Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Uw privacy is onze business!

Een dik jaar geleden in het nieuws: ING zou graag uw betalingsgegevens willen verkopen!  Bij veel dingen staan we niet eens stil. Maar, wie veelvuldig betaald met pin of creditcard, geeft ongewild ook veel informatie over levensstijl, uitgavepatroon, locatie en nog veel meer dingen prijs. Ook staan we niet stil wat bedrijven allemaal al over u weten via klantenpassen, bonuskaarten, airmiles en noem ze maar op. En dan vergeten we voor het gemak nog maar even wat u zo tussen neus en lippen door prijsgeeft op internet. Facebook en Google spinnen er garen bij! Dit is dan alleen nog maar wat we vrijwillig opgeven. Flink onderschat is helemaal wat de diverse geheime diensten al van u weten!

In de jaren 90 kwam er beetje bij beetje informatie bovendrijven over het zogenaamde Echelon. Echelon, een spionage systeem om de gewone burger te volgen en daar zoveel mogelijk informatie over te verzamelen. Echelon was in staat ALLE communicatie te onderscheppen en op te slaan voor latere analyse.  Een knappe prestatie. Zo knap dat maar weinig mensen het serieus namen en de schouders ophaalden. Zoiets bestaat immers niet.

Nu weten we beter en is gebleken dat onze privacy met de voeten wordt getreden. En nog lijkt het maar bar weinig mensen te interesseren.  Een hoop mensen schijnen te denken van ik doe toch niks verkeerd, en heb niks te verbergen.  Een simpele redenatie die bij nader inzien wel erg dom is!

Natuurlijk heeft iedereen wel iets te verbergen. Al zijn het maar de kleine dingen die je zegt tegen je geliefde, of wellicht de meer schunnige dingen. Niks ernstigs, en zeker niet verboden. Maar wil je ook dat anderen dat onder ogen krijgen? Meeluisteren met wat jij te zeggen hebt?

Natuurlijk wil je dat niet. Maar dat is wel wat er nu gebeurd. En u heeft daar nog steeds geen bezwaar tegen?

Letterlijk iedereen heeft wel iets te verbergen. Iets te verbergen hebben hoeft niks illegaals te zijn. Iets te verbergen hebben kan ook gewoon uw recht op uw privacy zijn. Uw vrijheid dingen te doen, te zeggen of te uiten zoals u dat wil tegen de mensen die u vertrouwd. Dingen waarvan u best wel vaak zou willen dat dat “onder ons” blijft. Bent u bereid die vrijheid op te geven?

Slecht nieuws dan. Die vrijheid zijn wij al kwijt, en onze overheid werkt daar net zo hard aan mee. Sterker nog, er wordt aan wetgeving gewerkt die de mogelijkheden om u in de gaten te houden nog verder gaat uitbreiden.

Het kwartje moet bij de meeste mensen nog even vallen. Maar het besef dat wij ons recht op privacy kwijt zijn zal vanzelf wel eens vallen. En dat is dan alleen nog maar wat bekend is geworden van wat diverse geheime diensten uitspoken. Met dank aan Snowden ook.

En dan hebben we nog de bedrijven die groot geworden zijn met de gegevens die zij over u hebben verzameld. Neem  bedrijven als Facebook en Google. De handel in uw gegevens floreert als nooit te voren. Alleen heeft u in dit geval alles wat zij over u weten wel vrijwillig afgestaan. Waarschijnlijk onbewust, maar toch vrijwillig. Maar weinig mensen nemen de moeite de “voorwaarden” van bijvoorbeeld Facebook en Google te lezen. Voorwaarden die ook nog eens zo vaak worden aangepast en uitgebreid dat geen zinnig mens het nog bij zal houden.

Persoonsgegevens worden verzameld en gekoppeld dat het een lieve lust is. U zult verstelt staan van wat bedrijven allemaal over kunnen weten. Gegevens van uw telefoon, internet gedrag en wat u zoal uitspookt op internet, kan allemaal worden gekoppeld. Inclusief uw afbeeldingen, persoonsgegevens en wat u allemaal over u zelf aan informatie heeft prijsgegeven over de jaren heen.

Kortom, u als persoon bent gevangen in een uitgebreid profiel waar adverteerders grof geld voor over hebben.

Tot zover is het echter alleen nog business. Vervelend, maar wellicht toch iets van deze tijd en eigenlijk ook iets waar u zelf aan schuldig bent. Wat deze bedrijven ook van u weten, u heeft het zelf prijs gegeven.

Vervelender gaat het worden als informatie nog verder gekoppeld gaat worden. Koppelen van informatie is de natte droom van bedrijven en geheime diensten. Koppelen is ook wat meer en meer gebeurd.

