Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Hoe weet Facebook wie je kent?

Iedere Facebook gebruiker kent de mailtjes wel: Voorgestelde vrienden. Verrassend vaak toch ook mensen die je inderdaad wel kent. Maar hoe weet Facebook dat?

Onderstaande speelde in Amerika, maar is ongetwijfeld representatief voor de rest van de wereld. Voorvallen waarbij je je kan afvragen hoe Facebook de link ooit heeft kunnen leggen.

Een Amerikaans stel kan geen kinderen krijgen, maar vinden een zaad-donor die ze uit de brand helpt, en de mensen krijgen een zoontje. Alles zonder ruchtbaarheid. De mensen hebben nog steeds spaarzaam contact, maar zijn op Facebook geen vrienden. Jaren later stelt Facebook een vriendschap suggestie voor met de bewuste zoon.

Een sociaal werker komt voor de tweede keer bij een cliënt, wisselen geen contact-informatie uit, maar de cliënt verschijnt na twee dagen wel ineens in de “Voorgestelde vrienden”.

Facebook gluurt mee

Een advocaat wordt gedwongen zijn Facebook account te verwijderen toen een getuige voor een van zijn cliënten plotseling ook als vriend werd voorgesteld. Volgens de advocaat was er alleen via e-mail contact geweest, en was hij er van overtuigt dat Facebook dan wel in staat moest zijn om zijn e-mail te scannen. Om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen verwijderde de advocaat zijn Facebook account.

Frappante voorbeelden. Maar ook zonder deze voorbeelden zullen een hoop Facebook gebruikers zich toch wel geregeld afvragen hoe Facebook de link weet te leggen met mensen die je (vaag) kent.

Een voor de hand liggende verklaring is dat deze mensen dan vrienden van vrienden zijn, en Facebook simpelweg zo willekeurig dan een van deze mensen voorstelt aan jou. Maar dat verklaart nog steeds niet alles. Nog steeds duiken geregeld namen van mensen die je inderdaad wel eens gezien hebt, maar er verder geen enkele link is.
Dit terwijl je toch mag aannemen dat Facebook niks meer van jou kan weten dan wat je zelf prijsgeeft.

En hier begint het schimmig te worden. Achter je profiel die je zelf maakt en voorziet van informatie, bestaat nog een profiel van jou. Een waar je totaal geen invloed op hebt en wordt aangevuld met informatie vanuit zoveel bronnen als waar Facebook de hand op weet te leggen.

Het Magische woord is Data-mining!

Een Facebook praktijk die nu alweer enkele jaren gaande is, waarbij Facebook simpelweg alle informatie gebruikt die het kan vinden op computers, smartphones en tablets van andere Facebook gebruikers. Wellicht herinnert u zich nog wat voor rechten u Facebook moest toekennen toen u Facebook installeerde op uw telefoon? Ooit afgevraagd waarom Facebook toegang wil tot uw contacten en meer?

De meeste mensen denker er niet over na, en geven toestemming, want wie wil er nu geen Facebook. Met als resultaat dat Facebook meer en meer over u te weten komt zonder dat u daar een idee van heeft…En die informatie over u komt niet eens van de eigen telefoon of computer, maar die van anderen. U geeft toestemming voor het gebruik van uw contacten, en Facebook maakt daar dankbaar gebruik van.

Alle contact informatie wordt door Facebook geanalyseerd en vervolgens geprobeerd te koppelen aan Facebook gebruikers. Zo werd de e-mail van de eerder genoemde advocaat inderdaad niet gescand, maar werd er simpelweg informatie die werd gevonden bij andere Facebook gebruikers gekoppeld aan het Facebook profiel van de advocaat.

Maar weinig mensen zijn zich bewust van hoeveel privacy opgegeven wordt met het installeren van Facebook. Maar wie de kleine lettertjes leest tijdens het installeren kan toch al een stevige hint krijgen. Facebook legt summier uit waar uw contacten voor worden gebruikt. Uiteraard handig uitgelegd in de summiere bewoordingen dat uw contacten Facebook helpt bij bij het sneller vinden van vrienden. En u heeft geen idee hoe efficiënt Facebook daar inderdaad ook in is.

De informatie die wordt verzameld zijn, onder andere, namen, bijnamen, telefoonnummers, e-mail adressen, en alle andere informatie die u over een contact persoon heeft opgeslagen. De link tussen u, waar u werkt, wat u doet en nog veel meer komt zo in handen van Facebook en zonder dat u het weet gekoppeld aan uw profiel. En ja, daar heeft u inderdaad ook toestemming voor gegeven. Wie leest de kleine lettertjes nou ook..

Nog meer duister is dat op die manier ook profielen kunnen worden aangelegd van mensen die Facebook helemaal niet gebruiken. Facebook ontkent dit ook te doen, maar van controle is echter geen spake.

Het stopt echter niet bij uw contacten. Ook zeer populaire apps, zoals Whatsap en Instagram zijn eigendom van Facebook, en levert ook nog een stevige bijdrage aan wat Facebook allemaal van u te weten komt. Facebook ontkent echter ook deze data te gebruiken om nieuwe vrienden voor te stellen. Het ontkent echter niet de data te verzamelen, zodat het gebruik ervan binnenkort ongetwijfeld ook een feit zal worden.

Veel mensen staan er niet bij stil. Facebook weet meer over u dan u zelf bekend is. Allemaal dankzij het snuffelen in de data die anderen over u verzamelen.

Uiteraard is Facebook niet de enige. Ook onder andere Google zit niet stil, en verzameld meer en meer gegevens over u dan u lief is.
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x