Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

De Bende van Nijvel: Het spoor van bloed

Ineens weer actueel: De Bende van Nijvel. Wij hebben voor u het complete overzicht van het bloedige spoor dat deze gruwelijke bende door België trok op een rij gezet. Een schokkend overzicht met een nog steeds open einde.

Met een spoor van dood en verderf in de jaren 80 van de vorige eeuw was de Bende van Nijvel een van de meest gruwelijke in de Belgische geschiedenis en doet het denken aan de werkwijze van operatie Gladio die door heel Europa voor ophef en verontwaardiging zorgde.

De wapenfeiten

1981 was de eerste keer, voor zover bekend, dat de bende van zich liet horen. 31 December 1981 brak de bende in een rijkswacht kazerne. Een niet erg voor de hand liggend doel voor een inbraak aangezien de kazerne goed werd bewaakt. Gezien de buit mag ook worden aangenomen dat de inbraak de voorbereiding was op wat de jaren er op volgend nog zou plaatsvinden.

De buit was ook niet mis, en het was duidelijk dat de daders bekend waren met de indeling van de kazerne en wisten waar ze hun buit konden vinden.

De lijst met gestolen wapens was omvangrijk…

– Twee stuks pistolen met een groot kaliber

– 5 Fal machine geweren. Dergelijk wapens waren indertijd ook in gebruik bij onder andere de Nederlandse luchtmacht.

– 15 Heckler & Koch machinegeweren 10 met geluidsdemper en 5 zonder

– 5 Automatische riotguns

Voor de munitie werd ook gezorgd: Maar liefst 28 dozen met laders en munitie. Goed voor zo’n 2500 schoten.

Een buit die niet zomaar even onder de arm meegenomen kan worden. Toch wist de bende met deze buit zo een goed bewaakte rijkswacht kazerne uit te wandelen.

Dinant 13 Maart 1982

Een dikke twee maanden later, 13 Maart 1982, vindt het tweede vreemde voorval plaats. Onder de ogen van een hoop getuigen in een drukke winkelstraat in Dinant parkeren twee mannen een auto en haasten zich naar een winkel in vis en jacht benodigdheden en stelen van een verbouwereerde winkeleigenaar een dubbelloops jachtgeweer. De eigenaar weet een goede beschrijving te geven van de daders. Echter, ondanks dat het voorval plaatsvond in een winkelstraat, zou er maar 1 getuige geweest zijn die beide mannen zich terug had zien haasten naar hun auto. Ook zou geen van de getuigen notie genomen hebben van het kenteken van de auto, hoewel deze zelfs met gierende banden richting Frankrijk reed.

Maubeuge 14 Augustus 1982

14 Augustus vindt er weer een vreemd voorval plaats. Die morgen tegen 4 uur krijgt de rijkswacht een vreemd telefoontje van een man die zich niet verder bekend wil maken met de melding dat er “vlak bij hem” bij een kruidenierszaak iets ongewoons gebeurd en hangt daarna ook gelijk op. De rijkswacht neemt het telefoontje niet al te serieus maar stuurt wel drie patrouilleauto’s voor een routine controle. De agenten treffen toch een ingeslagen ingeslagen winkelruit aan met daarvoor een geparkeerde Volkswagen Santana met Belgisch kenteken en, alarmerender, een gewapende man die op uitkijk lijkt te staan. De gewapende man wordt door een van de rijkswachters opgemerkt, en wil teruglopen om zijn twee collega’s waarschuwen maar krijgt daar de kans niet meer voor. De gewapende man opent direct het vuur en de rijkswachter wordt in zijn buik geraakt en overlijdt. Vervolgens wordt er ook op een tweede rijkswachter geschoten die op het nippertje aan de kogels weet te ontsnappen. De bendeleden, voorzien van bivaksmutsen, stappen in de Volkswagen, waar naar alle waarschijnlijkheid nog een ander bendelid achter het stuur zat en rijdt weg. Tijdens het wegrijden wordt er vanuit de auto nog steeds op de rijkswachters geschoten. De rijkswachters willen vervolgens ook terugschieten, maar opmerkelijk genoeg weigert het wapen van beide rijkswachters.

