Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Verklaringswoede

Een dikke 60 jaren na de dood van negen vrienden in de Russische Dyatlov pass, komt er weer een groep onderzoekers met een verklaring voor het mysterie op de proppen. Ze weten het zeker: Het was een lawine.

De verklaringswoede van onderzoekers kent soms geen grenzen. Ditmaal heeft weer een groep onderzoekers zich op de zogenaamde Dyatlov pass incident gestort. Januari 1959 stapt een groep van tien vrienden op de trein naar het Oeral gebergte om een trektocht te houden in Dyatlov pass. Een van de vrienden wordt voortijds ziek, en moet noodgedwongen weer naar huis. Het is gelijk ook de enige overlevende van de groep.

Pas weken later werd duidelijk wat er was gebeurd. Maar voor wat was gebeurd is tot op heden geen plausibele verklaring gevonden. Toch komt er weer een groep onderzoekers uit Zwitserland met een nieuwe verklaring die eigenlijk al een hele oude is. Een lawine! Maar dan wel een hele bijzondere.

In een enorm lang artikel wordt uit de doeken gedaan hoe een dergelijke lawine tot stand kan komen en wat voor schade het kan aanrichten. De onderzoekers denken daarmee het mysterie dan eindelijk te hebben opgelost.

De onderzoekers hebben een theoretische mogelijkheid uitgewerkt waarbij er een lawine kan ontstaan op een bergehelling die normaal gesproken niet steil genoeg is voor een lawine. Het onderzoek laat voor de rest alle onbeantwoorde vragen open.

De belangrijkste tegenwerping is toch  wel het feit dat geen van de mensen, waarvan sommigen nog in leven, die als eersten op de rampplek arriveerden ook maar een spoor van een lawine hebben aangetroffen. Het beste bewijs daarvoor moet toch wel zijn dat de tent van de groep nog gewoon op zijn plek stond, van binnenuit opengesneden en in paniek achter gelaten. Er waren zelfs nog sporen te vinden die van de tent weg liepen die duidelijk maakten dat maar één student een schoen aan had. De rest was achtergelaten in de tent.

Het verklaart ook niet waarom sommige lijken en kledingstukken radioactief waren, en van sommige lichamen de huid oranje verkleurd was en grijs haar hadden. De lijst met openstaande vragen is een stuk langer, waarvan slechts enkele door een lawine verklaard kunnen worden. Een lawine die destijds niet is geconstateerd!

De verklaringswoede van de hedendaagse onderzoeker maakt niet altijd even veel zin. Het is een puik stukje werk om aan te tonen hoe een “onmogelijke” lawine kan ontstaan. Maar een bijdrage aan het oplossen van het Dyatlov pass mysterie heeft het echter niet geleverd.

De mogelijkheid van een lawine is in het verleden al meermaals geopperd, onderzocht en verworpen.

Zoals wel vaker met onverklaarde gebeurtenissen, zoals ook binnen het ufofenomeen wel voorkomt, moet en zal er een verklaring komen van “academische geesten” die soms zelfs minder zin maken dan de gebeurtenissen zelf.

Wellicht tijd om ook eens te zeggen: We weten het niet!

Dergelijke gebeurtenissen zullen, zolang er geen nieuwe feiten aan het licht komen, altijd  wel een mysterie blijven. En wellicht is dat ook niet zo erg. Een mens moet toch iets overhouden om over te fantaseren.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5214519/dyatlov-mysterie-nieuw-onderzoek-rusland-lawine-hikers-overleden

Het Dyatlov Pass incident

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x