Veelal is wettelijk geregeld dat de diverse databases met gegevens over u niet gekoppeld mogen worden. Maar ook hier wordt meer en meer aan getornd! Wanneer ook deze grenzen weg gaan vallen dan blijft van uw privacy al helemaal niks meer over.  Kenteken registratie langs de grote doorgaande wegen, gezichtsherkenning in camera’s langs openbare wegen en gelegenheden en noem ze maar op. Het zijn meer en meer dingen die ons worden opgedrongen, en we ook gewoon maar accepteren.

Alles onder het mom van veiligheid en de mogelijkheden die het zou bieden om criminelen en terroristen te kunnen herleiden.  Ondanks het feit dat nog geen enkele terrorist via deze weg is opgepakt en criminaliteit er ook niet onder te leiden heeft, wordt hier groot op ingezet.

Echter u als burger loopt hier en daar wel tegen de gevolgen aan. Een bekeuring gehad?  U bent direct aan de beurt om af te rekenen. Terecht of niet, het idee dat ze u feilloos weten te vinden wanneer dit het geval is, geeft toch te denken.

Kenteken registratie gekoppeld aan justitie dus. Gekoppeld ook aan de database van de belastingdienst. Iedereen moet belasting betalen, maar moet onze overheid daarom ook het recht hebben om zoveel van u te weten?

Maar koppelen van gegevens kan ook lucratief zijn voor bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. Met uw bonuskaart en uw pinpas legt u ook gelijk uw levensstijl bloot. U rookt? Eet ongezond? Drinkt wellicht meer dan goed voor u is? Uw bonuskaart en pinpas legt het feilloos voor u vast. Zeer interessant om te weten ook voor een zorgkosten verzekering bij het bepalen van de risico’s voor u.

Deze gegevens mogen wettelijk niet worden doorgegeven aan derden. Maar met de huidige tendens is het ook maar de vraag hoe voor hoe lang dat nog zo is. Natuurlijk rookt u niet, eet altijd gezond en drinkt alleen bij uitzondering eens wat. En dus vind u het niet erg dat alles van u bekend is bij bedrijven en overheid? Dat geeft u niet op zijn minst een ongemakkelijk gevoel?

Gefeliciteerd dan maar. U bent een minderheid. Iets wat ongetwijfeld dan ook wel weer ergens vastgelegd wordt.

Net als je dan denkt dat de grenzen wel bereikt zijn, voegt de ING (denkt met u mee immers) een hele nieuwe dimensie aan informatie vergaren en verkopen toe aan wat al van u bekend was.

Het is zo’n nieuwe gedachte om uw financiële gegevens te verkopen dat nog maar weinig mensen hebben nagedacht over de gevolgen ervan.

Maar met het verkopen van uw betaalgegevens komen nogal wat gegevens over u bovendrijven. Lid van een politieke partij ? Uw politieke voorkeur is ineens te grabbel gegooid. Uw seksuele voorkeur. Geabonneerd op een tijdschrift die duidelijk is gericht op een bepaalde seksuele voorkeur? Bedrijven gaan ook daarmee aan de haal.

Of bent u een keurig mens met geen enkele ding te verbergen?  Ook u komt aan de beurt. Ook uw complete levensstijl zal worden vastgelegd, geanalyseerd en verkocht worden aan bedrijven die vervolgens voorzien van leuke advertenties helemaal toegesneden op uw manier van leven. U wilt uw privacy graag opgeven zodat bedrijven aan u kunnen verdienen?

Ga uw gang! Bij de ING zijn ze vast blij met u.

Voor de rest van Nederland is het echter weer een zorgelijke ontwikkeling erbij en mogen we ons gerust eens gaan afvragen over hoe we deze informatie honger eens een beetje een halt moeten gaan toeroepen.  Te beginnen met het afstraffen van bedrijven als de ING. Wanneer u een betaal rekening heeft, dan heeft u ook geen keus dan de bank te vertrouwen met wat uit uw betalingen aan informatie te halen valt. Bedrijven die dit vertrouwen beschamen zouden moeten worden afgestraft. En dat is iets wat u nu voor de verandering wel eens in eigen hand heeft. Verschillende andere banken hebben de plannen van de ING al verworpen en zelfs veroordeeld. Wellicht bent u met uw gegevens beter af bij een van deze banken. Al blijft het een pot nat, u maakt er wel een statement mee.

Ondertussen lijkt de grens van de privacy die we zomaar zonder protest opgeven nog steeds niet bereikt en is het de vraag wat er nog moet gebeuren voor meer mensen na gaan denken over welke vrijheid zij al kwijt zijn.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x