Voor een buit van wat wijn, thee en champagne lijkt een en ander een nogal zwaar overtrokken reactie van de daders. Enkele onderzoekers hebben in het verleden dan ook geopperd dat dit voorval mogelijk gebruikt werd om de reactie van de rijkswacht te testen.

Waver, 30 September 1982

‘S morgens rond half elf die dag vindt er een overval plaats op een wapenhandelaar in het centrum van Waver. De startende wapenhandelaar is de 27 jarige Daniel Dekaise die onder andere wapens levert aan rijkswachters en detectives, en zich richtte op ook het aanpassen van wapens voor gebruik in bijzondere omstandigheden. Zijn winkel ligt aan een smallere vol geparkeerde straat met eenrichtingsverkeer ligt.

Die morgen vallen twee overvallers de winkel binnen en dwingen de twee aanwezige klanten op de grond te gaan liggen. Onder bedreiging van vuurwapens worden er vervolgens 15 specifieke wapens bij elkaar gezocht en in meegenomen reistassen gestopt. Tegen de winkelier wordt “Neerleggen of je crepeert” geschreeuwd en vervolgens tegen de andere overvaller gezegd “Komop, we gaan er vandoor, we hebben wat we zochten”. Wat er op duidt dat de overvallers al wisten wat aanwezig was en waar ze het konden vinden.

Ondertussen was door voorbijgangers ook de rijkswacht al gealarmeerd, en werd een bij toeval in de buurt aanwezige politiewagen door omstanders aangehouden en de bestuurder, Claude Haulotte, gewezen op de dan plaatsvindende overval. Haulotte snelt naar de winkel, maar voordat deze ook maar iets kan doen, wordt hij van achter neergeschoten en vervolgens met een kogel in het hoofd afgemaakt. Opmerkelijk genoeg vluchten de overvallers ook bij dit incident weg in een Volkswagen Santana, zoals anderhalf maand eerder in Maubeuge.

Een massale klopjacht is het gevolg. Tijdens de achtervolging krijgen de achtervolgende rijkswachters echter via radio de melding uit te zien naar een Audi 80, en niet een Volkswagen Santana. De daders wisten uiteindelijk korte tijd dan ook te ontsnappen. Echter de oplettende bemanning van een onopvallende rijkswacht auto nabij Brussel werd met grote snelheid voorbijgegaan over een kruispunt door een donkerblauwe Volkswagen Santana met een Frans kenteken. De rijkswachters waren niet in staat de auto direct te volgen, maar konden wel zien welke richting het op reed en reden zelf dan ook die richting in. De auto raakte enige tijd uit zicht, maar in het dorp Tombeek zagen de rijkswachters stom toevallig dezelfde auto van een parkeerplaats rijden, maar nu met een Belgisch kenteken (DSN 237), en gaven dit via radio door aan collega’s. De achtervolging werd weer hervat. Aangekomen in het dorp Overijse bleek de bestuurder goed op de hoogte te zijn met situatie en wist snel door de smalle straten te komen richting het dorp Hoeilaat. In Hoeilaat ging het echter mis en kwam de Volkswagen in een file terecht.

De rijkswachters wisten echter toch voor de Volkswagen te komen en deze de weg af te snijden. Een van de rijkswachters stapte vervolgens met het pistool in de hand uit en een van de overvallers richtte vervolgens zijn pistool op de rijkswachter. Deze loste daarop schoten richting de overvallers, en deze schoten tegelijkertijd ook op de rijkswachters. De rijkswachter werd echter door vier kogels getroffen en zocht dekking. De andere rijkswachter had ondertussen zijn magazijn ook leeg geschoten op de overvallers, zocht dekking en wordt vervolgens door een van de overvallers, die is uitgestapt, in de rug geschoten met een jachtgeweer. Waarop de overvallers weer op de vlucht slaan. Aan de hand van getuigen werd aangenomen dat een van de overvallers bij dit vuurgevecht ook gewond raakte.

