Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

[BLOG] Pro Pieten tuig

Het is alweer zover. Sinterklaas komt er weer aan. En ondanks dat het even rustig leek te blijven, gaat het op de valreep toch weer mis.

Het is alweer zover. Sinterklaas komt er weer aan. En ondanks dat het even rustig leek te blijven, gaat het op de valreep toch weer mis.

We moeten met ons allen ook geen boter op ons hoofd hebben. Natuurlijk heeft onze Zwarte Piet zijn roots in het slavernij verleden. Hoe de traditie is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar er lijken drie variaties te bestaan. En dat verleden is niet bepaald iets waar we ook trots op hoeven te zijn.

Maar gedane zaken nemen geen keer, en anno nu moeten we er dan maar het beste van maken. De vraag is eigenlijk dan ook, wat mij betreft dan, moeten we daarom nu echt een kinderfeest tot doelwit maken van een strijd wie gelijk heeft? Zwarte Piet was uit zich zelf al aan het veranderen. Van boeman met een roede en een zak om stoute kinderen in te stoppen, tot kindervriend zonder roede en een zak vol snoep om kinderen blij mee te maken.

Wie de intocht wel eens heeft bekeken ziet rijen kinderen. Blije kinderen ook. Die leggen echt geen link tussen zwarte Piet en huidskleurtjes. Die zien Zwarte Piet en niks anders.

Uiteraard staat het iedereen vrij daar een mening over te hebben, maar racisme komt niet voort uit een kinderfeest. Racisme komt vanuit de ouders. En het enige wat met al dat anti zwarte pieten gedoe voortkomt is rellen, gemeenten en scholen die bang zijn om nog een piet zwart te schminken en pissed off mensen die zich afvragen van moet dat nou zo?

Rellen bij de intocht van Sinterklaas. Wie had dat ooit kunnen denken.

Mij zal het een zorg zijn wat voor kleur Piet heeft. Om mij is het een toverbal. Ik geloof niet meer in Sinterklaas en mijn schoenen voor de centrale verwarming levert al jaren niks meer op.

Wat mij wel stoort is de manier waarop dingen afgedwongen moeten worden. Moet je dan echt kinderen “lastigvallen” die de dag van hun leven hebben? We kennen de methoden en uitspraken van “Kick out Zwarte Piet”. Of je het nou eens of oneens bent met hun bezwaren. De methoden zijn, ook alweer wat mij betreft, best stuitend.

Ik snap best dat het het te idioot voor woorden is als je om je huidskleur zwarte piet wordt genoemd. Maar ik denk toch ook dat iemand die zoiets doet echt geen racist meer is als Piet groen is. Dat soort mensen heeft een heel arsenaal aan woorden om domme dingen te zeggen.

Het schiet allemaal niet op en de strijd tegen racisme gebeurd over de ruggen van kleine kinderen. En wat levert het op? Sinterklaas versiering zonder pieten, of helemaal neutraal. Sinterklaas artikelen hetzelfde. En, het ergste van alles, een gespannen sfeer rond wat toch de feestdagen horen te zijn. Jammer..

Wat mij betreft hoort iedereen zich in Nederland thuis te voelen. Sinterklaas is een kinderfeest en het zal zich best aan tijden en omstandigheden aanpassen. Dat is door de eeuwen gebeurd, en dat zal ook zo wel gaan. Afdwingen is, als in zoveel gevallen, geen goed idee. Althans, niet zoals het nu gaat. Elk jaar weer drama, een hoop wrijving en vooral onbegrip. Jammer…

Maar dan dan is er ook de andere kant van de medaille. Mensen die niet zo goed begrijpen dat vrijheid van meningsuiting niet hetzelfde is als er dezelfde mening als jou op na te houden.

Iets wat elk jaar ook weer tot uiting komt, en eigenlijk ook best massaal.

Vandaag in het Algemeen Dagblad: https://www.ad.nl/den-haag/belaagd-door-buurt-na-tweet-over-zwarte-piet~af4008ac/

Een donkere mevrouw die Tweet dat ze toch wel blij is dat de gemeente den Haag dit jaar niet alleen meer Zwarte Pieten inzet. Niks mis mee zou je denken. Vrijheid, blijheid.

Maar nee, dan blijkt er vanuit de buurt een hele hetze op gang te komen. De plaatselijke poelier is gelijk door de voorraad eieren heen ook. Mevrouw haar mening had ze maar voor haar zelf moeten houden, blijkt. En zo zijn er nog veel meer voorvallen.

Voor veel mensen telt een mening dan schijnbaar alleen maar als het met de eigen opvattingen strookt.

Maar zo werkt het uiteraard ook niet.

Het mag je niet aanstaan dat er aan het bestaansrecht van een zwarte piet wordt getwijfeld, maar het is wel een van de vrijheden die we als iedere Nederlander hebben. Ook als het niet jouw mening is.

We mogen vinden wat we willen. Ongeacht wat en huidskleurtje. Logisch toch?

Des te meer storend dat beide “kampen” dan ook nog eens massaal naar een kinderfeest afreizen om de boel dan maar weer eens flink op stelten te zetten. Al zijn de “intenties” vreedzaam, we weten onderhand wel hoe dat keer op keer loopt.

Zie ginds zijn de rellen, ik zie ze al slaan….

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x