Het is er stilletjes gekomen en waarschijnlijk zijn de meesten uit het gilde der charlatans er zelf niet eens van op de hoogte, maar sinds Januari dit jaar is “paranormaal genezer” een strafbaar “beroep”! Een nieuwe wet schrijft voor dat ook zij aangesloten moeten zijn bij een geschillencommissie en verzekerd moeten zijn tegen bedrijfsaansprakelijkheid. En ja, hoe krijg je dat voor elkaar als oprechte “alternatieve therapeut”?
Nieuwe wet
De nieuwe wet “Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg” werd al in 2016 ingevoerd, maar schijnt nog niet helemaal te zijn doorgedrongen in de “spirituele” wereld. Al geldt deze nieuwe wet nadrukkelijk ook voor deze twijfelachtige bedrijfstak. De nieuwe wet geldt voor iedere instelling en persoon die zorg aanbiedt. In dit geval valt zorg aanbieden dan ook voor de “alternatieve geneeskunde”. Het houdt in dat iedere zorg aanbieder vanaf 1 Januari verzekerd moet zijn tegen aansprakelijkheid en aangesloten moet zijn bij een geschillencommissie.
Het betekend vanaf nu dus dat ook alternatieve genezers, of welke naam men zichzelf dan ook toedicht, aansprakelijk kunnen worden gehouden voor hun werkzaamheden, daarvoor verzekerd moeten zijn ook, en aangesloten moeten zijn bij een geschillencommissie in geval van klachten.
Verder zijn er nogal wat aanvullende eisen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/documenten/brochures/2016/03/01/wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg-aan-welke-regels-moet-een-aanbieder-van-complementaire-alternatieve-zorg-voldoen
In de praktijk houdt de wet en de regels in dat veel alternatieve therapeuten wel kunnen inpakken. Niet alleen zijn er de kosten om alles wettelijk te regelen, velen zullen ook niet aan de nieuwe wet kunnen voldoen. De eisen liegen er niet om.
Gezien dat het verrichten van handelingen waarbij richting de cliënten een kans op genezing in het vooruitzicht wordt gesteld vallen alle complementaire of alternatieve geneeswijzen onder de nieuwe wet. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/documenten/brochures/2016/12/23/val-ik-onder-de-wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg
Goed nieuws, zou u denken. Echter, wat overblijft en wel aan de nieuwe wet weet te voldoen krijgt op deze manier wel een zweem van legitimiteit.
Paravisie
Bij Paravisie hebben ze het antwoord al gevonden, en in een artikel op de website word daarvoor doorverwezen naar een schimmige website zonder contact gegevens, maar waarop een en ander wel wordt gepresenteerd als een beroepsvereniging. Het zal u vast niet verbazen dat de schrijfster van het artikel op de website van Paravisie dan ook een van de drie mensen is achter deze brandnieuwe “beroepsvereniging”. Verrassend nietwaar?
https://magazine.paravisie.nl/startpagina/nieuwe-wet-voor-alternatief-paranormaal-genezers
Twee klikken verder ben je dan op de site van CAT (https://catcollectief.nl/) , die zich presenteert als beroepsvereniging.
Je bent lid van een beroepsorganisatie die je screent, certificeert en je kwaliteit garandeert aan je klanten. Je geniet van een juridische voorsprong als je aangesloten bent bij een beroepsorganisatie, mocht je een klacht ontvangen.
Staat hierover te lezen op https://catcollectief.nl/
Echter, en wellicht niet zo verrassend, zijn er nergens contact gegevens te vinden, of zelf maar een kvk nummer, wat toch wel verplicht is voor een vereniging. https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/rechtsvorm/een-vereniging-oprichten-doe-je-zo
De collega’s alternatief genezers kunnen zich dan ook de bijna 80 euro bijdrage wel besparen, aangezien op de website van de overheid over deze wet in de brochures al enkele organisaties worden genoemd die wel legitiem zijn. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/inhoud/wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg
Ons verbaasd het niet dat sommigen van een nood een deugd weten te maken, en er een leuk zakcentje aan over proberen te houden.
Misstanden
Op diverse websites van onze collega alternatieve websites zijn nu nog steeds wel artikelen en aanbieders te vinden die spelen met de gezondheid van onze goedgelovige medemens. Niet zelden wordt zelfs reguliere behandeling ontraden of ondergeschoven. Dergelijke praktijken zullen door de nieuwe wet beter aangepakt kunnen worden. Het is echter twijfelachtig of het ook echt valt uit te roeien. Mensen in een uitzichtloze positie zullen iedere strohalm grijpen en een makkelijke prooi blijven voor het uitschot wat zich met dergelijke praktijken bezighoudt.