Ook hierna vindt er weer een opmerkelijk voorval plaats. Een politiemacht nabij het dorp Etterbeek is zwaarbewapend en staan de overvallers op te wachten in de richting waarheen deze waren gereden om de overvallers zo de pas af te snijden richting Brussel. De politiemannen valt een Jaguar op met een nogal vreemde rijstijl, en enkele agenten besluiten ook deze auto onder de loep te nemen. Tijdens de controle blijken de inzittenden niks van doen te hebben met de eerdere overval. Het blijken vertegenwoordigers te zijn van een Franse zuigflessen producent op weg naar Brussel. Echter, net als de agenten de auto verder willen laten rijden, duiken er van alle kant rijkswacht auto’s op en werpen rijkswachters zich op de inzittenden van de Jaguar terwijl de agenten verbijsterd toekijken naar wat er voor hun ogen plaats vindt.

Deze overmacht aan rijkswachters hield echter ook in dat de aandacht op andere plekken verslapte, of zelf totaal niet meer plaatsvond. De overvallers wisten dus ook hier weer te ontsnappen.

Het resultaat van deze dag waren twee met geweerkolven bewerkte klanten in de winkel, de winkelier in coma, een dode rijkswachter en twee zwaargewonde rijkswachters en uiteraard de buit van 15 specifieke wapens. Ironisch genoeg was de omgekomen 33 jarige rijkswachter pas een dag eerder na een ziekteverlof weer aan het werk gegaan.

De professionaliteit van de overvallers bleek ook uit de later terug gevonden Volkswagen. Deze werd ‘s avonds brandend aangetroffen in Watermaal-Bosvoorde. Het chassisnummer was weg gevijld en de nummerplaten bleken een exacte kopie van een bestaande Volkswagen Santana. Uiteindelijk werd dan ook vastgesteld dat de Volkswagen al in Mei 1982 gestolen was van een garage in Lembeek.

Uit in de auto gevonden rekeningen bleek de auto ondertussen ook in Zweden te zijn geweest. Een spoor dat of niet werd uitgediept, of nergens toe leidde. Ook werd in de auto een weegschaal gevonden zoals deze door drugshandelaars ook in gebruik waren.

Hoewel de auto dus belangrijk bewijsmateriaal was, werd deze vreemd genoeg “bij vergissing” op een schroothoop gezet en vernietigd.

Beersel, Donderdag 23 December 1982

Restaurant Auberge du Chevalier wordt die morgen het middelpunt van pure horror. De 72 jarige vader van een van de koks van het restaurant is aangesteld als “beheerder” van het restaurant, en woont ook bij het restaurant. Zijn taak was het om na sluitingstijd het restaurant af te sluiten en een oogje in het zeil te houden, of soms ook eens bij te springen in de keuken.

In de vroege morgen gaat de zoon van de beheerder, die ook kok in het restaurant is, naar zijn werk en vind zijn vader in zijn huisje. Zijn vader blijkt met sigaretten gemarteld te zijn en letterlijk gekruisigd te zijn aan zijn bed en met 8 schoten in het hoofd ook letterlijk afgemaakt te zijn.

Het onderzoek van deze gruwelijke moord begon al met een blunder. De eerst aanwezige onderzoekers haalden eerst het hele huis overhoop en verzochten daarna pas om bijstand voor sporenonderzoek. Sporen die grotendeels dan al verloren waren gegaan door het overhoop halen van het huis.

Ook hier was de buit weer verwaarloosbaar. Een taart, reebout, enkele flessen champagne en 15 borden.

Verondersteld werd dat in dit geval het slachtoffer zijn moordenaars kende, en wellicht gemarteld werd voor inlichtingen en als getuige werd vermoord. Ook dit onderzoek liep door blunders en verzuim uiteindelijk dood.

Bergen, 12 Januari 1983

De bende laat er geen gras over groeien, en al op 12 Januari is het weer prijs. In Bergen staat nabij het Franse consulaat al dagen een auto geparkeerd die de interesse wekt van een gemeente medewerker (Gemeentelijke Reinigingsdienst). De man maakt er melding van bij de politie, die op zijn beurt het kenteken natrekt. Het blijkt te gaan om een taxi met chauffeur die enkele dagen eerder als vermist opgegeven werd.

