Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Het fenomeen na het ufofenomeen

Ineens was het Ufofenomeen wereldnieuws. Serieuze en eindelijk ook eens wat meer objectief en feitelijk nieuws in de media. Maar niet iedereen ziet dat zo zitten.

In 2004 wisten we het ook al eens zeker: Hard bewijs dat ufo’s reëel zijn en onderzocht moeten worden. De Mexicaanse luchtmacht had opnamen van objecten die met het blote oog niet te zien waren. Groot nieuws! Tot het door de mand viel. In de jacht op drugssmokkelaars gebruikte de luchtmacht een zogenaamd FLIR camera. Infrarood dus. En daarmee werden per ongeluk affakkelende boor-eilanden in de Golf van Mexico vastgelegd.

Een goed voorbeeld dat hard van stapel lopen niet altijd ook goed uitpakt.

Nu is daar dan net nieuws, of wellicht bevestiging, dat het Pentagon zich jaren met ufo-onderzoek heeft beziggehouden en dat wellicht ook nog steeds doet.

Maar kijken we daar nu werkelijk echt van op? Wie een beetje geïnteresseerd is en maar een klein beetje op de hoogte is van wat speelt zou toch moeten weten dat de belangstelling voor het onderwerp ufo’s er altijd wel geweest is. Documenten genoeg die in ieder geval dat wel aantonen. Kortom, wel interesse. En zo vreemd als dat klinkt is het natuurlijk niet. Natuurlijk heeft iedere, dus ook de Amerikaanse, overheid interesse in iets wat niet het lucht-ruim thuishoort. Al was het maar om te bevestigen of het daadwerkelijk plaatsvindt. Of simpeler, uit te sluiten dat niet per ongeluk toch een ander, niet zo welgevallig land, in technisch opzicht op je voorloopt.

Wat documenten dan echter nooit hebben prijs-gegeven is wat werd aangetroffen, wat werd onderzocht, en, ook heel belangrijk, de conclusies waren. Met decennia lang grotendeels zwart en onleesbaar gemaakte documenten en dus een hoop speculatie en fantasie tot gevolg.

Toch vinden incidenten met onbekende objecten plaats. En niet alleen met militaire piloten, of zelfs maar met vliegtuigen betrokken. Wereldwijd en in alle tijden komen dit soort vreemde voorvallen voor. Wat te denken van het Noorse Hessdalen of een voorval in Neurenberg al in 1561?

Het staat allemaal niet op zichzelf en vindt aantoonbaar allemaal toch plaats.

En toen kwam daar het wereldnieuws dat het Pentagon zich toch weer met ufo onderzoek had ingelaten. En wat meer is, er zou ditmaal toch ook tastbaar bewijs bestaan. Opgeslagen in speciaal aangepaste loodsen nabij Las Vegas.

Gestart in 2007 met een budget van 22 miljoen dollar en eindigend in 2012 toen het budget opraakte en er ook geen nieuw budget kwam voor het onderzoek.

Opeens was het ufofenomeen wederom wereldnieuws. Media berichtten voor het eerst in tijden objectief over het onderwerp en zelfs gerenommeerde websites als space.com en andere wetenschappelijk georiënteerde sites brengen, soms voor het eerst sinds hun bestaan, gerelateerde berichtgeving.

De geest lijkt uit de fles.

Maar dan start het tweede fenomeen: Het debunken. Een één op één vertaling voor de term debunken is er niet in het Nederlands, maar het komt neer op “Gaten schieten in..”.

Met debunken is in eerste instantie niks mis. Uiteraard is er, zeker in deze tijd, de noodzaak na te gaan of wat wordt beweerd ook wel klopt. Het zou niet slim zijn te ontkennen dat met het laatste nieuws ook wat vragen zijn gerezen.

Zo was de initiatiefnemer van het onderzoek, senator Reid al overtuigd dat het ufofenomeen een buitenaardse oorsprong kan hebben en waren de twee andere senatoren en adviseurs voor de commissie die budgettering moet goedkeuren, ook dat idee niet ongenegen.

Dat het hele onderzoek dan ook nog eens werd uitbesteed aan het bedrijf van een persoonlijk vriend van senator Reid, Robert Bigelow, maakte het er allemaal ook een stukje gecompliceerder.

Een en ander resulteerde in een onderzoek gecoördineerd door het Pentagon, maar uitgevoerd door het bedrijf Bigelow Aerospace. Een bedrijf dat ook opdrachten voor Nasa uitvoert.

Uit het nieuws bleek ook dat Bigelow Aerospace nabij Las Vegas een loods had aangepast voor de opslag van geborgen onderdelen (samples genoemd in de originele berichtgeving) en metaal met een onbekende legering.

In een eerder artikel op deze site  is al geprobeerd de hele gang van zaken iets duidelijker uiteen te zetten. Duidelijk is dat er niet ontkent kan worden dat er genoeg vragen te beantwoorden zijn.

Wat is dan precies onderzocht? Wat is dat voor metaal waarvan wordt geclaimd dat het uit een onbekende legering bestaat en hoe kwamen ze er aan? Wat waren de conclusies en wat zijn de bewijzen er voor?

