Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

CDC bereidt Amerika voor op een nucleaire aanval

Koude-oorlog gevoelens herleven met het voornemen van het Amerikaanse CDC (Center for Disease Control) om later deze maand afgevaardigden van de overheid en lokale overheden voor te lichten over hoe zich voor te bereiden op een nucleaire aanval.

De voorlichtingsactie die de naam “Public Health Response to a Nuclear Detonation” heeft gekregen zou, volgens het CDC, al maanden gepland zijn en tot doel hebben in kaart te brengen hoe overheden zich kunnen voorbereiden op een nucleaire aanval en de gevolgen ervan.

Met name de gevolgen van een dergelijke aanval zullen op een totaal andere manier aangepakt moeten worden dan “traditionele” rampen, zoals orkanen en dergelijke.

Te denken valt dan aan slachtoffers van windsnelheden van over 1000 kilometer per uur, zware brandwonden, directe blindheid en stralingsziekte op een enorme schaal. Een dergelijke ramp vereist een compleet andere aanpak en voorbereiding.

 

 

Het CDC motiveert de voorlichting als volgt:

Hoewel een nucleaire aanval onwaarschijnlijk is zijn de gevolgen rampzalig en is de tijd om de kritieke stappen te nemen om zicht voor te breiden erg beperkt. Ondanks dat een gebeurtenis als dit is omgeven door angst kan planning en voorbereiding op een dergelijke gebeurtenis het aantal doden, gewonden en zieken reduceren. Bijvoorbeeld zijn de meeste mensen er niet van op de hoogte dat zeker 24 uur binnenblijven cruciaal is en levens redt door dat het blootstelling aan straling reduceert. Terwijl landelijke en lokale overheden de directe gevolgen bestrijden zal de gezondheidszorg een sleutelrol spelen.
– CDC https://www.cdc.gov/cdcgrandrounds/archives/2018/January2018.htm

Uiteraard is voorbereid zijn op dergelijke gebeurtenissen geen slecht idee. Toch is de timing wel opvallend. In een tijd van spanning tussen Noord Korea en Amerika met twee leiders die elkaar bijna wekelijks in de haren zitten is een “ongelukje” al snel een feit.

Gizmodo

 

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x