De politie besluit de auto beter te bekijken breekt de kofferbak van de auto open en treffen daar het met bloed besmeurde lichaam aan van de chauffeur. De man blijkt met vier kogels in het hoofd vermoord te zijn.

Uit onderzoek blijkt de man in zijn taxi te zijn vermoord door iets eerder opgepikte klanten in Elsene. Uit de taximeter blijkt ook dat de man nog geen tien kilometer verder ook vermoord moet zijn. Ook ditmaal lijkt de buit niet de moeite van een moord waard: Een aktentas, identiteitspapieren, een rijbewijs en zo’n 20.0000 frank (ongeveer 500 Euro).

Na de moord werd het taxi bord van de auto verwijderd en de auto achtergelaten in Bergen.

En wederom was ook dit onderzoek weer knullig en zelfs opvallend vreemd. Onderzoeker die wel hun werk deden, ontdekten een paar opvallende overeenkomsten met de moord een paar weken eerder op de restaurant beheerder. Zo bleken beide mannen een tijdje bij hetzelfde taxi bedrijf gewerkt te hebben, werden beiden opvallend vaak door het hoofd geschoten met hetzelfde wapen, bleek uit ballistisch onderzoek.

Het wordt afgedaan als toeval en niet verder onderzocht. Nog opvallender is dat er bij de gerechtelijke politie van hogerhand opdracht wordt gegeven geen verdere ruchtbaarheid aan de zaak te geven.

Voorbereiding?

Bovenstaande voorvallen maken de indruk dat de bende zich aan het voorbereiden was op wat nog moest komen. Een enorme hoeveelheid wapens en zich ontdoen van sporen en mogelijke getuigen.

Het meest gewelddadige en bloedigste gedeelte uit de geschiedenis van de bende moest toen nog plaatsvinden.

Genval, 11 Februari 1983

Een maand later vind dan de eerste overval op een supermarkt plaats. Een van de weinige waarbij geen echte slachtoffers vielen.

Aan het begin van de avond duiken vier mannen met carnavalmaskers en gehoornde brillen op in een Delhaize filiaal en eisen geld. Om hun eis kracht bij te zetten schieten de mannen in het plafond en op het magazijn, waar een computer wordt geraakt. De klanten en caissière worden bedreigd. De buit zal uiteindelijk 692.384 Frank bedragen (Een dikke 17000 Euro).

De daders vluchten in een eerder nabij Brussel gestolen Peugeot 504 en weten simpel te ontkomen. Een passerende automobilist die de Peugeot wilde tegenhouden werd nog onder schot genomen, maar werd wonderwel zelf niet geraakt.

De daders bleken gewapend met riotguns, zoals eind 1981 gestolen uit de rijkswacht kazerne, en een pistool met een .38 kaliber. Iets wat allemaal past bij de eerder geroofde wapens.

De Peugeot werd een aantal dagen later weer gebruikt bij het stelen van een Volkswagen Golf. Hierbij stapte een met bivak gemaskerde man uit en bedreigde een vrouw om haar Volkswagen Golf af te geven. De Peugeot werd later uitgebrand teruggevonden.

Ukkel, 25 Februari 1983

Twee weken later is het weer prijs. Nu wordt een Delhaize filiaal in Ukkel overvallen. Om ongeveer half acht in de avond dringen twee mannen het filiaal binnen en bedreigen de caissière met een pistool tegen haar slaap. De uiteindelijke buit bedraagt hier zo’n 600.000 Frank (Bijna 15.000 Euro). Voor deze overval wordt de twee weken eerder gestolen Golf gebruikt, waarin zich nog een derde overvaller bevindt die wacht op de twee mannen binnen het filiaal.

Op het moment dat de daders het filiaal verlaten loopt er echter een oudere man met zijn boodschappen wagentje die bij het zien van de overvallers een nabije benzinestation in vlucht. Dit wordt opgemerkt door een van de daders, die de man prompt volgt en schiet op de man en de pompbediende. De pompbediende wordt uiteindelijk niet geraakt. De oudere man krijg echter een kogel in zijn knie en is de rest van zijn leven mank.

Uit ballistisch onderzoek blijkt dat hetzelfde pistool met kaliber .38 werd gebruikt als twee weken eerder in Genval.

Alweer weten de daders simpel te ontsnappen.

Halle, 3 Maart 1983

Ditmaal een aanval op de prijsvechter Colruyt. Drie mannen dringen het filiaal binnen en bedreigen de aanwezige klanten en personeel waarna een van de overvallers naar het kantoortje van de beheerder gaat. In het kantoor zijn de beheerder en twee medewerkers aanwezig. De medewerkers worden gedwongen op de grond te gaan liggen en de beheerder om de kluis te openen. Een van de medewerkers waagt het hoofd te draaien om te zien wat er gebeurd en wordt prompt zwaar mishandeld met een knuppel op zijn hoofd.

Nadat de beheerder de kluis opende, krijgt deze een pistool kaliber .38 achter zijn nek gedrukt en wordt hij door zijn nek en keel geschoten. De man overlijdt later in het ziekenhuis.

De daders maakten zich uit de voeten in de eerder gestolen Volkswagen Golf, en konden wederom zonder moeite ontkomen.

Colruyt stelde een beloning van 5 Miljoen Frank in het vooruitzicht voor diegene die de daders kon aanwijzen.

Temse, 10 September 1983

Om half twee ‘s nachts wordt een inwoner van Temse wakker van geluid in zijn straat, en kijkt naar buiten. Hij ziet nog net een gemaskerde man bij een onbekende auto staan. Erger is, de man ziet hem ook en opent direct het vuur, maar mist. Zijn raam gaat echter wel aan diggelen, waardoor ook zijn vrouw wakker wordt en uit bed spring. Ook hierop opent de man wederom het vuur, maar mist weer.

De toegesnelde rijkswacht gaat daarop op zoek naar wat zich heeft afgespeeld, en doet een gruwelijke ontdekking. Een bij hun bedrijf wonend echtpaar aan de overkant is overvallen, waarbij de man door het hoofd is geschoten, en de vrouw voor dood werd achtergelaten, getroffen door schoten hagel, ook in het hoofd.

De vrouw ligt maanden in coma, maar weet, hoewel gedeeltelijk verlamd, te overleven en kan zich van het hele voorval lange tijd niks meer herinneren.

Het bedrijf maakt textiel, met name voor toepassingen voor leger en politie. Zaken als dekkleden, camouflage vesten, tassen, rugzakken en dergelijk. In het geheim was het bedrijf echter ook een nieuw kogelvrij vest aan het ontwikkelen waarvan inmiddels 7 prototypes bestonden. De 7 kogelvrije vesten waren als enige verdwenen, en dus het doel van de inbraak.

En dat riep toch een aantal vragen op. Hoe kon de bende weet hebben van een geheim project en ook weten waar ze het  konden vinden? Ondanks de zo voor de hand liggende conclusies, de overvallers kwamen alleen voor de kogelvrije vesten, werd er toch eerst geprobeerd het onderzoek in een andere richting te sturen. Het slachtoffer was ook een prima amateur bokser, en onderzoekers begonnen het onderzoek richting een afrekening binnen de bokswereld te sturen.

Dit bleek uiteindelijk dan toch niet vol te houden. Zeker ook omdat uit de sporen bleek dat de daders exact de vesten wisten te vinden.

Hoe gruwelijk het verloop van de inbraak echt was geweest bleek veel later toen de vrouw haar geheugen weer terug begon te krijgen. Uit haar verhaal komt naar voren dat haar man wakker werd van geluiden, en ging kijken. De man deed een deur open, zag de inbrekers en deed direct de deur weer dicht, waarop hij door de deur heen in zijn maag werd geschoten. Uit sporen blijkt dat hij daarop op handen en voeten terug is gaan kruipen richting zijn vrouw. Al kruipend werd de man door het hoofd geschoten met in een van zijn handen een pluk blond haar. Wat er op wijst dat de man waarschijnlijk nog heeft teruggevochten.

Ook een van de dochters, toen 2 jaar, blijkt wakker te zijn geworden. Zij blijkt in paniek door bloed te zijn gelopen en haar bloederige sporen werden dan op een groot aantal plekken teruggevonden.

Enige twijfels over de daders werd niet veel later ook definitief weggenomen. Bij weer een nieuwe overval werd dezelfde munitie en auto gebruikt.

Nijvel, 17 September 1983

Het was dit voorval waarbij de bende ook de naam Bende van Nijvel kreeg.

In de nacht gaat om bijna half twee het alarm af van een filiaal van Colruyt in Nijvel. Dat alarm gaat vaker onnodig af, dus de twee rijkswachters die vijf minuten later ter plaatse zijn verwachten dan ook niet echt problemen. Een fatale vergissing.

Eenmaal aangekomen bij Colruyt stoppen de rijkswachters op zo’n 300 meter vanaf een donkerbruine Saab 900, en worden direct onder vuur genomen. Een rijkswachter zit nog in zijn auto terwijl zijn uitgestapte collega in de keel wordt getroffen. Hijzelf door twee kogels in zijn enkel. En later ook in zijn hand.

Ondertussen zijn drie bendeleden de rijkswachters genaderd en houdt een rijkswachter zich dood. Wat hem uiteindelijk ook het leven redt. De andere rijkswachter wordt, terwijl hij zwaar gewond op zijn rug op de grond ligt, drie keer door zijn hoofd geschoten.

Nadat de overvallers de benen hebben genomen kan de overgebleven rijkswachter versterking roepen en die is snel ter plaatste. Pas dan wordt de volledige omvang van het voorval duidelijk. Onder een paar winkelwagentjes worden de lichamen van een man en een vrouw aangetroffen. Het blijkt een echtpaar te zijn die hoogstwaarschijnlijk per ongeluk op de verkeerde plaats was. Uit onderzoek van de sporen blijkt dat het echtpaar was gestopt om te tanken bij het naast de Colruyt gelegen onbemande benzinestation. Even later moet de man ook urineren. Op dat moment moet de man ook iets gezien hebben wat hem kwam te staan op een kogel door zijn hoofd. Gevolgd door nog twee kogels. De vrouw, die daar getuige van geweest moet zijn, lijkt daarna, zonder schoenen, uit de auto gekomen te zijn om naar haar man te rennen.

Er lijkt dan een gevecht plaatsgevonden te hebben waarbij de vrouw enkele spullen, zoals een kam en bril, verloor. Ze werd echter naar achter het filiaal gesleept waar haar een kogel door de mond en oog geschoten werd. Daarna werd ze versleept en nog twee kogels door het hoofd geschoten. Hierna werden de lichamen min of meer verborgen onder enkele karretjes. Dit lijkt ook het moment te zijn geweest waarop de twee rijkswachters arriveerden.

De daders zijn gevlogen met medeneming van de blauwe Saab en, zo blijkt, de Mercedes van het afgeslachte echtpaar. Maar niet voor lang.

Een politieauto in de buurt van Eigenbrakel krijgt ook de berichten mee van de gebeurtenissen, maar weet op dat moment nog niet in welke voertuig, of voertuigen, de daders zijn gevlucht. De drie politiemannen in de auto zien echter wel de blauwe Saab en witte Mercedes 190 met grote snelheid voorbij komen, en besluiten ze te volgen. Op dat moment was het de drie agenten nog niet duidelijk of zij achter de daders reden, of gewoon mensen die na een avond uit op weg naar huis waren.

Op dat moment wordt in de verte de zwaailampen van een Combibus van de rijkswacht zichtbaar en hebben de daders ook in de gaten dat er een politiewagen achter hen rijdt. Beide auto’s stoppen, ieder aan een andere kant van de weg en vanuit beide auto’s wordt de naderende politieauto onder vuur genomen. De bestuurder van de politieauto wordt aan het hoofd geraakt maar weet toch de auto onder controle te houden en besluit gas te geven. De drie agenten duiken zoveel mogelijk en weten met grote snelheid door de hinderlaag te rijden en verdwijnen buiten bereik en zicht van de beide auto’s.

Wanneer de politie terug is op de plek, blijkt de Mercedes er nog te staan. De Saab is verdwenen en in de kofferbak van de Mercedes werd een deel van de buit van die nacht terug gevonden. Pralines en drank….

Enkele uren later werd ook de Saab gevonden met de rest van de buit.

Een paar kilo koffie en 50 liter olie….

Ohein, 2 Oktober 1983

Twee gewapende mannen vallen net nadat de laatste klanten rond een uur ‘s nachts restaurant Au Trois Canards hebben verlaten het restaurant binnen en dwingen het dan nog aanwezige personeel op de grond te gaan liggen. De uitbater van het restaurant wordt echter gedwongen mee te gaan naar de parkeerplaats van het restaurant. Daar wordt de man gedwongen de sleutels van de de auto. Een Golf GTI, van zijn dochter af te geven en hoort het personeel binnen een schot en twee auto’s met hoge snelheid wegrijden.

De uitbater blijkt met een nekschot te zijn vermoord.

Beersel, 7 Oktober 1983.

Al vijf dagen later was het weer prijs. Wederom in Beersel waar tien maanden eerder ook de restaurant beheerder werd gemarteld en vermoord.

Die avond tussen half acht en acht vallen drie overvallers, alweer met carnavals masker en mutsen, de plaatselijke Delhaize binnen en duwen een parttime medewerker met de loop van een geweer in zijn rug voor zich uit. En hij wordt bij de kassa’s gedwongen op zijn knieën te zitten en naar beneden te kijken. Een van de andere overvallers lost een schot en een van de caissières wordt aan de schouder verwond waarop de overvallers in het Frans twee medewerkers de opdracht geven om het geld uit de kassa’s te verzamelen.

Op dat moment komt ook de bedrijfsleider aanlopen, afkomend op het tumult en het schot. De man lijkt te proberen de boel te sussen, maar krijgt daar de kans niet voor. Zijn gezicht wordt met een schot grove hagel tot pulp geschoten en hij overlijdt ter plekke. Ook twee caissières en een klant worden verwond.

Direct daarna gaan twee overvallers naar het kantoor van de net vermoordde bedrijfsleider en laten de brandkast openmaken, en vullen twee plastic zakken met geld. Daarop nemen de overvallers de benen en nemen daarbij weer de parttime medewerker mee naar hun auto, een Golf GTI. Daar laten ze de medewerker verder ongemoeid achter en verdwijnen met een buit van 1.300.000 Frank (Een dikke 32.000 Euro).

Anderlues, 1 December 1983

Een kleine maand later is het weer prijs. Ditmaal wordt een juweliers echtpaar op een gruwelijke manier overvallen. De winkel is van een echtpaar met twee kinderen, die zich op het moment van de overval op de tweede verdieping bevonden. De overvallers waren naar alle waarschijnlijkheid met zijn vieren. Een chauffeur die in de auto, de Golf GTI, bleef en drie overvallers.

De drie overvallers lopen de winkel binnen en openen direct het vuur op de vrouw van de juwelier, die in de benen en borst wordt getroffen. Ze weet nog enkele meters af te leggen, maar wordt dan met drie kogels in haar hoofd vermoord. Ook de juwelier zelf bezat een pistool, maar werd toch ook eerst neergeschoten, en met twee kogels in het hoofd vermoord.

De buit bedroeg wat juwelen, en het pistool van de juwelier.

Niet veel later werd ook de auto van de overvallers uitgebrand terug gevonden. Een Golf GTI.

En dan blijft het ineens stil. Het hele jaar 1984 en het grootste gedeelte van 1985 blijft het rustig en kijken de gruwelijke overvallen toch afgelopen te zijn. Even plotseling als het begon, lijkt het nu dan ook eindelijk gestopt te zijn. Tot 27 September 1985,

Eigenbrakel, 27 September 1985

Net na acht uur ‘s avonds rijdt er een donkere auto de parkeerplaats van Delhaize op. Drie gewapende mannen stappen uit en gijzelen een 12 jarige jongen van de parkeerplaats en slepen het jochie naar de ingang van de winkel. Het jochie wordt bij zijn haar vastgehouden en als schild gebruikt. Op dat moment komt ook net een klant buiten gelopen en voor dat deze zich kan beseffen wat er aan de hand is, wordt deze vol geraakt door een riotgun, waarna de overvallers het jochie aan zijn haar voor zich uit verder sleuren de winkel in.