Kortom, een hoop vragen en geen antwoorden. Wat dat betreft zijn we dus wat kennis van het fenomeen betreft nog geen steek verder,

Het debunken kan dus beginnen.. En uiteraard liet dat niet lang op zich wachten.

Gezien de gang van zaken was dat ook niet vreemd. Ondanks dat het op zicht best nieuwswaardig is dat het Pentagon dus wel degelijk nog met ufo onderzoek bezig heeft gehouden, moeten er nog wel een paar dingen worden opgehelderd.

Dus zien we artikelen voorbij komen waarin wordt getwijfeld aan de motivatie voor het onderzoek. Met name het uitbesteden van het onderzoek aan een persoonlijke vriend van senator Reid kan rekenen op een flinke dosis scepsis. Ook het feit dat het onderzoek stopte nadat de 22 miljoen dollar op waren zou wijzen op dat er niks (meer) te onderzoeken viel.

Tot zover een gezonde dosis scepsis en relevante vragen.

Maar dan gebeurd het. Zoals 911 complotters en gelovigen in een platte Aarde zich niet laten overtuigen door harde feiten, zo is er ook een zichzelf sceptici noemende groep mensen die zich ook nergens door laten overtuigen. Feit of niet wordt vervangen door het in diskrediet brengen van personen, gebeurtenissen en soms zelfs gewoon de feiten. Een methode die al decennia succesvol blijkt. Een dergelijke manier van berichtgeving en discussie is echter niet eerlijk en geeft een scheef beeld van de realiteit.

Zo verscheen deze week een artikel  waarin meerdere metaalexperts zich uitlieten over de onbekende metaallegering die zou zijn opgeslagen en waarvan werd gezegd dat het unieke eigenschappen zou bezitten.

In het artikel worden enkele metaalexperts opgetrommeld die uit de doeken doen dat er niet zoiets kan bestaan als metaal wat niet geïdentificeerd kan worden. De korte versie. Het hele artikel is hier te lezen.

Het doet wat denken aan een gevalletje van “de beste stuurlui staan aan wal”, want het was juist de eigenschappen en de niet verklaarde legering van het metaal die onderzoekers ook voor een raadsel stelde.

Het Live Science artikel lijkt dan ook op zijn minst wat voorbarig en met wat zoekwerk zijn er vast ook wel experts te vinden die willen verklaren dat er nog best dingen te ontdekken zijn.

Ook verscheen een uitgebreid artikel van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas. Nu heeft iedereen uiteraard recht op een eigen visie, maar niemand kan ontkennen dat dit soort berichtgeving op zijn minst toch wat vooringenomen is. Ook staan er enkele onwaarheden en suggestieve opmerkingen. Zoals ingehuurde acteurs als in een vooropgezette oplichting. Het artikel lijkt vooral geschreven uit emotie en een eigen onwrikbare mening.

Met een beetje zoekwerk valt er meer van dit soort berichtgeving te vinden.

Laten we vooropstellen dat een flinke dosis scepsis met het onderwerp ufo’s zeker geen overbodige luxe meer is. In sommige “kringen” is het onderwerp zelfs bijna tot religie verheven. Toch is een dergelijke manier van berichtgeving niet “eerlijk” en zeker een onzuivere manier van discussie.

Zoals eerder gezegd, het ufofenomeen is reëel. Objectief gezien kan niemand om dat gegeven heen. Of er ook inderdaad een buitenaardse herkomst aan ten grondslag ligt is een heel ander verhaal. Toch is dat een aspect die er iedere keer te pas en te onpas bij wordt gesleept. Een handige manier van berichtgeving is dan ook het onderwerp als onzin afdoen op grond van onzin die er zelf bij wordt gesleept. Succes gegarandeerd!

Terug in de actualiteit… Met wat nu bekend is kunnen we niet zoveel. Ook de sceptici niet. Speculatie maakt geen feiten. En dat geldt voor beide “kampen”, want ook van het bejubelde “disclosure” (openbaring) is geen sprake.

Maar een paar dingen mogen we toch wel aannemen. Ook een senator krijgt niet zomaar geld los voor zijn “hobby”. Budget zal wel degelijk moeten worden goedgekeurd. Daarnaast mogen we toch ook wel aannemen dat het Pentagon niet bevolkt is met idioten die maar wat doen en was Bigelow Aerospace wellicht inderdaad wel een juiste keuze voor het onderzoek. Het bedrijf deed al werk voor de Amerikaanse overheid, Nasa in dit geval. Nasa is hoe dan ook toch een deel van de Amerikaanse overheid en, minder bekend, ook verantwoordelijk voor diverse militaire bijdragen.

Iedereen kan wat het laatste nieuws betreft speculeren, ridiculiseren en fantaseren wat “ze” willen. Maar feit is dat tot de voormalig leider van het onderzoek in het Pentagon, Luis Elizondo, zijn belofte om meer duidelijkheid te geven wat betreft de claims inlost niemand er nog het fijne van weet.

Tot die tijd weten we simpelweg met zijn allen nog steeds niks. Pas als de beloofde duidelijkheid geen zin maakt, of er wellicht niet eens komt binnen afzienbare tijd mag er gegrond gejammerd worden.

Tot dan zijn we allemaal geweldige stuurlui aan wal

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x