Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

[BLOG] Huidskleurtjes

Je huidskleur in de strijd gooien is ook niet erg fris, mevrouw!

Van de week weer eens in het nieuws: Een Amerikaanse juriste in den Haag schreeuwt moord en brand dat ze om haar huidskleurtje werd aangehouden en meegenomen. Ze zou hardhandig zijn opgepakt en zo een politieauto zijn ingesmeten en daarbij ook nog haar voet tussen de deur gekregen hebben. Gevolg: Een op Facebook krijsende juriste en een ontkennende Haagse politie.

En toen waren daar ineens filmbeelden. Mevrouw de juriste bleek helemaal niet hard te zijn aangepakt. Sterker nog, mevrouw beging zelf een overtreding en verwaardigde zich daarna niet eens te stoppen toen ze er op werd aangesproken. De lange arm der wet zou de lange arm der wet niet zijn wanneer deze de arm dan ook niet uitstrekte om mevrouw de juriste dan ook bij de kraag te vatten en ter verantwoording te roepen. Kortom, eigenlijk niet zoveel loos.

Maar nee, mevrouw de jurist is niet alleen hier voor haar stage uit het verre Amerika, maar heeft ook een donkere huidskleur, en gooit het daar dan maar op. Iedereen weet toch zeker wel dat als je huidskleur donker is ook verkeersovertredingen je niet aangerekend kunnen worden, en zo ja, dat dat discriminatie is?

Uiteraard nog steeds geen nederige excuses van mevrouw de jurist met een toevallig donker huidskleurtje.. In tegendeel. Mij persoonlijk lijkt ze wel heel erg geschikt voor het vak jurist. En dan niet om de huidskleur, maar meer om de mentale en sociale capaciteiten. Met, zoals het onder Trump nu in zwang is, alternatieve feiten….

Ook verleden jaar veelvuldig in het nieuws: Een hoop, vooral jongeren, die werden aangehouden met hun blitse kar. Aangehouden om hun huidskleur hoorde je menigmaal. Moord en brand schreeuwen, niet mee werken en maar schreeuwen dat je gediscrimineerd wordt. Je zou haast denken dat we hier in het zuid Afrika van de jaren 80 wonen. Etnisch profileren van de politie, of toch gewoon de politie die zijn werk doet en jongeren in veel te dure auto’s zien rijden en dan toch maar even kijkt hoe dat zit?

De bewering dat ze vaker worden aangehouden kan dan niet meer aan het prijskaartje van de auto liggen dan aan een huidskleur? Welke agent zou er nog genoegen in scheppen op de loer te gaan liggen voor de combinatie dure auto en donkere huidskleur? Of worden donkere mensen met een goedkoop Japannertje ook van de weg gesleurd?

En dan nog Sinterklaas. Een KINDERfeest en een van de oudste tradities die Nederland rijk is. Maar zelfs dat mag niet meer. Nee, zwarte piet is racistisch! Het hulpje van Sinterklaas, ook nog zwart! Schande! En zo wordt een kinderfeest waar geen hond nog de link legde tussen zwarte piet en onze donkere medemensen, ook schreeuwend, vechtend en vooral met een hoop gedoe, de nek omgedraaid.

Ja, Nederland heeft een zwarte vlek in de geschiedenis met het slavernij verleden. Maar komop, sinterklaas is voor kinderen, en kinderen doen helemaal niet de link leggen tussen een huidskleur en zwarte piet. Nee, die zien in zwarte piet een kindervriend die ze de handen vol drukt met snoepgoed en andere dingen waar kinderen blij van worden. En ook dat zelfs ongeacht de huidskleur.

Zelfs de ooit florerende slavenhandel maakte geen onderscheid, aangezien er ook net zo goed blanke slaven werden verhandeld. En niet zo’n beetje ook.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_slavenhandel

Uiteraard moet wel aangetekend worden dat zeker de donkere medemens meer de gevolgen heeft moeten dragen uit het slavernij verleden dan ons, kaaskoppen. Achter in de bus moeten zitten en veel horeca zaken niet in mogen heeft de blanke medemens niet hoeven meemaken, om maar wat te noemen. En discriminatie en racisme is ook zeker nog lang geen verleden tijd, helaas.

Het is goed dat mensen daar ook tegen in opstand komen, maar kom op zeg, je huidskleur in de strijd gooien omdat iets je niet aanstaat is verachtelijk !

Hetzelfde geldt voor mensen die hun huidskleur gebruiken om zich beter, of zelfs superieur te voelen. Van hetzelfde laken een pak.

Ik persoonlijk kan me er mateloos aan storen wanneer mensen hun huidskleur, in mijn ogen, misbruiken voor wat dan ook. Dus ook om het zichzelf in een slachtoffer rol te drukken. Alles welbeschouwd, hebben we het in Nederland met zijn allen zo slecht nog niet. Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen, en idioten zat nog die het niet kunnen laten om toch onderscheid te maken op huidskleur, en zelfs geloof. Het lijkt me echter sterk dat discriminatie helemaal uitgeroeid kan worden. Het enige wat je kan doen is dergelijke mensen de kans niet te geven.

Racisme is nog lang niet uitgeroeid, een goed voorbeeld vind je in een andere artikel op deze site. Maar om je medemens die gewoon hun werk doen tot racist te bombarderen door je huidskleur in de strijd te gooien getuigt niet van veel zelfrespect. Het is ergerlijk, je haalt jezelf omlaag en je geeft voer aan de doorgewinterde racist die uiteraard nu zegt van “Zie je wel?”.

Discriminatie moet aangepakt worden, maar van iets discriminatie maken waar het niet is, kent geen winnaars.

Om op de Amerikaanse juriste, Chaka Laguerre, terug te komen.. Het zou haar sieren wanneer ze haar onzin van Facebook haalt, want wat ze allemaal aan het brallen is, is al lang ingehaald door de realiteit op camerabeelden. Weghalen en een vette excuses lijkt me wel op zijn plaats.

http://www.ad.nl/home/juriste-op-facebook-zal-geen-excuses-maken-aan-politie-den-haag~a2be8bea/

Overigens, ik zei huidskleur MISBRUIKEN! Wie echt door zijn, of haar, huidskleur onrecht wordt aangedaan moet maar gewoon moord en brand schreeuwen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x