Eenmaal binnen wordt iedereen op de grond gedwongen waarop twee overvallers richting het kantoor van de directeur gaan om daar een grote zak te vullen met geld. Daarna wordt een van de caissières gedwongen het geld uit de kassa’s te halen en in een haar gegeven tas te stoppen met de dreiging dat als ze niet snel was, het jochie vermoord zou worden.

Dan verlaten de overvallers de winkel, maar zien op de parkeerplaats een bestelwagen met twee mannen. Het zijn een vader en een zoon die wachten op hun vrouw en moeder. Ze worden genadeloos neergeschoten. De zoon raakt zwaar gewond en de vader zal later die avond overlijden. De overvallers zijn verdwenen richting Overijse.

De bende van Nijvel is terug.

Overijse, 27 September 1985

Een half uur na de overval op Delhaize in Eigenbrakel blijkt dat de overvallers allerminst op de vlucht zijn geslagen. Tegen half negen rijden de overvallers het parkeerterrein van Delhaize in Overijse op, en laten er geen gras over groeien.

De overvallers stappen direct wordt een klant op weg naar zijn auto neergeschoten en richten dan hun aandacht op een gezin met ene 14 jarige zoon. De vader wordt direct neergeschoten en overlijdt ter plekke. Mogelijk wilden de overvallers ook hier de jonge jongen gebruiken zoals ze ook even eerder in Eigenbrakel hadden gedaan.

Ze veranderen echter van gedachten en een van de overvallers blijft buiten, terwijl de twee anderen de drukke winkel binnen gaan.

Wederom met carnavalsmaskers en riotguns. Direct bij binnenkomst ontstaat echter paniek en wordt iedereen bij de kassa’s bijeen gedreven en de caissières wordt opgedragen de kassa lades te openen. Het lukt een van de caissières echter niet snel genoeg haar lade te openen, en ze wordt prompt met een schot door het hoofd ook vermoord.

De andere overvaller is ondertussen naar het kantoor van de beheerder gelopen en eist daar dat de kluis geopend wordt. Er is echter geen sleutel aanwezig, en wonderwel accepteert de overvaller deze verklaring. Schiet de telefoon aan diggelen, sluit de aanwezigen op en verlaat het kantoor weer.

Hierop nemen de overvallers wederom de benen, en verdwijnen definitief die avond.

Nadat de overvallers waren verdwenen, werden er nog twee lichamen van slachtoffers op de parkeerplaats gevonden. Koelbloedig afgemaakt.

Aalst, 9 November 1985

Op 9 November is het wederom een Delhaize supermarkt die wordt aangedaan door de bende. Het is ook meteen de meest gruwelijke.

Terwijl aan de ene kant van de parkeerplaats net een busje van de rijkswacht weg rijdt, rijden de overvallers aan de andere kant de parkeerplek op. Direct bij binnenkomt van de overvallers breekt ook hier paniek uit, en de overvallers schieten op alles wat beweegt. Wonderwel met alleen gewonden als resultaat.

De recent geïdentificeerde “reus” laat zich hier helemaal gaan, en schiet op iedereen die hem voor de voeten loopt. Ook hier worden de caissières weer gedwongen hun lades leeg te maken en nemen de overvallers een kleine kluis met geld mee.

De overval ging razend snel en nam niet meer dan enkele minuten in beslag.

Toch werd het een bloedbad waarbij zelfs hele gezinnen werden afgeschoten. Trieste balans: 8 doden, 8 zwaargewonden en talloze slachtoffers met lichtere verwondingen.

Hoewel de overval maar enkele minuten duurde, was het toch deze overval waarbij de daders ternauwernood wisten te ontkomen. Terwijl de daders wegreden arriveerde de toegesnelde politie. Maar deze waren niet opgewassen tegen de vuurkracht en konden de snelle Golf GTI ook niet bijhouden.

Weer ontsnapte de bende. Ditmaal wel voor het laatst.

De trieste balans: 28 doden en 40 gewonden.

http://bendevannijvel.com/

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x