Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Wetenschappelijk model voor buitenaardse intelligentie.

In 1992 werd voor het eerst vastgesteld dat er zich planeten moesten bevinden buiten ons eigen zonnestelsel met de ontdekking dat er zich planeten moesten bevinden rond een pulsar met de naam PSR B1257+12. De echte ontdekking van de allereerste exo planeet liet echter nog 3 jaar op zich wachten. Pas in 1995 was het  zover, en werd het bestaan van een planeet bevestigd rond de ster 51 Pegasi.  Tot die tijd was de discussie over of en hoeveel planeten er eigenlijk konden bestaan verrassend dezelfde als nu over of en hoeveel buitenaardse intelligenties er buiten ons eigen zonnestelsel kunnen bestaan. Nu er nog maar een miniem stukje heelal is bekeken met, in principe, een grove stofkam (Kepler kan geen details onderscheiden), en er toch al zo’n 3200 planeten zijn gevonden in dit miniem stukje heelal, schuift de vraag ook op naar hoeveel van die planeten kunnen leven bevatten, en hoeveel daarvan hebben een intelligente beschaving die net zo ver, of wellicht zelfs enorm veel verder, als ons is. En dan rijst ook de vraag al snel in hoeverre zo’n intelligente beschaving op de onze lijkt, of juist compleet afwijkt. Een vraag voor een hele nieuwe wetenschap met de naam “astrobiologie”.

Er zijn in het verleden al meerdere verhandelingen opgedoken over hoe buitenaards leven er mogelijk uit kan zien. De conclusie is altijd dat het uiterlijk natuurlijk bepaald wordt door de omstandigheden waaronder een dergelijke levensvorm zich heeft ontwikkeld, en dat hoeft niet bepaald menselijke trekken te hebben.

Een astrobiologe, Denise Herzing, richt zich echter niet op het uiterlijk van mogelijke buitenaardse wezens, maar meer op hoe deze mentaal in elkaar kunnen zitten. Herzing denkt voorspellingen te kunnen doen door het onderzoeken van hoe de cognitieve en psychische vaardigheden werken bij andere primaten als de mens.

Een interessante benadering want, zoals Herzing zelf ook stelt, intelligentie is complex. Een duidelijk voorbeeld hiervan is dat  de mens het bij een geheugentest duidelijk aflegt tegen een chimpansee.

Herzman hoopt met het onderzoeken van bijvoorbeeld sociale vaardigheden en de psyche van dergelijke primaten iets te kunnen afleiden en mogelijk te voorspellen wat we zouden kunnen verwachten van een buitenaards wezen mochten we er ooit eens mee in contact komen. Ook hier geldt weer dat dit, net als het uiterlijk, wel eens erg kan afwijken van wat wij als mens als normaal gedrag beschouwen. En dit is wellicht wederom geen goed nieuws voor de mensheid.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x