/bende-van-nijvel-de-reus-is-ontmaskerd~a55786a2/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.dulcet.nl/2017/10/21/connectie-bende-nijvel-gladio/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Overzichtje van de “wapenfeiten”

  https://www.hln.be/nieuws/alle-misdaden-van-de-bende-van-nijvel-op-een-rij~a4690a29/

 2. Het zou idd wel een hoop verklaren waarom ze nooit zijn gepakt.

  Maar dan vraag ik me af wat hun doel was, chaos en paniek creëren of een zakcentje bijverdienen?

  1. Gladio gebruikte, vooral in Italië, terreur om de politieke meer en meer naar rechts te sturen. Er werden zelfs linkse politici/activisten als zondebok gebruikt. Die dan later door “ongelukjes”, zoals uit het raam van een politiebureau te vallen, om het leven kwamen.

   De bende van Nijvel heeft nooit echt veel buit gemaakt, en zeker geen bedragen die zoveel geweld kon verklaren. Ook daar werd al vermoed dat er een andere motivatie was, zoals ook het beïnvloeden van het politieke klimaat om het land een ruk naar rechts te laten maken.

   Als je het mij vraagt, vallen de puzzelstukjes wel op zijn plaats. De man die nu geïdentificeerd is was toen hij twee jaar geleden overleed nog maar 62. Wat me dus laat denken dat het meeste van dat schorem nog steeds in leven is. En wie weet op welke posities of met hoeveel macht en invloed ook.

   Ik denk dat de beerput nog lang niet open is.

 3. Een rechter die net met pensioen is krijgt een anonieme brief van iemand die beweert een van de leden van de bende van Nijvel te zijn geweest, dat die stervende is en voor zijn dood de namen van de bende leden bekend zal maken. De rechter stuurt de brief naar mensen die dus nog steeds onderzoek naar de bende dienen te doen. Een paar jaar later spreekt de rechter een van deze onderzoekers en blijkt de brief niet eens gelezen te zijn….

  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/jef-vermassen-ik-kreeg-een-anonieme-brief-van-lid-uit-bende-van-nijvel~a45b3645/

  Het gekke is.. Zo is dat over de jaren heen altijd gegaan. De tegenwerking en stommiteiten liggen er zo dik boven op dat het gewoon lachwekkend is. En niemand die ingrijpt. En dat in een land als België. Da’s meer de gang van zaken in een bananenrepubliek, zou je toch denken..

 4. Wel in het nieuws, maar nergens een volledig overzicht van wat deze bende allemaal op de kerfstok heeft.

  Tot nu dan 🙂

  https://www.dulcet.nl/2017/10/23/bende-nijvel-spoor-bloed/

Geef een reactie

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: