Veelzijdig gevarieerd & allergisch voor onzin

Wat als we de sterren niet konden zien

Waarschijnlijk een vraag die nooit bij je is opgekomen, maar wat als we de sterren vanaf de aarde niet konden zien. Het zou meer gevolgen hebben gehad dan je zo op het eerste gezicht zou denken.

Stel je voor.. Ons zonnestelsel is omringd door een nevel van gas en stof, zoals ze vaker voorkomen in het universum. Het enige wat dan overblijft aan de hemel zijn de maan en de rest van de planeten. Puntjes aan de nachtelijke hemel en alleen zichtbaar omdat ze door de zon worden beschenen.

Zonder zichtbare sterren is het maar een schamel stelletje. Jammer maar helaas, zou je zo denken. Toch zou het zonder sterren aan de hemel nogal wat gevolgen hebben gehad voor onze planeet. En dan met name voor de mensheid.

De piramides in Egypte zouden er waarschijnlijk niet staan, kalenders werden gebaseerd op de stand van de sterren en onze vroegere boeren konden aan de stand van de sterren afleiden wanneer bepaalde gewassen gezaaid moesten worden.  Praktische zaken, maar niet onoverkomelijk.

Een ander belangrijk gevolg van het ontbreken van sterren is dat het in onze geschiedenis praktisch onmogelijk zou zijn geweest om te kunnen navigeren. En juist dit zou enorme gevolgen hebben gehad voor hoe onze wereld nu in elkaar zit.

De eerste Europese zeevaarders waren in staat om te navigeren langs de kustlijnen. Met land in zicht is navigeren niet lastig. Zeker niet toen later ook een kompas beschikbaar was. Uiteraard konden ook de zeelieden indertijd de zon gebruiken om enigszins hun route te bepalen. Het ontbreken van de sterren betekende echter wel dat na zonsondergang van navigeren geen sprake meer kon zijn.

En dat zou grote gevolgen hebben gehad.

Met geen land in zicht zou navigeren na zonsondergang niet meer mogelijk zijn geweest. Om alleen met daglicht te kunnen navigeren, houdt in dat de afwijking in een vastgelegde koers dag na dag groter zou worden en vroegere zeelieden al na enkele dagen met geen enkele mogelijkheid meer hun positie konden bepalen. In een rechte lijn van punt A naar punt B navigeren zou onmogelijk zijn.

Wie een beetje van onze geschiedenis kent, weet dat kolonisatie van de aarde vanuit Europa per schip gebeurde. Iets wat onmogelijk geweest zou zijn als men indertijd niet ook over de wereld zeeën de weg wisten te vinden. Sterker nog, zonder zeevaart zouden hele landmassa’s onbevolkt gebleven zijn tot de tijd dat men het “navigatieprobleem” opgelost zou hebben.

Nieuw Zeeland, Ijsland, en Hawaii zouden, bijvoorbeeld, compleet onbevolkt gebleven zijn. Australië, Amerika en Groenland zouden alleen bevolkt zijn door de inheemse bevolking, die deze gebieden ooit heeft bereikt in een tijd dat het zeeniveau stukken lager lag, en deze gebieden dus te voet te bereiken waren.

Zeevaarders die toch onverhoopt belandt zouden zijn in een van deze gebieden zouden met geen enkele mogelijkheid de weg naar huis meer kunnen vinden. Met andere woorden: Zeevaart over de wereldzeeën, en zelfs dichter bij huis, zou niet mogelijk zijn geweest

Zonder kolonisatie uit Europa zouden deze enorme landmassa’s alleen bevolkt zijn gebleven door de inheemse bevolking, en zou dit nu de dominante bevolkingsgroep geweest zijn. (Noord) Amerika en Australië, om maar twee grote gebieden te noemen, zouden er dan tegenwoordig heel anders uitzien.

Het niet kunnen navigeren zou van Europa een slagveld gemaakt hebben. Met als enige belangrijke handelsroute de beruchte “Zijderoute”, zou er waarschijnlijk een enorme machtsstrijd zijn losgebroken over de controle van deze route(s).

De Zijderoute bestond eigenlijk uit meerdere routes waarlangs niet alleen zijde, maar eigenlijk alles wat van waarde was en per karavaan vervoerd kon worden werd verhandeld en vervoerd van uit het (verre) Oosten en Noord Afrika naar het Westen, en andersom.

Ook Nederland er compleet anders uitgezien hebben zonder het bestaan van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). Geen steden met grachten en pakhuizen, zoals Amsterdam en Groningen, en al helemaal niet de rijkdom die de VOC Nederland in zijn 200 jarig bestaan heeft gebracht.

Hetzelfde geldt voor andere zeevarende landen, zoals Engeland, Frankrijk, Portugal en Spanje. Columbus zou waarschijnlijk nooit de oversteek van de Atlantische oceaan hebben gemaakt in de wetenschap de weg naar huis niet meer te kunnen vinden.

In een geschiedenis waarin navigeren over zee onmogelijk was, zouden waarschijnlijk Rusland en China de heersende machten in Europa en Azië zijn geweest. Het zijn de landen die de meeste macht konden uitoefenen op de Zijderoute en zo konden bepalen hoe de toekomst van Europa en Azië eruit zou komen te zien.

We denken er eigenlijk nooit bij na hoe dingen die zo normaal en ingeburgerd zijn van invloed kunnen zijn op het dagelijkse leven. Of zelfs van invloed zijn, of zijn geweest, op hoe de wereld van vandaag er nu uitziet.

Het kunnen navigeren is met recht een van die dingen die hebben bepaald hoe de wereld van vandaag er uit is gaan zien.

Meer: https://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/what-if/what-if-there-were-no-stars.htm

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x